fbpx

Ας τιμωρηθούν όσοι έντεχνα και σκοπίμως δεν πληρώνουν τα δάνεια τους

Καλό είναι τώρα με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη να ρίξουμε τα φώτα της δημοσιότητας σε όσους σκοπίμως δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ρεπορτάζ: Αντρέας Καλλινίκου – Μανιάνα Καλογεράκη

Στην Ελλάδα που είχε τις ίδιες παθογένειες με εμάς, μία μελέτη έδωσε λεπτομέρειες για αυτούς που «κρύφτηκαν» πίσω από τις διαδικασίες προστασίας.

Διαδικασίες που σωστά προστάτευαν όσους είχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά μαζί έσωζαν ανθρώπους που είχαν να πληρώσουν τις δόσεις τους αλλά επέλεγαν την ασυνέπεια. Έτσι όσοι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους ήταν λίγο πολύ…κορόιδα.

Η μελέτη αυτή είναι του Νικόλαου Αρταβάνη του Virginia Polytechnic & State University και του Ιωάννη Σπυριδόπουλου του American University σκιαγραφεί το προφίλ των κακοπληρωτών από πρόθεση και σκοπό….

Πιο συγκεκριμένα σε περισσότερες από 24 χιλιάδες υποθέσεις «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα το 37% αφορούσαν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών και το 63% πραγματικές περιπτώσεις που βρισκόντουσαν σε οικονομική αδυναμία.

Η μελέτη έδειξε ότι ένας στους τέσσερις δανειολήπτες εκμεταλλεύθηκε την απαγόρευση πλειστηριασμών για να γλυτώσει από τις υποχρεώσεις του.

Την ίδια ώρα πολλοί δανειολήπτες εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνεια τους αψηφώντας ότι δεν αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Η κατάσταση που δείχνουν τα δάνεια σήμερα στην Κύπρο είναι μεν βελτιωμένη σήμερα, αλλά ακόμα χρειάζεται πολύ προσπάθεια.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2020 και οι κυπριακές τράπεζες φέρνουν την Κύπρο να έχει  το 2ο υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με πρώτη την…Ελλάδα.

Η Κύπρος διαθέτει ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 12,5%.

Η Κύπρος οφείλει πλέον να έχει αυτά τα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να μικρύνει το ποσοστό αυτό βγάζοντας…στη σέντρα τους «επαγγελματίες» κακοπληρωτές και στηρίζοντας πραγματικά αυτούς που έχουν πρόβλημα.

Η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο είναι ναι μεν, αλλά….

Σε πολύ μεγάλο βαθμό φαίνεται να μειώθηκαν οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις μέσα στα τελευταία 7 χρόνια όπως επίσης και οι συνολικές χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.  Κάτι που καταδεικνύει ότι ο τραπεζικός μας τομέας στην Κύπρο άρχισε να εξυγιαίνεται και να ξεπερνά τις περιόδους της ύφεσης και της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο και που αφορούν στα έτη από το 2014 μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου του 2020 οι ΜΕΧ βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο την ώρα, όμως, που γενικά οι τραπεζικές χορηγήσεις φαίνεται να μειώνονται αισθητά.

Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις

Αναλυτικότερα, την 30η Σεπτεμβρίου  2020, οι συνολικές ΜΕΧ ήταν 6,3 δις ευρώ σημειώνοντας μεγάλη μείωση και με τον αριθμό τους να είναι μικρότερος από το ένα τέταρτο σε σχέση με το 2014 όπου και ήταν 27,3 δις ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2015 και μετά οι ΜΕΧ μειώνονται σταδιακά  πριν φτάσουμε στο χαμηλότερο αριθμό τους που σημειώθηκε τη φετινή χρονιά.

Το 2015 οι ΜΕΧ ανέρχονταν σε 26,6 δις ευρώ, ενώ το 2016 και το 2017 σε 23,8 δις ευρώ και 20,5 δις ευρώ αντίστοιχα.  Το 2018 και το 2019 ανέρχονταν σε 10,2 δις ευρώ και 8,9 δις ευρώ αντίστοιχα.

Συνολικές Χορηγήσεις

Αναφορικά, τώρα, με τις συνολικές χορηγήσεις αυτές φαίνεται να μειώνονται αισθητά τα τελευταία χρόνια αφού από τα 57,2 δις ευρώ το 2014 φτάσαμε στα 29,9 δις ευρώ το Σεπτέμβρη του 2020. Μέσα σε αυτά τα τελευταία 7 χρόνια οι συνολικές χορηγήσεις ακολούθησαν φθίνουσα πορεία με εξαίρεση το 2015 όπου και υπήρξε αύξηση.

Συγκεκριμένα, το 2015 οι συνολικές χορηγήσεις ήταν 58,1 δις ευρώ ενώ το 2016 και το 2017 ήταν 50,4 δις ευρώ και 47,0 δις ευρώ αντίστοιχα. Το 2018 και το 2019 οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν ακόμα πιο πολύ και έφτασαν τα 33,8 δις ευρώ και τα 32,1 δις ευρώ αντίστοιχα.

Χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών

Την ίδια φθίνουσα πορεία φαίνεται να ακολουθούν και οι συνολικές χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών από το 2014 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2020. Συγκεκριμένα, το 2014 οι χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονταν σε 22,0 δις ευρώ ενώ το 2015 μειώθηκαν στα 20,9 δις ευρώ. Το 2016 και το 2017 ανέρχονταν σε 17,4 δις ευρώ και 15,7 δις ευρώ αντίστοιχα.

 Το 2018, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν στο μισό και έφτασαν τα 7,6 δις ευρώ ενώ το 2019 και το 2020 (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) ανέρχονταν στα 7,4 δις ευρώ και 5,3 δις ευρώ αντίστοιχα.

Χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν

Αναφορικά, τώρα, με τις συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν, αυτές μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2020 ανέρχονταν στα 4,0  δις ευρώ (2,9 δις ευρώ παραμένουν στις ΜΕΧ) ενώ το 2019 ανέρχονταν στα 5,4 δις ευρώ (4,0 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ).  Το 2018 αναδιαρθρώθηκαν χορηγήσεις ύψους 6,6 δις ευρώ (4,6 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ) και το 2017 αναδιαρθρώθηκαν χορηγήσεις ύψους 11,8 δις ευρώ (8,4 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ). Το 2016 αναδιαρθρώθηκαν χορηγήσεις ύψους 13,4 δις ευρώ (9,7 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ) ενώ το 2015 και το 2014 αναδιαρθρώθηκαν χορηγήσεις ύψους 14,1 δις ευρώ (10,7 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ)και 12,8 δις ευρώ (9,2 δις ευρώ παρέμεναν στις ΜΕΧ) αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

«Αυτούς τους τέσσερεις επιθετικούς ξεχώρισα…»

Ο Ιωάννης Χατζηβασίλης απάντησε στην ιστοσελίδα μας για το...

Έφυγε ο «Μιχαλάκης της Ομόνοιας»…

Ανακοίνωση από την Ομόνοια για τον θάνατο του Μιχαλάκη...

Καρέτσας: «Δεν αισθάνομαι ποτέ πίεση – Στόχος μου είναι να μείνω στην Γκενκ»

Μία τεράστια ουρά με ομάδες έχει δημιουργηθεί έξω από...

«Θέλουμε στήριξη, είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα στις μικρές κατηγορίες…»

Μεγάλο αφιέρωμα έκανε η ιστοσελίδα μας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) για...

Δημοφιλή

Καυγάς στην προπόνηση της Ρεάλ, έτρεχαν να τους… χωρίσουν!

Η κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα «πυροδότησε» τον εκνευρισμό...

Διαθέσιμος για 65-70 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι ο Γκιόκερες!

Την τελευταία του σεζόν στην Πορτογαλία φαίνεται πως διανύει...

Ηρωική πρόκριση για Τότεναμ, στα ημιτελικά με μπαλάρα από Αθλέτικ Μπιλμπάο!

Η Τότεναμ άλωσε την Φρανκφούρτη και επικράτησε της Αϊντραχτ...

Η βαθμολογία του Α’ γύρου των πλέι οφ… (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μπορεί η Πάφος FC να έχασε βαθμούς στην ΑΡΕΝΑ...

Τραγωδία στην Ορόκλινη- «Έσβησε» στην άσφαλτο ο Πέτρος Χριστοδούλου

Θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα τον Πέτρο Χριστοδουλου 57 ετών,...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Απόφοιτοι πανεπιστημίων Vs απόφοιτοι τριτοβάθμιας στην αγορά εργασίας

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη...

Οι χαμένες βέρες στις παραλίες και η σωτήρια παρέμβαση των Κυπριακών σωματείων ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, έτοιμοι να προσφέρουν χέρι βοηθείας σε όποιον τους χρειάζεται. Τα Κυπριακά Σωματεία Ανίχνευσης...

Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν...

Υπερ-εξειδικευμένοι οι εργαζομένοι στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Μεγαλύτερες πιθανότητες από ό,τι στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία στην οποία απασχολούνταν είχαν το 2023 οι...

Τι είναι το doomscrolling που διαλύει σωματικά και ψυχολογικά τη νέα γενιά

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το «doomscrolling» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τι είναι όμως αυτό; Κατά μέσο όρο, ένας μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 4,5...