fbpx

2020 θα σε θυμόμαστε για πάντα #ανασκόπηση

Όταν γιορτάζαμε την έλευση μιας νέας δεκαετίας, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επιφύλασσε το 2020 για όλο τον κόσμο;


Το 2020 ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πανδημία που δεν έχει προηγούμενο στον 21ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς κρίσεις και οι κοινωνικές αναταραχές.

Αναμένονται οι απαντήσεις για το το μαύρο βαν που έκανε παρακολουθήσεις στο νησί

Μετά το deadline που έδωσαν οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, για να έρθει στην Κύπρο ο εμπειρογνώμονας που ζητά ο ιδιοκτήτης του κατασκοπευτικού βαν Ταλ Ντίλιαν, φαίνεται πως τα περιθώρια στενεύουν, και οι αρχές θ’ ανοίξουν το κατασκοπευτικό βαν για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ένα χρόνο πριν.
Τα ευρήματα των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν εντός του κατασκοπευτικού βαν αναμένεται ότι θα δώσουν σημαντικές απαντήσεις, οι οποίες θα αφορούν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούσε κατά την παραμονή του στην Κύπρο.
Το θέμα του κατασκοπευτικού βαν ήρθε στην επιφάνεια στα μέσα Νοεμβρίου του 2019 μετά από ρεπορτάζ του Forbes το οποίο έθεσε σε συναγερμό τις κυπριακές Αρχές.

«Σφραγίζεται» η Κύπρος λόγω Covid

Η πανδημία κορωνοϊού εμφανίζεται και εξαπλώνεται στην Κύπρο στις 9 Μαρτίου 2020. Τα κρούσματα που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετίζονταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων για δεκαπέντε ημέρες από την 15η Μαρτίου.

Τα αεροδρόμια στο νησί κλείνουν. Επαναπατρίζονται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα σε χώρους τους οποίους ορίζει η Κυβέρνηση για 14 ημέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού.
Λειτουργούν θάλαμοι ύποπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο ΓΝ Λεμεσού, στο ΓΝ Λάρνακας και στο ΓΝ Πάφου. Επιπρόσθετα, λειτουργούν και ιατρεία διαλογής σε όλες τις πόλεις. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται ΓΝ Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς. Αν ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε παραπέμπεται άμεσα είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020 ανέρχονται στα 17.718, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 91.

«Εδώ είναι Κύπρος, όλα γίνονται!» – Βίντεο-βόμβα Al Jazeera


Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ του Al Jazeera μονοπωλεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αναρτήσεις των πολιτών να δίνουν και να παίρνουν…
Δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου εμφανίζονται να υποδύονται ξένους μεσάζοντες επενδυτών, και να οπτικογραφούν κρυφά κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον δικηγόρο Αντρέα Πιττάτζη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και με εργαζόμενους της εταιρίας Giovanni Group, όπου συζητούν τρόπους διευκόλυνσης για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για σκάνδαλο, με τις ατάκες που ειπώθηκαν δια στόματος Δημήτρη Συλλούρη και Αντρέα Πιττάτζη να μονοπωλούν στις αναρτήσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «This is Cyprus», «full support from Cyprus, at any level», «no passport case is clean and clear, crystal clear», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που άφησαν άφωνους του κύπριους πολίτες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί εκτάκτως ο Πρόεδρος της Βουλής, δίνει τις δικές του εξηγήσεις για το όλο ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Συλλούρης, τονίζει πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εναντίον του που να μπορεί ν’ αποκαλύψει το Al Jazeera και σχολιάζει τη σκοπιμότητα και συγκυρία, της δήθεν αποκάλυψης ένα χρόνο μετά την κοινωνική συνάντηση στο σπίτι του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη στο Παραλίμνι. Από την πλευρά του ο όμιλος GIOVANΙ κάνει λόγο για προσπάθεια παγίδευσης και προπαγάνδας από το Al Jazeera.
Το σύνολο των κομμάτων απαιτούν πλέον εν μία φωνή την παραίτηση Συλλούρη. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, Βουλευτών αλλά και πολιτικών προσώπων ο Δημήτρης Συλλούρης υποβάλλει την παραίτηση του από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
Έρευνες σε γραφεία συμφερόντων αλλά και οικίες των Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη ως επίσης και του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη που εμφανίζονται στο επίμαχο ντοκιμαντέρ διενεργούν τα μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου. Κατάσχονται έγγραφα και υπολογιστές τα οποία αποστέλνονται για επιστημονικές και δικανικές εξετάσεις. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για λήψη καταθέσεων από τους δυο άνδρες.
Μελετώντας τα εκατοντάδες έγγραφα και αναμένοντας τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις στους υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες στις κατοικίες και γραφεία συμφερόντων Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζιη οι ανακριτές ενώνουν κομμάτι – κομμάτι το πάζλ της γνωστής υπόθεση που προέκυψε το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Νέα σύσκεψη έχει προγραμματιστεί ερχόμενη εβδομάδα στην νομική υπηρεσία όπου οι ανακριτές θα παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία.
Οι ανακριτές έχουν την πρώτη συνάντηση με τον Ανδρέα Πιττάτζη, τον Δημήτρη Συλλούρη και συγγενικό του πρόσωπο, καθώς επίσης και τον Χριστάκη Τζιοβάνη μαζί με εργαζόμενο στην εταιρεία του, ο οποίος εμφανίζεται και αυτός στο ντοκιμαντέρ. Και οι πέντε κράτησαν την ίδια στάση στις ερωτήσεις που δέχθηκαν. «Ότι έχω να πω για την υπόθεση θα το πω στο δικαστήριο».
Τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίων τους αφορούν Συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα που έχουν να κάνουν με την διαφθορά καθώς επίσης και το νόμο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι πέντε αναμένεται σύντομα να κληθούν ξανά ενώπιον των ανακριτών, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων διαφόρων εγγράφων και των υπολογιστών, ενώ ανοίγουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των τριών.
«Πονοκέφαλο» ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή σε ό,τι αφορά κατάθεση από πρόσωπα που σχετίζονται με το Al Jazeera, μετά και την αρνητική απάντηση που έλαβαν οι ανακριτές από τους δυο δημοσιογράφους που βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Κύπρο.
Για την εν λόγω εξέλιξη ερωτήθηκε σχετικά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης εξερχόμενος του Προεδρικού όπου και πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη για την πάταξη της διαφθοράς. Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης το χαρακτήρισε ως «ένα από τα καταλυτικά σημεία που έχουν σχέση με την εξέλιξη της έρευνας».
Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταγγέλλει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιστολή προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ζητώντας να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι δύο δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera, κατά τη συλλογή του υλικού για τον επίμαχο ντοκιμαντέρ τους.

Βαρώσια: Το άνοιγμα της Αμμοχώστου ξύπνησε τον εφιάλτη του Αττίλα

Άνοιξε το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων, μισό αιώνα μετά. Στο σημείο βρέθηκε ο Ερσίν Τατάρ και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας, μια κίνηση που είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη στην προσπάθεια της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου τα Βαρώσια μια περιφραγμένη περιοχή που παρέμενε ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Πολιτικό αναβρασμό προκάλεσε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Σε δηλώσεις του μετά το «πικ νικ» υποστήριξε πως το να διατηρηθεί το Βαρώσι κλειστό είναι «προκλητικό» και τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών, σχολιάζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα. Κατά τον Ερντογάν «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».
Η Άγκυρα υποστήριξε το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων προκαλώντας τις επικρίσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων χωρίς να υποκύπτει σε οποιεσδήποτε απειλές και εκβιασμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ψήφισμα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ «να τεθούν υπό ομηρία» από το κυπριακό ζήτημα, προστίθεται. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το ψήφισμα και κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι «προκατειλημμένο και αποκομμένο από τις πραγματικότητες» στην Κύπρο. «Αν αυτή η προσέγγιση και νοοτροπία διατηρηθούν, δεν θα είναι δυνατό για τους θεσμούς της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Στην ομιλία του για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να προκαλέσει ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέροντας πως εκείνοι που «αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα». «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό, και είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρίσκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματα τους. Τώρα στα Βαρώσια θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα τους ωφελήσει όλους».
Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».
Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».
Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπερψήφισε, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου που στέλνεί ένα καθαρό μήνυνα στους ηγέτες της ΕΕ. Το ψήφισμα «καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Βαρώσι», ιδίως το «μερικό άνοιγμα».

Σάλος για τα έργα τέχνης εκπαιδευτικού που απεικονίζουν τον Χριστό γυμνό

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι πίνακες καθηγητή Γυμνασίου, σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας, που χαρακτηρίζονται από πολλούς ως ιερόσυλοι.
Ο εν λόγω καθηγητής Γυμνασίου έχει δημιουργήσει κάποιους αμφιλεγόμενους πίνακες, που απεικονίζουν τα θεία, προσωπικότητες, αλλά και σημαντικές μορφές της ιστορίας της Κύπρου με κάποιο ανορθόδοξο τρόπο. Συγκεκριμένα, σε ένα από τους πίνακές του, ο καθηγητής έχει ζωγραφίσει τον Χριστό με φανέλα της Ομόνοιας, στο γήπεδο, κρατώντας μάλιστα και κασκόλ της ομάδας.

Σε ένα άλλο πίνακα, φαίνεται ένας ιερέας, την ώρα που λιβανίζει, ωστόσο φορά μάσκα και ο θυμιατός θυμίζει καπνογόνο. Σε άλλη φωτογραφία, ο ίδιος έχει ζωγραφίσει τον Χριστό γυμνό και σε άλλον τον δείχνει σε μία μοτοσικλέτα. Εξάλλου, ο καθηγητής έχει δημιουργήσει και πίνακες που απεικονίζουν τις γυναίκες με σώματα ζώων, προκαλώντας αντιδράσεις, που κάνουν λόγο για σεξισμό και υποβάθμιση της γυναίκειας φύσης.

Οι πίνακες του έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του καθηγητικού κόσμου αλλά και γονέων, ενώ ο ίδιος δηλώνει, «μερικές φορές προσπαθώ να πρωτοτυπήσω μέσα από τη δουλειά μου, πειραματίζομαι με τα υλικά, με την τεχνοτροπία, με τη σύνθεση. Άλλοτε στηλιτεύω το σύστημα, άλλοτε περιεργάζομαι την ομορφιά του κόσμου και των ανθρώπων και άλλοτε ειρωνεύομαι ή κάνω χιούμορ».
Πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι κάποιοι δεν ξέρουν ότι η τέχνη γίνεται για να εντυπωσιάσει ..να εκνευρίσει… να διεγείρει την φαντασία… ακόμα και να προσβάλει τα πιστεύω σου !! Η τέχνη… δεν έχει κανένα όριο !! αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να …περιορίζεται η τέχνη σε “πιστεύω” και ηθικές …ΔΕΝ έχει ιδέα τι είναι τέχνη»!

Από φωτοβολίδες μέχρι… κακοποίηση ζώων στο πρώτο κουδούνι

Με κροτίδες και αναμμένους πυρσούς έκαναν την εμφάνιση τους ομάδες μαθητών σε διάφορα Λύκεια παγκύπρια.
Σε Λύκειο στην επαρχία Αμμοχώστου όμως, δεν έμειναν εκεί, αλλά μετέφεραν στο σχολείο κότες και κουνέλια, τα οποία άφηναν ελεύθερα και ακόμη χειρότερα κάποιοι τα έριχναν από τον πρώτο όροφο του σχολείου, προκαλώντας αποτροπιασμό. Κι όλα αυτά μπροστά στα έντρομα μάτια άλλων μαθητών και καθηγητών.
Το Κόμμα για τα Ζώα καταδικάζει το περιστατικό που σημειώθηκε στο Λύκειο Παραλιμνίου.

Oι Τουρκοκύπριοι αναδεικνύουν τ/κ ηγέτη

Οι σχεδόν 200 χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον ηγέτη τους και στην ουσία, να αποφασίσουν για τη σχέση της κοινότητας με την Τουρκία αλλά και τον εκπρόσωπό τους στην προαναγγελθείσα νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Επικρατέστεροι για πρόκριση στον επόμενο γύρο είναι ο ανεξάρτητος Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προτάσσει την ανάγκη απαγκίστρωσης των τ/κ από την Τουρκία και την ανάγκη λύσης του κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και ο εθνικιστής Ερσίν Τατάρ ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την Άγκυρα και προκρίνει τη λύση δύο κρατών για το Κυπριακό.
Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό μετά τη νίκη Τατάρ. Τα ερωτηματικά που εγείρονται γύρω από τη στάση που θα κρατήσει ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, στέλνοντας μήνυμα στον κ. Τατάρ για την αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα σε νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. «Θέλω να ελπίζω, ότι την ίδια βούληση θα επιδείξει και ο Ερσίν Τατάρ, καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης». Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα καταδεικνύουν την επικράτηση της βούλησης της Άγκυρας επί της βούλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πρώτη φορά σε 60 χρόνια η Βουλή της Κύπρου καταψήφισε τον κρατικό Προϋπολογισμό

Η Ολομέλεια της Βουλής με πλειοψηφία καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μύρια προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Υπέρ ψήφισαν 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.
Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.
Επίσης η Βουλή ενέκρινε με απόφασή της τη διενέργεια δαπάνης από τον Λογαριασμό του Πάγιου Ταμείο της Δημοκρατίας για τη χρήση τον μήνα Ιανουάριο, το λεγόμενο δωδεκατημόριο.
Πριν από την καταψήφιση του προϋπολογισμού το σώμα ενέκρινε σειρά τροπολογιών επί του κειμένου του προϋπολογισμού, με ψήφους από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ ο οποίος απείχε από τη διαδικασία ψήφισης τροπολογιών. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ζητήσει πριν από την έναρξη της συζήτησης των τροπολογιών να τοποθετηθούν τα κόμματα ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών ως προς την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ώστε να μην γίνεται άσκοπα μια συζήτηση για έναν προϋπολογισμό που επρόκειτο να καταψηφιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε το κόμμα δεν θα συμμετείχε στη διαδικασία, όπως και έγινε.
Η καταψήφιση ήρθε ως απότοκο του πολιτικού εκβιασμού του Δημοκρατικού Κόμματος, να παραδοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών φάκελοι ή αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η άρνηση της Κυβέρνησης, η οποία ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα που την καλεί να μην τα παραδώσει, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής, οδήγησε το ΔΗΚΟ στην απόφαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτούργησε και που έφερε τη Βουλή προ τετελεσμένων.
«Ή δίνετε τα έγγραφα ή δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό». Αν και όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ λειτούργησε συναινετικά και δημιουργικά στο θέμα της οικονομίας και ειδικότερα το προϋπολογισμό, αυτή του η στάση στη φετινή συζήτηση προκάλεσε νέα δεδομένα.
Τη βαθιά του θλίψη και απογοήτευση εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, τονίζοντας ότι «η μη ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν είναι την κυβέρνηση που τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος» και ότι «τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού».
Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι «εκείνο που θα καταγραφεί στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η για πρώτη φορά, για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του προϋπολογισμού, καταψήφιση του».

Κόσμος
Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώνεται από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Βαγδάτη, έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ιρακινών φιλοϊρανών διαδηλωτών.
Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται “από σφάλμα” μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Πανδημία του νέου κορωνοϊού
Στις 11 Ιανουαρίου, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου.
Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.
Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό.
Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύριο θανάτους.

Το Brexit γίνεται πραγματικότητα
Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών.
Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν
Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία στην Ντόχα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.
Παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες από τον Σεπτέμβριο, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την αποχώρηση περίπου 2.000 στρατιωτικών ως τις 15 Ιανουαρίου. Θα παραμείνουν 2.500.

Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ
Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό.
Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα “Black Lives Matter” (oι ζωές των μαύρων μετρούν).
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Κίνα-ΗΠΑ: Άρωμα Ψυχρού Πολέμου
Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταλογίζει στην Κίνα μια “παγκόσμια μαζική δολοφονία” με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της.
Επιβάλλοντας κυρώσεις για νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσινγκτον ανακαλεί το προτιμησιακό οικονομικό καθεστώς του εδάφους.
Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλούς ηγέτες της Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για εγκλεισμό εκεί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα το διαψεύδει, αναφερόμενη σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον εφοδιασμό του κινεζικού κολοσσού των δικτύων 5G Huawei και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να τον αποκλείσουν.
Τον Αύγουστο η ByteDance, στην οποία ανήκει η εφαρμογή TikTok, υποχρεώνεται να εκποιήσει το ενεργητικό της στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της TikTok συνεχίζονταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Έκρηξη στη Βηρυτό
Στις 4 Αυγούστου γιγάντια έκρηξη προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, καταστρέφει το λιμάνι της Βηρυτού και ρημάζει ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας.
Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προστασίας, ισοπέδωσε την λιβανική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Κρίση στη Λευκορωσία
Στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται έπειτα από εκλογική διαδικασία, η οποία αμαυρώθηκε από νοθεία σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τη Δύση.
Επί σχεδόν 4 μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν κάθε Κυριακή στο Μινσκ να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης φυλακίζονται ή αναγκάζονται να φύγουν στην εξορία. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
Στα τέλη του Νοεμβρίου η αντιπολίτευση αλλάζει τακτική, πολλαπλασιάζοντας τις μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πραξικόπημα στο Μαλί
Στις 18 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα έπειτα από πολύμηνη πολιτική κρίση.
Το πραξικόπημα, το οποίο καταδικάζει η διεθνής κοινότητα, προκαλεί την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες αίρονται μετά τον σχηματισμό στις 5 Οκτωβρίου μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Μπαχ Ντάου, ο οποίος προβλέπεται να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες εντός περιόδου 18 μηνών.
Η Μπαμακό εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τους τζιχαντιστές, μια επιλογή την οποία το Παρίσι, το οποίο δεσμεύεται στρατιωτικά στο Σάχελ, κρίνει αδύνατη.

Η υπόθεση Ναβάλνι
Στις 20 Αυγούστου ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, εισάγεται στο νοσοκομείο έπειτα από σοβαρή αδιαθεσία που αισθάνθηκε, προτού εγκριθεί στις 22 του ίδιου μήνα η μεταφορά του εκτάκτως για νοσηλεία στη Γερμανία.
Πολλά τεστ δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ, μια ουσία που είχαν δημιουργήσει σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο επικριτής του Κρεμλίνου κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρύβεται πίσω από την δηλητηρίασή του. Η Μόσχα κρίνει την κατηγορία αυτή “απαράδεκτη”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα προσκείμενα στον Ρώσο πρόεδρο.

Πυρκαγιές, κυκλώνες και υπερθέρμανση του πλανήτη
Στις 9 Σεπτεμβρίου το Σαν Φρανσίσκο κι άλλες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ βλέπουν τον ουρανό να έχει βαφτεί με πορτοκαλί χρώματα από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια από τον Αύγουστο, ευνοούμενες από θερμοκρασίες ρεκόρ.
Τον Νοέμβριο, δύο κυκλώνες πλήττουν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον ίδιο μήνα, στην Αυστραλία, εν μέσω καύσωνα γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ, του μεγαλύτερου νησιού από άμμο στον κόσμο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην αυστραλιανή ήπειρο η περίοδος των πυρκαγιών που ξεκίνησε το 2019 τελειώνει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, αφού έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας.
Ολόκληρες περιοχές στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το 2020 θα είναι η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το 2016.

Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους.
Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού δηλώνει ότι Αρμένιοι της διασποράς πολεμούν στο Καραμπάχ.
Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων (περισσότεροι από 5.000 νεκροί), υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και η οποία σηματοδότησε μια στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

Επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία
Στις 16 Οκτωβρίου, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Σαμουέλ Πατί, αποκεφαλίζεται στην περιοχή του Παρισιού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, αφού έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα στην γελοιογραφία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εκλαμβάνει ως προσβολή προς τους μουσουλμάνους και καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας συγκλονίζουν πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Στις 29 Οκτωβρίου τρεις πιστοί στην Βασιλική της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, χάνουν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι ενός Τυνήσιου που είχε φτάσει πρόσφατα στην Ευρώπη.
Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ισλαμιστών στη Βιέννη, την πρώτη αυτού του μεγέθους που πλήττει την Αυστρία.

Ήττα του Τραμπ, εκλογή του Μπάιντεν
Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει χωρίς να προσφέρει αποδείξεις ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.

Αιθιοπία: σύγκρουση στο Τιγκράι
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση κατά της περιφέρειας του Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, κατηγορώντας τις εκεί αρχές για επίθεση σε δύο βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.
Οι επιθέσεις αυτές επινοήθηκαν για να αιτιολογήσουν την επέμβαση, δηλώνουν οι περιφερειακές αρχές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). Το κόμμα αυτό περιθωριοποιήθηκε μετά την άνοδο στην εξουσία του Άμπιι, ενώ ήλεγχε την πολιτική ζωή στην Αιθιοπία για σχεδόν 30 χρόνια.
Δεκάδες χιλιάδες Αιθίοπες συρρέουν στο Σουδάν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΑΟΚ το σήκωσε στην κατάμεστη Τούμπα και αποθεώθηκε μπροστά σε 50.000 οπαδούς του!

Ο ΠΑΟΚ σήκωσε στην κατάμεστη Τούμπα το τρόπαιο για...

Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ έστησαν πάρτι στον Λευκό Πύργο! (ΦΩΤΟΣ)

Εκτός από την Τούμπα, χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ βρίσκονται...

Ιρανικά ΜΜΕ: Eντοπίστηκε το σημείο που έπεσε το προεδρικό ελικόπτερο

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για...

Δημοφιλή

Το ντόμινο από την αποχώρηση Πουλλαΐδη…

Η κίνηση του Χρήστου Πουλλαΐδη να χαρίσει τις μετοχές...

OMONOIA: «Πιστεύουμε στις εαυτούς μας, περήφανοι για την ιστορία μας»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια ετοίμασε πλάνα από την πορεία της στο...

Με δύο πτητικά στηρίζει η ΕΕ την Κύπρο για τις πυρκαγιές!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τις προσπάθειες έγκαιρης και αποτελεσματικής...

Trip Advisor: Τρεις κυπριακές παραλίες στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης!

Την κατάταξη με τις 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη...

Βροχές στο σημερινό μενού του καιρού – Ποιες περιοχές επηρεάζονται…

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ κατά τις...

Υεμένη … Αραβική Άνοιξη ή Χειμώνας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες τις έξαρσης των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κατά εμπορικών πλοίων, κυρίως σχετιζόμενων με Ισραηλινά συμφέροντα. Κυριολεκτικά...

Μπύρα με Λεπέν παρά με Μακρόν προτιμούν οι πιο πολλοί Γάλλοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την ετήσια δημοσκόπηση “beer test” που διενεργεί στη Γαλλία η εταιρία IFOP σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας CorioLink, το 35%των Γάλλων...

Η Ευρώπη αποχαιρετά Ντελόρ και Σόιμπλε

Δύο άνθρωποι που σημάδεψαν με την παρουσία τους το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζακ Ντελόρ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγαν χθες Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου από την ζωή,...

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του, κατά την 79η ημέρα...

«Geo-blocking» Τι είναι και γιατί πρέπει να επικαιροποιηθούν οι κανόνες της ΕΕ

Οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα και να επικαιροποιηθούν, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιακή ενιαία αγορά και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των...

Jina Mahsa Amini – Ο μυστικός κώδικας για την ελευθερία

Η 22χρονη κουρδικής καταγωγής Ιρανή Jina Mahsa Amini συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, με την κατηγορία ότι παραβίασε την...