fbpx

Οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο

Το επίτευγμα της τηλεπικοινωνίας με κάθε μορφή της, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, «μίκρυνε» τις αποστάσεις και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μεταφοράς της πληροφορίας με αστραπιαία ταχύτητα, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους πιο κοντά.

Στις 17 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.

Ο Σάμιουελ Μορς, έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη στις 24 Μαΐου του 1844, εγκαινιάζοντας έτσι την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. 10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Από τον τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, στη συνέχεια τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

Πλέον η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ, όπου Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες. Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».

Κύπρος

Στην Κύπρο το τηλέφωνο έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1911. Επόμενος σταθμός για την τηλεπικοινωνιακή ιστορία του νησιού ήταν το 1936 με την άφιξη χειροκίνητης τηλεφωνίας για τους πολίτες.

Η Αρχή Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Α.Ε.Τ.Κ – C.I.T.A) ιδρύεται το 1955 αναλαμβάνοντας τις εσωτερικές τηλεπικοινωνίες, ενώ έξι χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει και την ευθύνη των εξωτερικών τηλεπικοινωνιών  και μετονομάζεται σε Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Το 1963, η Κύπρος γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ενώ το 1971 αρχίζει τη λειτουργία της και η Αυτόματη Υπεραστική Τηλεφωνία.

Αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Δορυφόρων ενώ το 1975 συνδέεται με Ελλάδα και Λίβανο με υποθαλάσσια καλώδια. Το 1980 τίθεται σε λειτουργία ο Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός «ΜΑΚΑΡΙΟΣ».

Η ΑΤΗΚ το 1986 εισάγει τη ψηφιακή τεχνολογία, ενώ χρόνια αργότερα ξεκινά και την παροχή υπηρεσίας αναλογικής κινητής τηλεφωνίας. Το 1995 παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου GSM ενώ την ίδια χρονιά εισάγεται και το Ίντερνετ στην Κύπρο.

Ακολούθως ξεκινούν να δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αφού οι υπηρεσίες Internet είναι ήδη απελευθερωμένες.

Ροή Ειδήσεων

«Στόχος, η αλήθεια»: Η απάντηση Ησαϊα στα περί συμβιβασμού για τη μονή Αββακούμ!

«Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας, και προς τούτον,...

«Συμφωνήσαμε προφορικά με την Ανόρθωση»! (ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΟΥΓΚΟ ΜΑΡΤΙΝΣ)

Στον Super Sport FM 104.0 μίλησε ο πρόεδρος της...

Άγνωστοι βανδάλισαν το Δημοτικό σχολείο Σταυρού–«Πρέπει να ληφθούν μέτρα»

Βανδαλισμό δέχθηκε από αγνώστους το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στη...

Αυτή είναι η απάντηση της αστυνομίας για τη βόρεια κερκίδα του ΓΣΠ! (ΑΝΑΨΕ ΚΟΚΚΙΝΟ)

Αρνητική η απάντηση της Αστυνομίας για το αίτημα που...

Δημοφιλή

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ με 8άρα για Χέρενφεν…στον πάγκο ο Λοΐζου!

Η Χέρενφεν δέχθηκε βαριά ήττα από την Αϊντχόβεν με...

Πήρε και το Σούπερ καπ η Ομόνοια Κ-14 (φώτος)

Η Ομόνοια, πρωταθλήτρια Ανώτατης Κατηγορίας Κ-14, επικράτησε με 8-0...

Έκανε το σπίτι του μπαρουταποθήκη, πιάστηκε με 2.000 κροτίδες!

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος,...

Παρέλαβε αίτηση παύσης και έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Γενικός Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό...

Γιαννακόπουλος: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον – Βελιγράδι ερχόμαστε»!

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος έζησε πολύ έντονα το παιχνίδι και...

«Στόχος, η αλήθεια»: Η απάντηση Ησαϊα στα περί συμβιβασμού για τη μονή Αββακούμ!

«Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας, και προς τούτον, δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός.» Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής,...

Άγνωστοι βανδάλισαν το Δημοτικό σχολείο Σταυρού–«Πρέπει να ληφθούν μέτρα»

Βανδαλισμό δέχθηκε από αγνώστους το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στη Λευκωσία. Ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δράστες. Όπως θα...

Πακέτο στήριξης Λιβάνου ύψους €1 δισ. ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Πακέτο στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τον Λίβανο, ανακοίνωσε από τη χώρα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανάμεσα σε άλλα,...

Eλλάδα: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος!

Την αποφυλάκιση του άλλοτε αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την...

Απορρίφθηκε η νέα πρότασης της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»!

Η κυπριακή Κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση της κοινοπραξίας Chevron, NewMed Energy και BG Cyprus (Shell) για «βελτιστοποίηση» του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής...

Greek Mafia: Αυτοί είναι οι 8 της εγκληματικής οργάνωσης για συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia!

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τις φωτογραφίες και τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας τον Απρίλιο του 2022, την...