Σε ντροπιαστική θέση βρίσκεται η Κύπρος στην έκθεση Global Gender Gap Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum.
Η πρόοδος για την επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι απελπιστικά αργή. Σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστούν άλλα 131 χρόνια για να φτάσουν οι γυναίκες στην ισότητα με τους άνδρες. Με άλλα λόγια, η ισότητα των φύλων δεν θα επιτευχθεί παρά το 2154. Το WEF εκτιμά ότι θα χρειαστούν 169 χρόνια για να επιτευχθεί οικονομική ισότητα παγκοσμίως και 162 χρόνια για την πολιτική ισοτιμία.
Ο Δείκτης Χάσματος των Φύλων του WEF μετρά την ισότητα των φύλων σε 146 χώρες και σε τέσσερις τομείς: Συμμετοχή στην οικονομία και ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική ισότητα έχει βελτιωθεί κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που το WEF παρουσίασε τον δείκτη για πρώτη φορά, το 2006.
Στον πάτο…
Δυστυχώς τα νέα για την Κύπρο δεν είναι καλά αφού ενώ βρισκόταν στην 93η θέση κατά το 2022 σήμερα σημειώνει σοβαρή επιδείνωση σε όλους τους δείκτες πλην του δείκτη της υγείας και επιβίωσης όπου παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση.
Στο δείκτη της πολιτικής ενδυνάμωσης η Κύπρος πήρε την κατηφόρα και βρίσκεται στην 117 θέση ενώ το 2022 βρισκόταν στην 101 θέση και αυτό προκύπτει από τη μείωση του ποσοστού γυναικών στο Κοινοβούλιο.
Η ισότητα των φύλων στην πολιτική ενδυνάμωση ήταν σταθερά αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία μέχρι πέρυσι – σήμερα, ανέρχεται στο 39,1%. Με βάση το σταθερό δείγμα χωρών, υπήρξε μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία έκδοση.

Συνολικά, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στην πολιτική ενδυνάμωση, ενώ η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι στο τέλος του πίνακα. Με επικεφαλής την Εσθονία, τη Σλοβενία και τη Λετονία, 15 από τις 35 χώρες σημειώνουν βελτίωση τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ 13 χώρες σημείωσαν πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας.
Σε όλους τους επιμέρους δείκτες, η Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό με το ένα τρίτο των χωρών της περιοχής να κατατάσσονται στις 20 πρώτες θέσεις.
Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία είναι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ενώ Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Κύπρος κατατάσσονται στις στον πάτο της περιοχής.
Αξίζει μια ματιά στην έκθεση πάντως καθώς χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Αλβανία, η Μοζαμβίκη, η Λιβερία, η Ζιμπάμπουε, το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία, το Κιργιστάν, η Ινδονησία το Αζερμπαϊτζάν, το Καμερούν κ.α. κατέχουν υψηλότερη θέση από την Κύπρο.
A.E.