Επιπτώσεις φαίνεται να είχε η πανδημία στον ιδιωτικό τομέα την ώρα που οι μισθοί στο δημόσιο τομέα πήραν την ανιούσα.
Η πανδημία είχε σημαντική επίπτωση και στο κόστος εργασίας το 2020 – σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας- με σημαντικές μειώσεις μισθών. Για τον λόγο αυτό υιοθετήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων όπως, για παράδειγμα, τα σχέδια παραχώρησης ειδικού επιδόματος σε επηρεαζόμενους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Η ονομαστική δαπάνη ανά μισθωτό κατέγραψε πτώση 3,2% το 2020 σε συνέχεια αύξησης 1,9% το 2019.
Συγκεκριμένα, πτώση 6,5% κατέγραψε η δαπάνη του ιδιωτικού τομέα, η οποία μετριάστηκε από την άνοδο 4,6% που κατέγραψε ο δημόσιος τομέας. Η δαπάνη ανά μισθωτό στο δημόσιο τομέα, πέραν της επίδρασης από το ΓεΣΥ, είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σταδιακής κατάργησης των μειώσεων επί των απολαβών και των συντάξεων που είχαν υιοθετηθεί κατά τα έτη της κρίσης, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου του 2018.
Η σημαντική πτώση στην ονομαστική δαπάνη ανά μισθωτό στον ιδιωτικό τομέα οφείλεται, κυρίως, στους τομείς του Εμπορίου, των Μεταφορών, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων.
Σε ό,τι αφορά την πραγματική δαπάνη ανά μισθωτό, αυτή κατέγραψε πτώση 2,3%, σε συνέχεια αύξησης 0,7% το 2019, στηριζόμενη από τις εξελίξεις στις τιμές, συνεπώς μικρότερη χειροτέρευση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, η οποία υπολογίζεται ως η μεταβολή στο πραγματικό ΑΕΠ ανά απασχολούμενο, ο σχετικός δείκτης κατέγραψε σημαντική ετήσια μείωση 4,6% το 2020. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από τη σχετικά συγκρατημένη πτώση στην απασχόληση, ως αποτέλεσμα των μέτρων για στήριξη εργαζομένων, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ συνεπεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με την Κεντρική Τράπεζα, οι σημαντικές σωρευτικές μειώσεις στους μισθούς από το 2012 καθώς και μετά την κρίση υποβοηθούν μακροπρόθεσμα στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.