28 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουμε 100% προστασία από νοσηλεία από Covid-19.
Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία δημοασιεύσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρει:
«Δημοσιοποιήθηκε σήμερα η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η αρχική ανάλυση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν συνολικά 66% και διέφερε ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία της κλινικής δοκιμής.
Η εταιρεία και το NIH είχαν επίσης δηλώσει ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της έντασης των σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού, και μετά από 49 ημέρες εξάλειψη εισαγωγών και θανάτων χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις 8 χώρες που έλαβε χώρα η μελέτη.
Περαιτέρω ανάλυση των αρχικών στοιχείων 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αναφορικά με τα ποσοστά νοσηλείας όσων συμμετείχαν στη μελέτη, δείχνουν πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία από Covid-19, και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού.
Ας κάνω μια μικρή εισαγωγή εδώ. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ατομική και κοινοτική προστασία από τη νόσο του Covid-19 μετά τον εμβολιασμό και την κρισιμότητα της σωστής ερμηνείας των αποτελεσμάτων που έχουμε – και από τις κλινικές δοκιμές και από τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Δηλαδή το ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε
1. αν τα εμβόλια μας προστατεύουν από τα συμπτώματα μεγάλης έντασης που χρειάζονται νοσηλεία, αν κολλήσουμε τον ιό, και
2. αν παραμένουμε φορείς και άρα μπορούμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους μη εμβολιασμένους αφού κάνουμε το εμβόλιο.
Έχοντας τα παραπάνω 2 σημεία κατά νου, ας δούμε τα νέα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committe). Στη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή – όπως έγινε και με τα άλλα 2 εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech – οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες του FDA θα συζητήσουν και θα διατυπώσουν συστάσεις στο FDA για την έκτακτη αδειοδότηση του εμβολίου.
Ας πάμε όμως ένα μήνα πίσω. H Johnson & Johnson και τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις 29 Ιανουαρίου είχαν ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που συμμετείχαν 44.325 εθελοντές, και είχαν όλοι λάβει μία δόση του εμβολίου. Τα στοιχεία έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν συνολικά 66% και διέφερε ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία της κλινικής δοκιμής, καθώς το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 72% στις ΗΠΑ και 58% στη Νότια Αφρική (που κυκλοφορεί κυρίως η παραλλαγή του SARS-CoV-2).
Η εταιρεία και τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είχαν επίσης δηλώσει ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις οκτώ χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Όπως έχω ξαναπεί, η ανάλυση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών, είναι δυναμική, και συνεχίζεται για αρκετά μεγάλο διάστημα μετά τη λήψη των εμβολίων. Τι νέα στοιχεία έχουμε τώρα; Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αναφορικά με τα ποσοστά νοσηλείας όσων συμμετείχαν στη μελέτη, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, έδειξαν πως υπήρχαν μηδενικές νοσηλείες στους εθελοντές στο σκέλος του εμβολίου και 16 στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου.
Αναλύοντας τα στοιχεία 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και για όσους συμμετείχαν και εκτέθηκαν στον ιό στη Νότιο Αφρική. Φαίνεται λοιπόν πως στη Νότιο Αφρική, το εμβόλιο μείωσε την πιθανότητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμπτώματα. Επίσης η εταιρεία είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό επιπολασμό της βραζιλιάνικης παραλλαγής.
Τι γνωρίζουμε επίσης από τα στοιχεία στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA για την ασυμπτωματικότητα και τη μετάδοση μετά τον εμβολιασμό; Σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων -υποσύνολο 2.892 συμμετεχόντων- έχουν γίνει μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων και τα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο είχε 74% αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία από ασυμπτωματική λοίμωξη (όπως φαίνεται από την παρουσία αντισωμάτων και την απουσία συμπτωμάτων).
Βέβαια να σημειώσουμε εδώ πως ο χρόνος παρακολούθησης είναι περιορισμένος και τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από ομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση, αλλά είναι μια πρώτη ένδειξη πιθανής αποτελεσματικότητας έναντι ασυμπτωματικής λοίμωξης 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Να θυμίσω πως το εμβόλιο της J&J είναι το πρώτο εμβόλιο για το οποίο έχουμε στοιχεία αποτελεσματικότητας με μία δόση. Η J&J διεξάγει επίσης μια κλινική δοκιμή 30.000 ατόμων στις ΗΠΑ με 2 δόσεις, και μεσοδιάστημα οκτώ εβδομάδων και δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Μάιο. Αναμένουμε τη δημοσίευση και νέα για την πορεία της αδειοδότησης του εμβολίου στην Ευρώπη».
Μόλις λίγες ώρες πριν, ο κος Μόσιαλος ανέφερε:
«Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.
Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;
Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορωνοϊό;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.
Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.
Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.
Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο.
Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.
Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.
Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.
Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες».