Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο συμμετέχουν στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Κοινωνικής Εργασίας», όπως αναφέρει στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου, Κούλλα Ερωτοκρίτου.
Όπως αναφέρει η ίδια, είναι η ημέρα που οι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλο τον κόσμο στέκονται μαζί για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα του επαγγέλματος και να μεταφέρουν το μήνυμα στις κοινότητές τους, στους χώρους εργασίας τους και στις κυβερνήσεις τους για να ευαισθητοποιήσουν ως προς τη συνεισφορά της κοινωνικής εργασίας και την ανάγκη για περαιτέρω δράση.
«Οι κοινωνικοί λειτουργοί καθημερινά βρίσκονται στο πλευρό συνανθρώπων μας, οι οποίοι μπορεί να είναι ενήλικες και παιδιά, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οικονομικά, οικογενειακά, νομικά θέματα, άνθρωποι άστεγοι, άνθρωποι και παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά, ψυχολογικά, σωματικά, άνθρωποι χωρίς οικογένεια, άνθρωποι οι οποίοι καταπατούνται τα ανθρώπινα, ατομικά τους δικαιώματα, άνθρωποι οι οποίοι είναι στο περιθώριο και αδικούνται από την κοινωνία», σημειώνει, τονίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται, υποστηρίζονται, ενθαρρύνονται από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, σημειώνει, εκπαιδεύονται για να αποδέχονται, να βοηθούν χωρίς ανταλλάγματα, να στηρίζουν χωρίς κριτική, να υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν και να συνηγορούν, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής, φυλής, χρώματος.
Στην Κύπρο, «θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί ανήκουν σε μια ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι είναι οι λιγότερο προνομιούχοι λόγω του συστήματος και της νοοτροπίας μας», υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως αυτό έχει αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και σε όλη την κοινωνία της οποίας μέρα με τη μέρα τα προβλήματα πληθαίνουν και γίνονται πιο σύνθετα. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενώ είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθούν στην επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων, σε πολλούς τομείς αυτό δεν συμβαίνει και δεν υπάρχουν καθόλου κοινωνικοί λειτουργοί. Τρανταχτά παραδείγματα είναι η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου καθημερινά ακούμε τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας που έρχονται αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά και γενικότερα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος», τονίζει.
Παρόμοια προβλήματα από την έλλειψη των κοινωνικών λειτουργών, υποστηρίζει η κα Ερωτοκρίτου, διαπιστώνονται στο Σύστημα Υγείας «όπου καθημερινά συνάνθρωποι μας επισκέπτονται τις Υπηρεσίες Υγείας έχοντας πολλά προβλήματα και θέματα τα οποία συσχετίζονται με την σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά κανένας δεν μπορεί να ενδιαφερθεί και να τους βοηθήσει. Γυναίκες και παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο με σημάδια κακοποίησης και βίας, άτομα τα οποία ξαφνικά λόγω ατυχήματος έχουν κάποιου είδους αναπηρία, άτομα τα οποία επισκέπτονται τον γιατρό ο οποίος κάνει διάγνωση κάποια σοβαρή ασθένεια, ανήλικα άτομα τα οποία είναι παραμελημένα από την οικογένεια τους, ανήλικες κοπέλες οι οποίες είναι εγκυμονούσες και βρίσκονται σε απόγνωση», σημειώνει. Η κα Ερωτοκρίτου τονίζει παράλληλα ότι αυτά είναι μερικά καθημερινά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας, τα οποία δεν χρήζουν μόνο ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας «αλλά χρειάζονται κάποιον ο οποίος θα τους στηρίξει και θα τους ενδυναμώσει, κάποιον ο οποίος μετά τη νοσηλεία τους θα ενδιαφερθεί να τους επισκεφτεί, κάποιον ο οποίος θα είναι η σανίδα σωτηρίας αυτών των ανθρώπων. Αυτός είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός», επισημαίνει.
Συμπερασματικά, ο Κοινωνικός Λειτουργός είναι ο Επιστήμονας και ο άνθρωπος που αγωνίζεται καθημερινά για την προάσπιση και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της βίας, της κοινωνικής αδικίας με γνώμονα τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
«Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών λειτουργών Κύπρου εύχεται ολόψυχα σε όλους τους κοινωνικούς λειτουργούς να είναι πάντα δυνατοί και ανθεκτικοί, να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο που κάνουν, να βοηθούν και να εξυπηρετούν τα άτομα που τους έχουν ανάγκη. Επίσης, ευχόμαστε οι αρμόδιοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού και να τύχει της αναγνώρισης, του σεβασμού και της καταξίωσης που του αρμόζει τόσο από το Κράτος όσο και από την Κοινωνία της Κύπρου», καταλήγει.