Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε απάντηση της η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη σε ερώτηση Βουλεύτριας αναφορικά με τις περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει μέσα από τους αριθμούς που δόθηκαν από την Υπουργό, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι υποθέσεις που σχετίζονται με εμπλοκή ενήλικων πολιτών σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και παιδικής πορνογραφίας.
Από το 2013 όπου και υπήρχαν στη χώρα μας μόλις 23 υποθέσεις φτάσαμε στο 2020 με τις συνολικές υποθέσεις να φτάνουν τις 190. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μέσα στα τελευταία έξι χρόνια (2015-2020) η αστυνομία εξέτασε 894 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.
Τα στοιχεία που προκύπτουν σε σχέση με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τα ακόλουθα:
• 2015: 154 υποθέσεις
• 2016: 126 υποθέσεις
• 2017: 130 υποθέσεις
• 2018: 133 υποθέσεις
• 2019: 161 υποθέσεις
• 2020: 190 υποθέσεις
Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Αστυνομία έχουν αναγνωρίσει τομείς δράσεως για την πρόληψη και δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως η ενίσχυση της αναφοράς εγκλημάτων και της συλλογής πληροφοριών μέσω της ανάπτυξης επιγραμμικής πλατφόρμας καταγγελιών, η βελτίωση των τεχνικών μέσων και εξοπλισμού για την αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, η αναθεώρηση της νομοθεσίας, η βελτίωση της συνεργασίας με τους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης η εκπαίδευση τόσο των αρχών επιβολής του νόμου όσο και των εισαγγελέων και δικαστών που καλούνται να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις .
Παράλληλα, για σκοπούς πρόληψης της έκθεσης παιδιών και γονέων στους κινδύνους στο διαδίκτυο, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο με τίτλο “Εθνική στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για παιδιά”, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Η Αστυνομία (Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) έχει επίσης δικό της ανεξάρτητο πρόγραμμα πρόληψης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά από διαλέξεις, ανακοινώσεις, εφαρμογή και λειτουργία δικής της ιστοσελίδας (www.cyberalert.com) και προβολή ενημερωτικού σποτ για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.