fbpx

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή: Γιατί ανησυχούν για το Ιράν οι Δυτικοί!


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ μετακινεί τα στρατεύματά του προς τον Βορρά εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Στραμμένα τα βλέμματα, όμως, είναι και στο Ιράν, όπου η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της χώρας μετά τον θάνατο Ραΐσι. Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Ενημέρωση ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος, αναλύει την παρούσα συνθήκη, αξιολογώντας και τις απειλές Νασράλα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υστερεί στην αεράμυνα η Κύπρος
Παρότι η Κύπρος διαθέτει ορισμένα συστήματα, σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο υστερεί σημαντικά στο θέμα της αεράμυνας. Το κενό καλύπτουν, ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύεται από τους Αμερικανούς και δυτικοευρωπαίους συμμάχους και φίλους και ετέρους. Εκτιμώ ότι δε κινδυνεύει.»
Ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής εξήγησε ότι οι απειλές Νασράλα είχαν ως αποδέκτη, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις λόγω άμεσης εμπλοκής τους στις επιθέσεις κατά των Χούθι. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας.
Οι συνεχιζόμενες απειλές ανησυχούν περισσότερο το ίδιο το Ισραήλ, καθώς ο θόλος αεράμυνας δε μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς το σύνολο των απειλών. Σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο, η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει 3.000 διαφορετικού τύπου πυραύλους ανά ημέρα, δεδομένο που κρατά σε αυξημένη επιφυλακή το Τελ Αβίβ.

Οι συντηρητικοί έχουν το πάνω χέρι στο Ιράν
«Βλέπω σαφέστατα ότι το πάνω χέρι έχουν οι συντηρητικοί, αυτοί που είναι περί τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον Χαμενεΐ και οι οποίοι οπωσδήποτε επηρεάζουν τα αποτελέσματα» αναφέρει ο Διεθνολόγος σχετικά με τις σημερινές εκλογές στη χώρα. Ήδη έχουν παραιτηθεί δύο στελέχη για διευκόλυνση του Χαμενεΐ, ενώ ένας μόνο υποψήφιος έχει πιο μετριοπαθείς θέσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα.
Αυτό, ωστόσο, στο οποίο δίνεται περισσότερη προσοχή από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και το Ισραήλ, είναι η διαρκής ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και η μεγάλη αύξηση του εμπλουτισμού στο ουράνιο.
Πρόκειται για κάτι που ανησυχεί, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Δρούγο, τους Δυτικούς, σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα το ερχόμενο διάστημα στη γηραιά ήπειρο.

Πηγή: Alphanews

Ροή Ειδήσεων

LIVE: Αυστρία-Τουρκία

Αυστρία και Τουρκία κοντράρονται στην Ρεντ Μπουλ Αρένα της...

Tα στοιχεία του Σελεστίν που ξεχωρίζουν!

Ο Ζουλιέν Σελεστίν είναι κι επίσημα μέλος του Απόλλωνα...

Κάνει (οικονομική) υπέρβαση για τους ακραίους επιθετικούς!

Η Ομόνοια μετά την προσθήκη του Άλφα Ντιούνκου έχει...

Οι ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ετοιμάζονται, ο Ρόκα… συνεχίζει!

Οι φίλοι της ΑΕΚ ετοιμάζονται να… στηθούν μπροστά από...

Δημοφιλή

ΕΠΙΣΗΜΟ: ΑΠΟΕΛΙΣΤΑΣ ο Ντράζιτς!

Την απόκτηση του Στέφαν Ντράζιτς ανακοίνωσε κι επίσημα του...

Στην Μπορούσια Ντόρτμουντ Κ-23 ο Φώτη!

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ Κ-23 ανακοίνωσε τον Κύπριο διεθνή, Αντώνιο...

Ανάρτηση Ομόνοιας για Κουλιμπαλί! (ΒΙΝΤΕΟ)

H Ομόνοια δημοσίευσε πλάνα από την προπόνηση με πρωταγωνιστή...

Έβαλαν βόμβα στο μαγαζί λίγο πριν το λειτουργήσει…

Στόχος εγκληματικών στοιχείων έγινε επαγγελματικό υποστατικό στην Επισκοπή, στο...

Οι ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ετοιμάζονται, ο Ρόκα… συνεχίζει!

Οι φίλοι της ΑΕΚ ετοιμάζονται να… στηθούν μπροστά από...

Κρίσιμα ο 26χρονος που μαχαίρωσε 27χρονη – Απόπειρα φόνου διερευνούν οι Αρχές

Υπόθεση απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε σήμερα στη Λευκωσία, εναντίον γυναίκας ηλικίας 27 ετών, διερευνά η Αστυνομία ενώ παράλληλα διερευνά και τις συνθήκες κάτω από...

Φόβοι Λευκωσίας για νέο κύμα μεταναστών από Λίβανο!

Ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα έχει καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται...

Επιμένει για στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «και από τις δύο πλευρές» ο Στιούαρτ

Την ανησυχία του για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «που προχωρά με ανησυχητικό ρυθμό και από τις δύο πλευρές», εξέφρασε και στον Τ/κ ηγέτη,...

Πάνω από 100 οι νεκροί στην Ινδία από το ποδοπάτημα

Στους 116 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το ποδοπάτημα σε μια θρησκευτική συνάθροιση Ινδουιστών στη βόρεια Ινδία, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua,...

Ταξίδεψε από την Αγία Νάπα, στον Στρόβολο και μαχαίρωσε την οικιακή βοηθό!

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες και εξετάσεις μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας και της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας, αναφορικά με την αιματηρή...

Δεν τίθεται σε αργία ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας – Το σκεπτικό της απόφασης

Να μην θέσει σε αργία τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρίστο Ζαννέττου, αποφάσισε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, βάσει σχετικής γνωμάτευσης της Νομικής...