fbpx

Συμφωνήσαμε – και με τη βούλα – με τα lockdowns

Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων βιώνουν τον αντίκτυπό της Πανδημίας στην οικονομική τους κατάσταση σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου καταδεικνύει ότι οι πολίτες της ΕΕ νιώθουν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην προσωπική τους ζωή και την οικονομική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, 31% των Ευρωπαίων έχουν ήδη δει την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% για την Ελλάδα και στο 43% στην Κύπρο.

Ένα ποσοστό της τάξης του 26% επιπλέον αναμένει ότι αυτό πρόκειται να συμβεί – με τους ερωτηθέντες να απαντούν με αυτό τον τρόπο κατά 30% στην Ελλάδα και 16% στην Κύπρο.

Το συνολικό 57% που απάντησε με αυτούς τους δύο τρόπους αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ. Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το ποσοστό των ερωτηθέντων της Κύπρου (59%), ενώ οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα έχουν σαφώς αρνητικότερη εικόνα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 80%.

Όσον αφορά σε μέτρα τύπου «lockdown», οι πολίτες πιστεύουν ότι τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία υπερτερούν της οικονομικής ζημίας.

Παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) πιστεύει ότι τα οφέλη για την υγεία που προέκυψαν από τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα τους υπερτερούν της οικονομικής ζημίας που πιθανώς αυτά επέφεραν. Με τη δήλωση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το 55% των πολιτών στην Ελλάδα και το 54% στην Κύπρο. Την ίδια γνώμη έχουν και οι πολίτες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγή στην στάση των πολιτών σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν με μικρή πλειοψηφία, οι πολίτες έκριναν  ότι η οικονομική ζημία ήταν σημαντικότερη, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚ.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και των συνεπειών της: 8 στους 10 Ευρωπαίους (84% στην Ελλάδα, 85% στην Κύπρο) έχουν ακούσει, δει ή διαβάσει κάτι σχετικά με τα μέτρα ή τις ενέργειες της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, ενώ σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48%) σε ευρωπαϊκό επίπεδο γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, παρά το υψηλό αυτό ποσοστό ενημέρωσης, μόνο το 48% των πολιτών της ΕΕ κατά μέσο όρο δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα μέτρα (41% και 63% σε Ελλάδα και Κύπρο αντιστοίχως), ενώ το 50% είναι δυσαρεστημένο, ποσοστό που ανέρχεται στο 58% για την Ελλάδα και στο 36% για την Κύπρο. Ομοίως, μόνο το 44% των πολιτών της ΕΕ (37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και 59% στην Κύπρο) δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον βαθμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ερωτώμενοι σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να δώσει προτεραιότητα η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν ως σημαντικότερο την ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ (39%). Στη λίστα των προτεραιοτήτων ακολουθεί η διάθεση περισσότερων χρημάτων στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων (29%), η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση κρίσεων (28%) και η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία (25%).

Στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση, με 44%, ισοψηφούν η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία (στην πρώτη θέση και στην Κύπρο με 38%) και η επένδυση περισσότερων πόρων στην οικονομία για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (36% στην Κύπρο). Επίσης 36% στην Κύπρο ζητά τη διάθεση περισσότερων χρημάτων στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων (28% στην  Ελλάδα).   Στη δεύτερη  θέση  βρίσκεται στην Ελλάδα η ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά  εμβόλια (33%), Στην τρίτη θέση  και για τις δύο χώρες βρίσκεται  η  ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας  (Ελλάδα 29%, Κύπρος 32%).

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις προσδοκίες τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες εκφράζουν την επιθυμία οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία (49%). Ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (39%), τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας (επίσης με 39%), καθώς και η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (34%).

Η λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατατάσσεται ψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου καταλαμβάνει την πρώτη και τη δεύτερη θέση  αντίστοιχα (67% Ελλάδα, 57% Κύπρος). Η δημόσια υγεία βρίσκεται στη  πρώτη θέση για την Κύπρο (72%) και στη δεύτερη θέση για την Ελλάδα (60%), ενώ τα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατατάσσονται τρίτα και για τις δύο χώρες, με παρόμοια ποσοστά (54% στην Ελλάδα, 53% στην Κύπρο).

Ροή Ειδήσεων

Η διαφωνία που οδηγεί σε «χωρισμό»…

Τρέχουν οι εξελίξεις στην Ανόρθωση και πέραν της προσπάθειας...

«Η Πάφος FC θα… αποφασίσει αν θα πάρει το πρωτάθλημα»!

Η μάχη του πρωταθλήματος μπαίνει στην τελική ευθεία και...

Έχει ματς με τον Άρη αλλά έχει και τα σημαντικά θέματα…

Ενώ η ομάδα ολοκληρώνει την προετοιμασία για τον αγώνα...

Έχει διπλή σημασία για την ΑΕΚ…

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το ντέρμπι...

Δημοφιλή

«Είναι καθηγητής ο Πρόδρομος… θα βρει τον τρόπο» (BINTEO)

Σίγουρος δήλωσε ο Κώστας Μαλέκος στο 154ο επεισόδιο της...

ΕΚΠΟΜΠΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒALLA στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ: «Έτσι ξαναφέραμε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια…»

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει ξανά στην Α’ κατηγορία μετά από...

Δεν θα δυσκολευθεί (ο Κέρκεζ) αν θέλει να επιστρέψει…

Η δήλωση του πως φεύγει από τη Βουλγαρία, τον...

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ: Επιλογή πέντε φάσεων… (ΒΙΝΤΕΟ)

Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών από την 4η και 5η...

«Άλμα προόδου για τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους του παιδιού»

Ο όγκος του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτο ενδογενές διηθητικό γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους (DIPG) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος. Τα ποσοστά ίασης...

Απόφοιτοι πανεπιστημίων Vs απόφοιτοι τριτοβάθμιας στην αγορά εργασίας

Στην ένατη χαμηλότερη θέση απορρόφησης στην αγορά εργασίας βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην χώρα μας σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη...

Οι χαμένες βέρες στις παραλίες και η σωτήρια παρέμβαση των Κυπριακών σωματείων ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας στιγμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανάμεσά μας, έτοιμοι να προσφέρουν χέρι βοηθείας σε όποιον τους χρειάζεται. Τα Κυπριακά Σωματεία Ανίχνευσης...

Αγνοούμενοι στην Κύπρο: Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στο νησί δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις γι’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, με τους συγγενείς να αναζητούν...

Υπερ-εξειδικευμένοι οι εργαζομένοι στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ

Μεγαλύτερες πιθανότητες από ό,τι στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία στην οποία απασχολούνταν είχαν το 2023 οι...

Τι είναι το doomscrolling που διαλύει σωματικά και ψυχολογικά τη νέα γενιά

Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το «doomscrolling» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τι είναι όμως αυτό; Κατά μέσο όρο, ένας μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 4,5...