fbpx

Τέλος το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς το Μεγάλο Σάββατο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου!

Αυστηρή απαγόρευση θέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου στα όσα παρατηρούνται κατά την ακολουθία της πρώτης Ανάστασης το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε μερικούς ναούς και συγκεκριμένα απαγορεύει ρητά το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς, για την αναγγελία της πρώτης Ανάστασης.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία της υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως απαγορεύσει αυστηρώς το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς, για την αναγγελία της πρώτης Ανάστασης κα οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, πλην του σκορπισμού των φύλλων δάφνης με κόσμιο τρόπο από τους Ιερείς, Επιτρόπους και Ιερόπαιδες.

Όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της, «το ‘Ανάστα ο Θεός’ δεν θα πρέπει  να καταργεί την προτροπή της Εκκλησίας ‘Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…’, ούτε και να οδηγεί στη διακωμώδηση της ακολουθίας».

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως δεν αναφέρεται στην αφαίρεση των μαύρων καλυμμάτων από τις εικόνες, ούτε και στην εκ μέρους των πιστών έκφραση της χαράς με τα συνεχόμενα κτυπήματα των στασιδιών.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος πληροφορεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο φερόμενος ως Ιερομόναχος Ειρηναίος, Γάλλος την καταγωγή, πρώην Βατοπεδινός Αγιορείτης και η φερόμενη ως Άννα μοναχή εκ Ξάνθης «ουδεμίαν σχέση έχουν με την Εκκλησία της Κύπρου, ούτε και φέρουν ιερατικό ή εκκλησιαστικό βαθμό» και καλούν το χριστεπώνυμο πλήρωμα να αποφεύγει οιαδήποτε μεταξύ τους επικοινωνία.

Επιπλέον, αποφάσισε την απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας Κύπρου στον ιεροψάλτη, Σόλωνα Χατζησολωμό, για τη μακρά και υψηλή διακονία του στη ψαλτική τέχνη της Εκκλησίας της Κύπρου και σημειώνει ότι η απονομή θα γίνει αργότερα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου σε επίσημη τελετή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Στο μεταξύ, αναφέρει πως ζήτησε να ενημερωθεί εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περί της νομοκανονικής θέσεως της «χειροτονίας» εκ μέρους του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε, γυναικός εις τον βαθμό της διακονίσσης.

Εξάλλου, αποφάσισε την τέλεση συνοδικού συλλείτουργου, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, το Σάββατο, 20 Ιουλίου του 2024, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς και προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο  μετά το συλλείτουργο θα ακολουθήσει παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου και δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων.

Επίσης, όρισε ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων και συγκεκριμένα την 7η Ιουλίου του 2024, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες, την 14η Ιουλίου του 2024, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την 21η Ιουλίου του 2024 για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και την 4η Αυγούστου του 2024 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του επίσημου μνημόσυνου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, για τον Εθνάρχη Μακάριο, θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, συμπαραστατούμενος υπό του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας και υπό άλλων αρχιερέων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2023 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2024.

Πηγή: KΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Πρώτο…ξεμούδιασμα στο ανεπίσημο ντεμπούτο του Γκαγιέγο!

Το πρώτο του φιλικό επί Σερβικού εδάφους δίνει σήμερα...

Το ρεπό και η ανακοίνωση για Κβιλιτάια!

Στον Άρη θα απολαύσουν σήμερα, Κυριακή (30/6) το πρώτο...

Νίκησε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια σε νοκ άουτ!

Η Γερμανία του Νάγκελσμαν υπέταξε με 2-0 την Δανία...

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας Περισσότερα στο balla.com.cy

Δημοφιλή

Στην Αρμενία ο Φερέιρα…

Ο Έλντερ Φερέιρα αποχαιρέτησε την Ανόρθωση μετά από δύο...

Παρέσυρε με το περιπολικό στον θάνατο 70χρονο πεζό, καταδικάστηκε σε πρόστιμο…

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας...

Η υποχρέωση του Λοΐζου, ο φευγάτος Κασάμα και το επιθετικό στυλ του κόουτς! (ΦΩΤΟΣ)

Η Ομόνοια παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τον νέο προπονητή...

Τραυματίστηκε σοβαρά 21χρονος που έχασε τον έλεγχο, ανατράπηκε η μοτοσικλέτα του…

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε γύρω στη 01:30 τα ξημερώματα στην...

CABLENET: Οι ώρες και οι μέρες των φιλικών και Ευρωπαϊκών αγώνων!

Ανακοίνωση από την Cablenet για τις ώρες και τις...

Ακόμη ένα θετικό πρόσημο για την κυπριακή οικονομία

Άλλο ένα θετικό πρόσημο για την Κυπριακή οικονομία, καθώς προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αναμένει ότι η...

Φρένο στις βάρκες μεταναστών το τελευταίο δίμηνο…

Εκμηδενίστηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης το τελευταίο δίμηνο. Καθοριστικό ρόλο, διαδραμάτισε η συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Λιβάνου, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης για...

Συνελήφθησαν και οι 5 καταζητούμενοι για την συμπλοκή στη Λεμεσό

Στη σύλληψη των πέντε καταζητούμενων για τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ δύο οικογενειών αλλοδαπών στην περιοχή Ομονοίας προχώρησε η Αστυνομία. Σύμφωνα...

Υπ. Υγείας για απεργία γιατρών: Να δείξουν υπευθυνότητα και κατανόηση

Τι συνέπειες μιας απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός. Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του κλιμακίου του ΔΝΤ για το μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός...

Γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της σε θάλασσα στη Λεμεσό, κατέληξε λίγο αργότερα Π

Νέα τραγωδία με θύμα ηλικιωμένη σημειώθηκε σε παραλία στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις της από...