fbpx

Πορεία Χριστοδούλας – Η ιστορία της μακροβιότερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο

Η πορεία «Χριστοδούλας» θεωρείται η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον καρκίνο και για στήριξη του έργου και της προσφοράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Η πρώτη Πορεία πραγματοποιήθηκε το 1976 και ταυτόχρονα άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα εξιδεικευμένο ιατρικό κέντρο φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, το ίδρυμα «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία.

Η πορεία φέρει το όνομα της ασθενούς με καρκίνο, της Χριστοδούλας, της γυναίκας – σύμβολο που άφησε την τελευταία πνοή της στην ελεύθερη Κύπρο, κυνηγημένη από τον τούρκο Αττίλα και αποκαμωμένη από τον καρκίνο.

Η Χριστοδούλα από τον Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου ξεσπιτώθηκε με βία και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε τον δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα και άφησε την τελευταία της πνοή με πόνο στην ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, κάτω από μια πορτοκαλιά.

«Κλειδί» για την κοινοποίηση της ιστορίας της ήταν το πολύτιμο αρχειακό συγγραφικό υλικό του Δρ Δημήτρη Σουλιώτη, του προσωπικού ιατρού της Χριστοδούλας, ο οποίος είχε και την ιδέα θεσμοθέτησης της Πορείας.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος δέχθηκε με μεγάλη έκπληξη μια επιστολή από τη μοναδική εγγονή που πήρε το όνομα της Χριστοδούλας. Την επιστολή συνόδευε μια σπάνια φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν το σύμβολο ελπίδας των ασθενών με καρκίνο. Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο Δήμος Σωτήρας αποφάσισε την ανέγερση νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Το μνημείο ανέλαβε και φιλοτέχνησε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.

Η Πορεία θεωρείται μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης και μας υπενθυμίζει τους αγώνες για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου στον τόπο μας. Είναι η κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου που αναλαμβάνει τα έξοδα οργάνωσης και προβολής της.

Η Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στις 7 Απριλίου 2024 στη Λεμεσό, ενώ σε όλες τις άλλες επαρχίες η Πορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στις 10:30πμ.

Η εκκίνηση της Πορείας θα πραγματοποιηθεί σε κάθε επαρχία ως ακολούθως:

  • Λευκωσία από το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».
  • Λάρνακα από την εξέδρα στις Φοινικούδες.
  • Αμμόχωστος από το Δημαρχείο Δερύvειας.
  • Τέλος, στην Πάφο  από το Δημαρχείο Πάφου.

Μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου:

•             Ηλεκτρονικές εισφορές εδώ

•             Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1

Χορηγοί

Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου, διαχρονικός σύμμαχος του Συνδέσμου, η οποία στηρίζει έμπρακτα τη Πορεία και έχει συνδέσει το όνομά της με την μεγαλύτερη προσπάθεια, που γίνεται, ενάντια στον καρκίνο. Την εκστρατεία επίσης υποστηρίζουν οι εταιρίες Coca- Cola HBC Κύπρου και τα Mc Donalds.

Υποστηρικτές

Υποστηρικτές της Πορείας είναι επίσης Δήμοι, Κοινότητες, Σωματεία, Κόματα, Τράπεζες, Κυβερνητικά Τμήματα, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Εκκλησίες, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Υπεραγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

ΠΑΦΟΣ FC: «Ψάχνουμε άτομα να εμφανιστούν στην ταινία μας»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάρτηση από την Πάφος FC η οποία ψάχνει άτομα...

Με ηχηρές απουσίες η Γερμανία στο Euro!

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έκανε γνωστές τις επιλογές του για...

ΛΕΔΕΣ: «Χαρούμενος που ήμουν ξανά στην κορυφαία 11άδα»!

O Γκουστάβο Λέδες με ανάρτησή του αναφέρεται στο βραβείο...

Ο… επιστήμονας Φεράντο, η παραλίγο τύφλωση και η φιλοσοφία α λα Μασία!

Χουάν Φεράντο λοιπόν. Ο Ισπανός προπονητής αποτελεί την επιλογή...

Δημοφιλή

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος ο Πίριτς!

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε κι επίσημα το… διαζύγιο με τον...

Ο πιτσιρικάς Ομονοιάτης που έκανε μόνος του… κερκίδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοβερός ο μικρός Ομονοιάτης στο «Στέλιος Κυριακίδης», δεν σταμάτησε...

Σχολικό ημερολόγιο: Πότε ολοκληρώνεται το έτος για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Αντίστροφα μετρούν οι μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για...

Η ΕΝΠ στηρίζει τον ΠΑΣΠ για το πρωτόκολλο ΚΟΑ και Υπουργείου Άμυνας!

Ανακοίνωση από την ΕΝΠ που δηλώνει την στήριξη της...

Το θέλουν… όλοι! (ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου του τελικού κυπέλλου, στο...

Νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε γυναίκα στην Πάφο…

Νεκρή στις σκάλες της οικίας της στην κοινότητα Μηλιού της επαρχίας Πάφου εντοπίστηκε τα ξημερώματα 68χρονη Βρετανίδα, μόνιμη κάτοικος Κύπρου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής...

Σε ΜΕΘ νοσηλεύεται ο Φίτσο, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σλοβακίας…

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σήμερα σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό...

«Ώρα καλή» για τον Αντρέα και τη Χρυσοβαλάντη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χαρμόσυνα θα χτυπήσουν το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαϊου 2024 οι καμπάνες στον Ιερό Ναό Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Ο λόγος; Ο τρίτος γάμος...

Υπό κράτηση οι δέκα ύποπτοι – Ξύπνησε από το κόμμα το «Δημητρούι»

Παραμένουν υπό κράτηση οι εννέα ύποπτοι για την απόπειρα φόνου, κατά του Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη. Για την ίδια...

Καθυστερούν τα Σχέδια Στεγαστικών Επιδοτήσεων – Στην αναμονή χιλιάδες πολίτες

Όταν το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο τη Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική της Κυβέρνησης(link is external), παρουσιάζοντας αναλυτικά τα διάφορα σχέδια που δρομολογούνταν για...

Ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία, επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα

Ασθενής ψηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή, ενώ σταδιακά επιστρέφει και η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που...