Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Τόκυο και τρεις γειτονικές περιοχές για ένα μήνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.
«Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι υπάρχουν φόβοι ότι η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων και στην οικονομία», δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνεδρίαση με επιτροπή ειδικών.
Έξι μήνες περίπου πριν από την προβλεπόμενη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, οι οποίοι αναβλήθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να «παγώσει» και πάλι τον ιαπωνικό πληθυσμό.
Η μητροπολιτική κυβέρνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε την αναβολή εκθέσεων της Ολυμπιακής δάδας, που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο σε έξι πόλεις της. Ο λόγος αναβολής των εν λόγω εκδηλώσεων, όπου θα παρουσιαζόταν στον κόσμο η δάδα που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στους 47 νομούς της Ιαπωνίας με το ταξίδι να ξεκινά στις 25 Μαρτίου, έχει να κάνει με τον φόβο συνωστισμού που θα δημιουργούσε νέες εστίες διάδοσης του ιού, σε μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ένα τρίτο των κατοίκων της Ιαπωνίας θέλουν να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο, καθώς φοβούνται ότι η έλευση αθλητών, παραγόντων και φιλάθλων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού NHK. Υπάρχει όμως κίνδυνος να μην γίνουν ούτε φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Καταρχάς, αυτό που φαίνεται να προκύπτει είναι πως εάν εντέλει δεν γίνουν ούτε φέτος, δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου. Άρα η συγκεκριμένη Ολυμπιάδα, είτε που θα διεξαχθεί φέτος, είτε που θα ακυρωθεί – δεν υπάρχει σενάριο δεύτερης αναβολής της.
Επίσης, παρά τα νέα αυστηρότερα μέτρα στο Τόκυο, που καθιστούν την κατάσταση οριακή, δεν μπορεί επί του παρόντος τουλάχιστον να προβλεφθεί κατά πόσο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για ακύρωση των Αγώνων. Στις τάξεις των διοργανωτών και στη ΔΟΕ, που παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα προκύψει πρόβλημα με τη διεξαγωγή τους και υποστηρίζεται πως μόνο αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα θα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που δεν θα εξεταστεί πριν από τον Μάρτιο. Άλλωστε, πέραν του ότι οι Αγώνες θα γίνουν σε «φούσκα», ένα προστατευμένο περιβάλλον γεμάτο υγειονομικά πρωτόκολλα με στόχο να μην μπορεί να εισχωρήσει ο ιός, σκοπός είναι οι αθλητές που θα λάβουν μέρος να εμβολιαστούν, ενώ και κατά τη διάρκειά της παραμονής τους στο Τόκυο θα υποβάλλονται συνεχώς σε τεστ. Επίσης, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα επανέλαβε, μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων, την πρόθεσή του να γίνουν κανονικά οι Αγώνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 11 Κύπριοι αθλητές που μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία τους. Αυτοί είναι οι Μάριος Γεωργίου (Ενόργανη Γυμναστική – Σύνθετο), Ανδρέας Καριόλου (Ιστιοπλοΐα – RS:X), Παύλος Κοντίδης (Ιστιοπλοΐα – Laser), Μαριλένα Μακρή (Ιστιοπλοΐα – Laser), Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία Δρόμου), Άντρη Ελευθερίου (Σκοποβολή – Σκητ), Δημήτρης Κωνσταντίνου (Σκοποβολή – Σκητ), Ανδρέας Μακρής (Σκοποβολή – Τραπ), Ελένη Αρτυματά (Στίβος – 400μ), Απόστολος Παρέλλης (Στίβος – Δισκοβολία), Μίλαν Τραΐκοβιτς (Στίβος – 110μ εμπόδια).