Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε αρχικά στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνέχεια όμως η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να εξάρει τη σημασία του Αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα, καθώς με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή μας η σημασία της άθλησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ, και πιο συγκεκριμένα ο Αθλητισμός για παιδιά, αφού μαθαίνουν να υπακούν στους κανόνες για το καλό της ομάδας, αλλά και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, μαθαίνουν να ανταγωνίζονται σε υγιείς συνθήκες, όπου η ήττα είναι κάτι το αμελητέο, είναι δηλαδή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.
Η άθληση για τα παιδιά του σήμερα είναι το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Γι’ αυτό, βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.
Επιπρόσθετα, η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά και να μάθουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ο Αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την τη γνωστή παγίδα «καναπές-τηλεόραση-ψυγείο». Παράλληλα, ο Αθλητισμός μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης, βοηθώντας έτσι στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών. Επιπλέον, συμβάλλει και στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.
Καταλήγοντας, να αναφέρουμε ότι ο Αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με τη συμμετοχή του σε αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και έτσι μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα αλλά και με κανόνες να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον Αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα καλλιεργόντας έτσι την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.