Η πρώτη συζήτηση νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας έγινε το 2015. Έξι χρόνια μετά αυτός ο πολύ σημαντικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας είναι έτοιμος να πάρει σάρκα και οστά.
Αφορά τις προαγωγές, τις προσλήψεις, το σύστημα αξιολόγησης, βάζοντας τέλος στο ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, μέσω του οποίου όλοι είναι «εξαίρετοι» ενώ ένα από τα αρνητικά είναι το γεγονός ότι οι προαγωγές γίνονται μόνο με το κριτήριο της ημερομηνίας γέννησης ή το μέσο.
Το όλο ζήτημα χρειάζεται αντικειμενικά κριτήρια όπου θα γίνεται αντικειμενική μοριοδότηση μέσω εξετάσεων, μέσω της πείρας που έχει κάποιος και των επιπρόσθετων προσόντων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να παταχθούν φαινόμενα ρουσφετιού και διαφθοράς.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ετοιμάστηκαν τα συγκεκριμένα Νομοσχέδια/Κανονισμοί, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μερικές πρόνοιες μέσα από αυτά είναι:
1. Δημιουργία νέας κατηγορίας θέσεων «Διατμηματικής Προαγωγής» (ΔΠ), η οποία περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας στην Κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου
2. Ανάθεση στην ΕΔΥ της αρμοδιότητας παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων
3. Εφαρμογή από την ΕΔΥ εσωτερικών ασφαλιστικών δικλείδων σε όλες τις διαδικασίες της προς διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τύπους, το νομικό πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν την επιλογή των υποψηφίων (συμπλήρωση δομημένων εντύπων και καταγραφή των αποτελεσμάτων της προφορικής εξέτασης των υποψηφίων από την ΕΔΥ, όπως και δυνατότητα κάθε υποψηφίου να έχει πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει γι’ αυτό άδεια του Δικαστηρίου)
4. Τροποποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα με την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων αναφορικά με το διορισμό ερευνώντων λειτουργών για διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, προνοούν:
▪ Διεύρυνση του αριθμού υποψηφίων για την κάθε θέση, αφού παρέχεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους από άλλο Υπουργείο / Υφυπουργείο / Τμήμα/ Υπηρεσία να διεκδικήσουν θέση του συγκεκριμένου επιπέδου, δηλ. εκτός της δομής θέσεων στην οποία υπηρετούν, ενισχύοντας και την κινητικότητα
▪ Προώθηση της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων/εργαλείων για αξιολόγηση και επιλογή του καταλληλότερου για την κάθε θέση υποψήφιου, μέσω Εξεταστικών Κέντρων
▪ Ανάπτυξη των υπαλλήλων μέσω της συμμετοχής τους σε μια ανταγωνιστική διαδικασία για σκοπούς ανέλιξης
▪ Αλλαγή κουλτούρας ως προς τις προαγωγές και την ανέλιξη των υπαλλήλων, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ως κεκτημένο δικαίωμα και να μην προάγονται αυτόματα βάσει αρχαιότητας και ηλικίας. Οι θέσεις στο επίπεδο της Κλ. Α13(ii) εντάσσονται στην κατηγορία των μεσο-διευθυντικών θέσεων και βαρύνουσα σημασία για την πλήρωσή τους έχει η κατοχή συγκεκριμένων δεξιοτήτων/ικανοτήτων (π.χ. διευθυντικών ικανοτήτων). Τις θέσεις θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο.
Για τη διερεύνηση των πειθαρχικών αδικημάτων υπαλλήλων που κατέχουν θέση μέχρι την κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου, ορίζεται ερευνών λειτουργός από τον εν λόγω κατάλογο της οικείας αρμόδιας αρχής, ο οποίος θα πρέπει να κατέχει ανώτερη θέση από τον υπό διερεύνηση υπάλληλο, εκτός αν αυτό δεν είναι δυνατό, πρακτικό ή εφαρμόσιμο, οπότε θα τυγχάνουν εφαρμογής οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για υπαλλήλους που κατέχουν θέση ψηλότερη από την κλίμακα Α13.
Για τη διερεύνηση των πειθαρχικών αδικημάτων υπαλλήλων που κατέχουν θέση ψηλότερη από την κλίμακα Α13, ορίζεται ερευνών λειτουργός από τον κατάλογο άλλης αρμόδιας αρχής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ότι ο ερευνών λειτουργός δεν πρέπει να κατέχει κατώτερη θέση από τον υπό διερεύνηση υπάλληλο.
Τέλος, θα υπάρξει εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας.
Κυριότερες αλλαγές
- Εισαγωγή συστήματος «μοριοδότησης» με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και βαρύτητα για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες των ανελικτικών θέσεων
- Δομημένες προφορικές συνεντεύξεις
- Διασύνδεση συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης με το σύστημα προαγωγών με καθορισμένη βαρύτητα
- Κατάργηση αρχαιότητας ως κυριότερο κριτήριο για προαγωγή