fbpx

Τόχνη. Ο διακεκριμένος αγροτουριστικός προορισμός

Σειρά έργων έχουν πρόσφατα υλοποιηθεί με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τον εμπλουτισμό των τουριστικών εμπειριών στην Τόχνη, ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, με ιστορία πάνω από δέκα, ίσως και είκοσι αιώνες. Αποτελεί, και όχι αδικαιολόγητα, μια από τις πιο εδραιωμένες κοινότητες στον τομέα του αγροτουρισμού ενώ η απαράμιλλή της γραφικότητα ενισχύεται περαιτέρω τα τελευταία χρόνια με μια σειρά αναβαθμίσεων.

Προέλευση τοπωνυμίου

Η προέλευση του ονόματος του χωριού είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της εικόνας που ακόμη και σήμερα εκπέμπει. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, πρόκειται για παραφθορά της λέξης «τέχνη», από τον άρτιο τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα πετρόκτιστα σπίτια της κοινότητας αλλά και για τη μαστοριά που χρειάστηκε για να κτιστεί πάνω σε γεφύρι η εκκλησία του χωριού.
Παρουσία Αγίας Ελένης
Το χωριό έχει συνδέσει την ιστορία του με την παρουσία της Αγίας Ελένης στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον χρονογράφο Μαχαιρά, η Αγία Ελένη, μετά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους έκτισε στην Τόχνη ένα γεφύρι και μια εκκλησία στο ακριβές σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην εκκλησία προικοδότησε διάφορα εκκλησιαστικά είδη, με πολυτιμότερο ένα μέρος του Τιμίου Σταυρού που σήμερα βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία των Λευκάρων.

Πλούσια συλλογή θρησκευτικών θησαυρών

Στις εκκλησίες και στα παρεκκλήσια της περιοχής διασώζεται μια ανάλογη σε μέγεθος και ποιότητα κληρονομιά πέντε αιώνων. Μεγάλης αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνες βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στο παρακείμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλείστες εκ των οποίων αποδίδονται στον Λουκά Τοχνίτη, τον πιο αξιόλογο αγιογράφο του 17ου αιώνα.
Η εν λόγω εκκλησία του 19ου αιώνα είναι ίσως η μοναδική ανά το παγκόσμιο που είναι κτισμένη πάνω σε γεφύρι (φωτ. 3). Πολύ πρόσφατα η εκκλησία φωτίστηκε με τη στήριξη της ΕΤΑΠ Λ/κας μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τόχνης και την Μητρόπολη Τριμυθούντος.
Στο μικρό μεν αλλά πλούσιο σε καλλιτεχνική δημιουργία Εκκλησιαστικό Μουσείο φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια μεταξύ των οποίων ο σπάνιος αμφιπρόσωπος σταυρός, η μεγάλων διαστάσεων εικόνα της «Αποκαθήλωσης» και άλλες φορητές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εικονική περιήγηση του εν λόγω μουσείου στα πλαίσια του έργου Larnaka Virtual Museums (πρόσβαση μέσω της σελίδας https://virtuallarnakaregion.com/Ecclesiastical-Museum-of-Tochni/).
Σε ύψωμα στον πυρήνα του χωριού δεσπόζουν τα ερείπια της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας του 14ου αιώνα αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό. Για το εν λόγω αρχαίο μνημείο ετοιμάζεται εικονική τρισδιάστατη αναστήλωση από την ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Μονοπάτι της φύσης

Ξεκινώντας από τις παρυφές του χωριού στα νοτιοανατολικά και ακολουθώντας μια κυκλική πορεία μήκους 2,8 χλμ, το μονοπάτι φύσης της Τόχνης χαρακτηρίζεται από ποικίλες εναλλαγές τοπίου με άγρια βλάστηση, περιβόλια και μια πανοραμική θέα της περιοχής που φτάνει μέχρι και τη θάλασσα.

Αγροτουρισμός

Η Τόχνη είναι ένας διακεκριμένος αγροτουριστικός προορισμός γεγονός που έδωσε ώθηση στην αποκατάσταση των παραδοσιακών οικιών του χωριού και στη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στην πλειοψηφία των αναπαλαιώσεων χρησιμοποιείται η «πέτρα της Τόχνης» η οποία λαξεύεται στη γύρω περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χωριό αυτό των 465 κατοίκων λειτουργούν σήμερα 11 αδειούχα αγροτουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 132 κλινών καθώς και άλλοι τουλάχιστον 10 χώροι διαμονής.
Αθλητικές Υποδομές

Στο κέντρο του χωριού λειτουργεί ένα εκ των μεγαλύτερων ανά το παγκύπριο Ποδηλατικό Κέντρο ενώ ένα καινούριο πάρκο αθλοπαιδιών περιλαμβάνει μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδότοπο.

Εξωραϊσμός κοίτης ποταμού “Καμάρα”

Εξαιρετικό έργο υποδομής και ένα από τα μεγαλύτερα της επαρχίας Λάρνακας ύψους €2,5 εκ. οδεύει προς την ολοκλήρωση του (φωτ. 4 & 5). Το έργο περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρο εκδηλώσεων, μεγάλης έκτασης πεζόδρομο, χώρους πρασίνου, φύτευση πέραν των 1500 δέντρων και φυτών, γεφύρια για αυτοκίνητα, τρεις πεζογέφυρες και πλακόστρωση όλης της κοίτης του ποταμού, το νερό του οποίου θα ρέει σχεδόν ολόχρονα.

Ροή Ειδήσεων

Χριστός Ανέστη, καλό Πάσχα σε όλους!

Η διεύθυνση και το προσωπικό της ιστοσελίδας μας σας...

Δήμος Στροβόλου: Ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις μετά τον θάνατο του 22χρονου στη λαμπρατζιά

Τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους...

Η πιο κρίσιμη… καμπή ενός «μαραθωνίου» 52 αγώνων!

Μία σεζόν για την Πάφος FC, ένας ολόκληρος… μαραθώνιος...

«Οδοστρωτήρας» η Άστον Βίλα, σκόρπισε τη Νιούκαστλ! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Ποια κόπωση από την υπερπροσπάθεια με την Παρί; Ποια...

Δημοφιλή

«Άφησαν σκόπιμα το Μακάρειο… για να το κλείσουν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θέμα με το κλείσιμο του Μακαρείου σταδίου συζητήθηκε...

Σφοδρές καταγγελίες για βομβαρδισμό Ρωσίας στη Σούμι – Γιατί ξεκίνησαν έρευνες…

Η Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην ουκρανική πόλη...

Ο Ρουμάνος το ετοίμασε και οι φορ το ολοκλήρωσαν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γκολ του ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Ομόνοια ήταν άψογο...

Το συμβόλαιο που «δένει» το Ματέο Σούσιτς…

Ο Βόσνιος ποδοσφαιριστής, ενδεχομένως να μείνει και για 4η...

ΚΥΠΕΛΛΟ: Κληρώνει για τα ημιτελικά!

Πραγματοποιείται σήμερα στις 13:30 στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ,...

Ο σκαλιώτης νεαρός chef που βρίσκεται ανάμεσα στους 20 καλύτερους chef του κόσμου

O νεαρός Πέτρος Ελευθεριάδης από την Λάρνακα, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Σχολή του και την Ελλάδα, στην Ολυμπιάδα Νέων Μαγείρων που έλαβε χώρα στην...

«Βουτιά θανάτου» πίσω στη Γη για δορυφόρο της ESA

«Βουτιά θανάτου» προς την Γη θα κάνει στα μέσα Φεβρουαρίου ένας ανενεργός δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). Ο δορυφόρος είναι ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Τηλεπισκόπησης...

Η Ελίνα έφερε στον κόσμο το 9ο της μωράκι

Η Ελίνα έφερε στον κόσμο το 9ο μωράκι της με φυσιολογικό τοκετό στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η...

Έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς και βρήκαν καταφύγιο στο «μυστικό δάσος» της Πάφου

Μια ομάδα γονέων που θρηνούν το χαμό των παιδιών τους που σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, βρήκαν καταφύγιο για ένα...

Προσφυγόσημο: Η ιστορία ενός συμβόλου

Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Η ιστορία ενός συμβόλου. Με αφορμή την έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο η...

Κύριλλος Σαρρής: «Πάντα η αγωνία μου ήταν να μην πει κανείς ότι είμαι πολύ καλός γιατρός για ζωγράφος …»

Την επιθυμία του να μείνουν κάποια έργα του στην Κύπρο εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος ιατρός-ζωγράφος Κύριλλος Σαρρής, ο οποίος γεννήθηκε...