Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη και την Εύβοια με 90.000 κατοίκους. Ανήκει στον Νομό Λέσβου, που περιλαμβάνει, ακόμα, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Από εδώ κατάγονταν οι περίφημοι ποιητές της αρχαιότητας Σαπφώ και Αλκαίος αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αρίωνας, ο Ηλίας Βανέζης και ο Στρατής Μυριβήλης.
Η πόλη έχει πολλά διατηρητέα νεοκλασικά (αρχοντικά) και κάποια δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτήρια, από τα οποία ξεχωρίζουν ο Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του να δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης, το καμπαναριό της μητροπόλεως που είναι νεογοτθικού ρυθμού, το οποίο είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ρυθμού, το όμορφο νεο-μπαρόκ 4όροφο κτήριο στην Πλατεία Σαπφούς στην προκυμαία και αρκετά αρχοντικά σε όλη την επικράτεια της πόλης, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της περιοχής Σουράδα στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης στο δρόμο προς αεροδρόμιο, τα οποία χτίστηκαν από Έλληνες στα τέλη του 19ου αι. και αρχές του 20ού αι. που ζούσαν στο εξωτερικό[3]. Κι έτσι τα κτήρια αυτά φέρουν πάνω τους πολλά δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, νεοκλασικά και πολλές φορές αναμεμιγμένα μεταξύ τους συμπληρώνουν μια όμορφη, παράξενη αρχιτεκτονική εικόνα για την πόλη αλλά και για το νησί. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιοχής είναι ο αρκετά γνωστός Πύργος Μυτιλήνης μπελ επόκ ρυθμού, πολυτελής ξενώνας σήμερα. Υπάρχει επίσης ιερός ναός [4]στο νησί της Λέσβου, που τιμά τον Άγιο Συμεών τον νέο στυλίτη τoν Λέσβιο. Η εκκλησία ονομάζεται Άγιος Συμεών Μυτιλήνης και βρίσκεται κοντά στην παλιά αγορά. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στον συνοικισμό της Επάνω Σκάλας πολλές οικογένειες Ελλήνων Μικρασιατών. Εκεί βρίσκεται και το ιστορικό Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας.
Οι παραλίες της Λέσβου είναι αρκετά δημοφιλείς καθώς φημίζονται για την καθαρότητά τους, τη διαύγεια των νερών τους και τη μοναδική ποικιλομορφία τους
Aπολιθωμένο Δάσος της Λέσβου
Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει το μεγαλείο και τη σπάνια ομορφιά του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο. Εκατοντάδες ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί – ο μεγαλύτερος με ύψος 20 μέτρα – από κωνοφόρα και άλλα δέντρα∙ τα χρώματά τους λαμπερά, σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του πράσινου και του μαύρου∙ γιγαντιαία ριζικά συστήματα σε πλήρη ανάπτυξη… συγκροτούν ένα σύνολο μοναδικό, αιώνιο μνημείο της παντοδύναμης φύσης.
Το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους
Το φημισμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι αναδεικνύει τα πολύτιμα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους. Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις multimedia και ειδικές εκδηλώσεις αποκαλύπτουν όλη τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Η γαστρονομία της Λέσβου
Το στολίδι του βορειοανατολικού Αιγαίου, πέρα από τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα βασισμένη στα τοπικά «γεννήματα» της εύφορης γης και των ψαρότοπων που την περιβάλλουν.
Στα αμέτρητα ταβερνάκια και ουζερί θα γευτείτε όλα τα τοπικά καλούδια σε αφθονία! Ξεκινήστε με ένα παγωμένο ουζάκι που μοσχοβολάει γλυκάνισο και μια πλούσια ποικιλία θαλασσινών: αντζούγιες και σαρδέλες παστωμένες σε χοντρό αλάτι, γαύρο μαρινάτο με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, χτένια ψητά με μπόλικο λάδι, λιόκαφτα ψαράκια σε λαδολέμονο, χταπόδι στα κάρβουνα σβησμένο με δυνατό ξύδι και … όρεξη να ‘χετε! Δοκιμάστε ακόμη το πασίγνωστο λαδοτύρι, ντολμαδάκια και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, κεφτεδάκια με ούζο, φρέσκες σαρδέλες (παπαλίνες) ψητές στα κάρβουνα, γεμιστά καλαμαράκια, γαρίδες ή μύδια σαγανάκι με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, φέτα και πιπεριά.
Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται δεκάδες γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακές γλυκολιχουδιές. Μπακλαβά με αμυγδαλόψυχα και ανθόνερο, γεμάτα, ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτου, πλαντζέτα (σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι ή αμύγδαλο και πασπαλισμένα με κανέλα), γλυκιά κολοκυθόπιτα και μια αστείρευτη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού.
