Σημαντικά είναι τα στοιχεία που μας παρέχονται αναφορικά με τις συνολικές κρατικές δαπάνες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Κύπρο οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2019 έφτασαν το 40% στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το 2019, η Κοινωνική Προστασία, η Εκπαίδευση και η Υγεία ήταν στα ψηλά των δαπανών για την κυπριακή οικονομία. Κάτι που καταδεικνύει ότι στη χώρα μας ακόμα και πριν τον κορωνοϊό δαπανούνταν αρκετά σημαντικά ποσά τόσο για την υγεία όσο και την προστασία των πολιτών εν γένει. Παράλληλα, οι κρατικές δαπάνες στην Κύπρο για την Παιδεία ξεπερνούσαν ακόμα και αυτές της Ελλάδας ενώ βρίσκονταν πιο πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε..
Στο αντίθετο άκρο των δαπανών στην Κύπρο βρισκόταν δυστυχώς ο Πολιτισμός αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος με τις δαπάνες σε αυτούς τους δύο τομείς να μην φτάνουν ούτε στο 1%.
Ας δούμε αναλυτικά τις κρατικές δαπάνες
Μεταξύ των κύριων λειτουργιών των δαπανών της γενικής κυβέρνησης η «κοινωνική προστασία» ήταν μακράν η πιο σημαντική το 2019, με το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή για την Κύπρο να ανέρχεται στο 12,4% του ΑΕΠ όντας όμως αρκετά πιο κάτω από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αντιστοιχούσε στο 19,3% του ΑΕΠ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κοινωνική προστασία αντιπροσώπευε τον πιο σημαντικό τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης το 2019 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι επόμενοι πιο σημαντικοί τομείς ήταν η «υγεία» (7,0% στην ΕΕ, 5,3% στην Ελλάδα και 4,0% στην Κύπρο), οι «γενικές δημόσιες υπηρεσίες» (5,8% στην ΕΕ, 7,9% στην Ελλάδα και 7,5% στην Κύπρο) όπως οι εξωτερικές υποθέσεις και συναλλαγές δημοσίου χρέους, η «εκπαίδευση» (4,7% στην ΕΕ, 4,0% στην Ελλάδα και 5,4% στην Κύπρο) και οι «οικονομικές υποθέσεις» (4,4% στην ΕΕ, 4,0% στην Ελλάδα και 4,6% στην Κύπρο) .
Παράλληλα, οι λειτουργίες «δημόσια τάξη και ασφάλεια» (1,7% στην ΕΕ, 2,1% στην Ελλάδα και 1,7% στην Κύπρο), «άμυνα» (1,2% στην ΕΕ, 2,0% στην Ελλάδα και 1,8% στην Κύπρο), «αναψυχή, πολιτισμός και θρησκεία »(1,2%, 0,8% στην Ελλάδα και 0,9% στην Κύπρο),« προστασία του περιβάλλοντος »(0,8% στην ΕΕ, 1,4% στην Ελλάδα και 0,3% στην Κύπρο) και« στέγαση και κοινοτικές παροχές »(0,6% στην ΕΕ 0,2% στην Ελλάδα και 0,6% στην Κύπρο) είχαν πιο περιορισμένο βάρος και πιο περιορισμένες δαπάνες.