fbpx

Λεφτά στην άκρη… Αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου

Οι καταθέσεις στην Κύπρο δεν καταλαβαίνουν από ακρίβεια και οικονομική στενότητα και μπορεί κάποιοι να μην έχουν ούτε τα αναγκαία ή να «τρώνε» από τα έτοιμα που φυλάχθηκαν για ώρα ανάγκης, αλλά υπάρχουν και αυτοί που κάθε μήνα βάζουν λεφτά στην άκρη.

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα οποία δείχνουν ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Μαϊου το σύνολο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά €1,45 δισ., παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν προσφέρουν ψηλά καταθετικά επιτόκια, κάτι για το οποίο έχουν δεχθεί αυστηρή κριτική τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, όσο και από τα πολιτικά κόμματα.

Μάλιστα, αν θέλουν οι καταθέτες να κερδίσουν λίγα ευρώ παραπάνω, θα πρέπει να είναι αρκετά υπομονετικοί, αφού καλύτερες αποδόσεις σε τόκο προσφέρουν οι τράπεζες μόνο αν ο πελάτης «κλειδώσει» τα χρήματα τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Οι συνολικές καταθέσεις τον Μάιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €925,7 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €209,1 εκατ. τον Απρίλιο 2024, €252,1 εκατ. τον Μάρτιο, €63,2 εκατ. τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο σημειώθηκαν εκροές €366 εκατ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 2,8%, σε σύγκριση με 1,4% τον Απρίλιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €53,3 δισ.

Η φετινή εικόνα, τουλάχιστον για τον Μάϊο, είναι από την καλύτερη σε θέματα εισροής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία έξι χρόνια.

Για παράδειγμα πέρυσι τον Μάϊο οι νέες καταθέσεις ήταν €164,8 εκατ. τον Μάϊο του 2022 σημειώθηκε εκροή €166,9 εκατ., τον Μάϊο του 2021 η αύξηση ήταν €330 εκατ., τον Μάίο του 2020 παρατηρήθηκε εκροή €30,8 εκατ., τον Μάιο του 2019 σημειώθηκε άνοδος στις καταθέσεις €688,3 εκατ. και τον Μάϊο του 2018 ήταν €201,2 εκατ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €107,6 εκατ. τον Μάιο ‘24 σε σχέση με άνοδο €33,5 εκατ. τον Απρίλιο και €100,6 εκατ. πέρυσι.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν άνοδο €315,1 εκατ. τον Μάϊο σε σχέση με άνοδο €136, 2 εκατ. τον Απρίλιο και 197,6 εκατ. πέρυσι. Οι καταθέσεις των λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών αυξήθηκαν κατά €350 εκατ. σε σύγκριση με άνοδο €3,9 εκατ. τον Απρίλιο ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων παρουσίασαν μείωση €9,3 εκατ. τον Μάίο σε σχέση με άνοδο €22,4 εκατ. τον Απρίλιο.

Οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €778,8 εκατ. τον Μάιο, των κατοίκων τρίτων χωρών είχαν άνοδο €27,5 εκατ., ενώ οι καταθέσεις από κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών είχαν αύξηση €119,5 εκατ.

Τρέχει δανεισμός 24.9 δισ.

Ως προς τον δανεισμό, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα συνολικά δάνεια τον Μάιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €70,2 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €278,6 εκατ. τον Απρίλιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €24,9 δισ.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €59,6 εκατ. Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά €3,4 εκατ. και €62,2 εκατ. αντίστοιχα.

Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €6 εκατ.

Πηγή Philenews

Ροή Ειδήσεων

«Βήμα προς τα μπροστά η μεταγραφή μου στον Απόλλωνα, αυτά να περιμένετε από εμένα»!

Ο Απόλλωνας, μετά την ανακοίνωση της έναρξης της συνεργασίας...

Ανατροπή με Άλβαρο Μοράτα!

Ο Άλβαρο Μοράτα αποφάσισε να παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης...

«Θα ήθελα επιστροφή Βεζένκοφ και Ναν αν έπρεπε να επιλέξω από Παναθηναϊκό»!

Ειδήσεις αλλά και ενδιαφέροντες απαντήσεις από τον Γιώργο Μπαρτζώκα στα παιδιά...

«Πρώτη φορά είδα την Ιταλία τόσο φοβισμένη, είχαμε νικήσει πριν κατεβούμε στο γήπεδο»!

Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρία 24ωρα από τον θρίαμβο της...

Δημοφιλή

Τρέξιμο στην παραλία, τριπλές προπονήσεις και επιστροφή Γιαγκό! (ΦΩΤΟΣ)

Ενημέρωση από τον Άρη για την έναρξη της 2ης...

ΠΑΦΟΣ FC ΓΙΑ Γ.Σ: «Έγινε απολογισμός της σεζόν, μελλοντικά πλάνα και στόχοι…» (ΦΩΤΟΣ)

Ενημέρωση από την Πάφος FC για την γενική συνέλευση...

LIVE: Τσεχία-Τουρκία 0-0

Τσεχία και Τουρκία αναμετρώνται στις 22:00 στο στάδιο «Volksparkstadion»...

Το αδιανόητο ποσό που θα πληρώνεται ο Χοσέλου στην Αλ Γκαράφα…

Ρεάλ και προσωπικά ο Κάρλο Αντσελότι ήθελαν την παραμονή...

ΕΠΙΣΗΜΟ: ΑΕΚΤΖΗΣ ο Καμπρέρα!

Η Αθλητική Ένωση Κίτιον (ΑΕΚ) Λάρνακας είναι στην ευχάριστη...

Ταξίδεψε από την Αγία Νάπα, στον Στρόβολο και μαχαίρωσε την οικιακή βοηθό!

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες και εξετάσεις μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας και της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας, αναφορικά με την αιματηρή...

Δεν τίθεται σε αργία ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας – Το σκεπτικό της απόφασης

Να μην θέσει σε αργία τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρίστο Ζαννέττου, αποφάσισε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, βάσει σχετικής γνωμάτευσης της Νομικής...

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα στις εργασίες του ΕΛΚ στην Πορτογαλία!

Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συμμετέχουν στις εργασίες της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Πορτογαλία με στόχο τη...

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα στις εργασίες του ΕΛΚ στην Πορτογαλία  

Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συμμετέχουν στις εργασίες της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Πορτογαλία με στόχο τη...

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με προβλήματα αλλά και προσδοκίες ξεκίνησε η μεταρρύθμιση

Ο κύβος ερρίφθη. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συζητείτο επί δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, από χθες πήρε σάρκα και...

Ανεβαίνει και χειμώνα το τουριστικό θερμόμετρο αλλά το νησί είναι «κλειστό»…

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που φέρνει στο φως έρευνα της Hermes Airports για την τουριστική βιομηχανία σε σχέση με το χρόνιο ζήτημα της...