Γράφει ο Καλλίνικος
Το άγχος, η ανασφάλεια, η αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και ο φόβος για την επόμενη μέρα είναι λίγα από τα όσα βιώνει ο μέσος Κύπριος πολίτης στη χώρα μας.
Το αυξανόμενο κόστος ζωής, η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η μετανάστευση είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Κυπρίων σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, το 99% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 93%.
Ακολουθούν η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (94% στην Κύπρο, 82% στην ΕΕ).
Κάτι που κάνει πιο τραγική την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Κύπριοι πολίτες είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες που ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%).
Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (94% στην Κύπρο).
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 70%. Ένα επιπλέον 39% (18% για την Κύπρο), δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023. Παρατηρείται ακόμη αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021, του ποσοστού των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Στην Κύπρο υπήρξε αύξηση οκτώ μονάδων, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 59%.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η επιβίωση στη χώρα μας αποτελεί μιαν ανασφαλή κατάσταση όπου ο μέσος Κύπριος πολίτης αδυνατεί ακόμα και να αντέξει το κόστος της πιο απλής διαβίωσης του.
Ποιος άραγε θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό; Μπορεί να αλλάξει ή απλά οι υποψήφιοι Πρόεδροι φωνασκούν σαν τηλεπερσόνες μεσημεριανής εκπομπής;