fbpx

Επιχειρήσεις και καταναλωτές τα βλέπουν όλα «μαύρα»

Τον Μάρτιο 2022, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο υποχώρησε κατά 9,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022 ανατρέποντας τη δυναμική της οικονομικής εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί τους προηγούμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ΔΟΣ οφείλεται στην απότομη αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και στη σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Τον Μάρτιο η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας, σημείωσε μεγάλη άνοδο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 23 μηνών. Η αβεβαιότητα αυξήθηκε σε όλους τους τομείς και μεταξύ των καταναλωτών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου) και των πρώτων υλών αποτελούν δυσμενείς εξωτερικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία που οδήγησαν σε αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος, και ιδιαίτερα των προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε αύξηση της αβεβαιότητας.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε σημαντικά, εξαιτίας της αισθητής χειροτέρευσης τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και των προσδοκιών. Τον Μάρτιο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών κατά το τελευταίο τρίμηνο, αν και ήταν θετικές, υποχώρησαν σημαντικά. Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση του τελευταίου τριμήνου, επίσης, σημείωσαν χειροτέρευση. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών τους το επόμενο τρίμηνο κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση, ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων κατά το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν στα ελαφρώς θετικά επίπεδα Φεβρουαρίου. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε κυρίως λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Τον Μάρτιο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν δυσμενέστερες. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα κατέγραψαν πτωτικές τάσεις, ενισχύοντας το κλίμα. Τον Μάρτιο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου και για τις παραγγελίες σε προμηθευτές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση στον τομέα δεν παρουσίασαν ουσιαστικές μεταβολές από τα επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο ιστορικά και προδιαγράφοντας περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές στο προσεχές μέλλον.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο χειροτέρευσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι απαντήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα βελτιώθηκαν ελαφρώς. Τον Μάρτιο οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων του επόμενου τριμήνου παρέμειναν κοντά στα επίπεδα Φεβρουαρίου, χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές μεταβολές στην απασχόληση του τομέα. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στον κατασκευαστικό τομέα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά τον Μάρτιο.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικότερα τόσο την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου όσο και τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές παρουσίασαν οριακή βελτίωση. Τον Μάρτιο οι αξιολογήσεις των αποθεμάτων τελικών προϊόντων αποτύπωσαν ανοδικές τάσεις, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου ήταν πιο απαισιόδοξες, ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων παρέμειναν στα επίπεδα Φεβρουαρίου, χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές μεταβολές στην απασχόληση του τομέα. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Τέλος, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές χαρακτηρίστηκε από σημαντική επιδείνωση τον Μάρτιο.  Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και της χώρας γενικότερα ήταν δυσμενέστερες. Παράλληλα, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους. Σημαντική επιδείνωση κατέγραψαν οι εκτιμήσεις των καταναλωτών τον Μάρτιο σε σχέση με τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Οι αντιλήψεις των καταναλωτών για την πορεία των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες συνεχίζουν να αποτυπώνουν ανοδικές τάσεις, παρά την οριακή κάμψη που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες για τις εξελίξεις στις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω, με τους καταναλωτές να αναμένουν αυξήσεις τιμών με γοργούς ρυθμούς.

Oι αξιολογήσεις των καταναλωτών σχετικά με την καταλληλόλητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές επιδεινώθηκαν οριακά τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές τοποθετήθηκαν πιο αρνητικά απ’ ό, τι τον Φεβρουάριο ως προς το ενδεχόμενο δαπανών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες. Αν και οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση ήταν λιγότερο δυσμενείς σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν κάπως πιο διστακτικοί ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Συμπερασματικά,  τον Μάρτιο σημειώθηκε άνοδος της αβεβαιότητας, οι προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Ροή Ειδήσεων

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ από την υποδοχή των ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ!

Δείτε βίντεο από το πάρτι που στήθηκε στην Πάφο...

ΧΑΜΟΣ στην Πάφο για τους ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΥΣ! (ΦΩΤΟΣ)

Γίνεται χαμός στην Πάφο. Η Πλατεία Κένεντι γέμισε με...

Στήθηκε ΠΑΡΤΙ στα αποδυτήρια! (ΦΩΤΟΣ)

Μετά από τα πανηγύρια εντός αγωνιστικού χώρου με τον...

Τρελάθηκε και ο γαμπρός στην Πάφο! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Λόγω του γάμου του δεν μπορούσε να βρίσκεται στην...

Δημοφιλή

ΟΕΛΜΕΚ: Σε μόνο πέντε σχολεία οι κάμερες- Δεν είναι υψηλού κινδύνου

Την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ προκάλεσε η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος...

ΠΑΦΟΣ FC: «Η μέρα έφτασε, πώς νιώθετε;» (ΦΩΤΟ)

Δείτε την ανάρτηση-προαγγελία της Πάφος FC για τον μεγάλο...

Ξεχώρισε ο… εκστασιασμένος Τσεπάκ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ισάμ Τσεπάκ ήταν ο πρωταγωνιστής των πανηγυρισμών στο...

ΒΙΝΤΕΟ: Η πορεία της Ομόνοιας μέχρι τον τελικό!

Αντίστροφα μετρούν στην Ομόνοια για τον μεγάλο τελικό του...

«Το αξίζουμε και θα το πάρουμε, μόνο Πάφος FC»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι οπαδοί της Πάφος FC, μίλησαν στην κάμερα της...

Η ολική έκλειψη Ηλίου από το διάστημα – Το βίντεο της NASA

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είδε τη σκιά της Σελήνης να σκεπάζει τη Γη. Εντυπωσιακά πλάνα της NASA. Η Ολική Έκλειψη Ηλίου είναι πλέον ιστορικό...

Ο εγκληματικός πλουτισμός και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Με νέα δέσμη κανόνων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξασφαλίζει γρήγορη και αποτελεσματική δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης και βελτιώνει τα δικαιώματα των θυμάτων. Σύμφωνα με τα...

Πάτερ Χριστόδουλος: Πήρα απαντήσεις για τις τελευταίες στιγμές του Κυπριανού

Συνέντευξη στη ΡαδιοΧρηστότητα έδωσε ο Πατέρας Χριστόδουλος Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε...

Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια

Την ερχόμενη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνέλθει στην Αθήνα σε μία συνεδρίαση που θα έχει τον δικό της...

Ξεπερνούν τις 1.000 θέσεις εργασίας οι ανάγκες στην κατασκευαστική βιομηχανία

Τεράστιες είναι οι ανάγκες σε τεχνίτες στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Κύπρο, αφού οι κενές θέσεις εργασίας τεχνητών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΝΑΔ, για...

Φλέγοντα ζητήματα «καίνε» τα κόμματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Πολλά είναι τα φλέγοντα ζητήματα στη Βουλή και στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ευρύτερα απότα οποία και θα εξαρτηθεί η όλη έκβαση των εκλογών του...