fbpx

Οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 1,3% σε σχέση με 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η άνοδος του ΔΤΚ προέρχεται από αύξηση κατά 2,4% στις τιμές διαμερισμάτων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,7% στις τιμές των οικιών την ίδια περίοδο.
Σε ετήσια βάση, παρουσιάζεται επίσης αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το υπό εξέταση τρίμηνο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,3% και οι τιμές των οικιών κατά 1%.
Η τάση προτίμησης των εγχώριων αγοραστών/επενδυτών για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες, τόσο για σκοπούς στέγαση όσο και για σκοπούς επένδυσης, συνεχίζει να υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών. Έχει παρατηρηθεί ότι η κρατική επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια αξιοποιούνται από νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν κύρια κατοικία. Παράλληλα, ώθηση στην αγορά δίνουν και οι εγχώριοι επενδυτές οι οποίοι, λόγω των σχετικά ψηλών ενοικίων που επικρατούν στην αγορά, επενδύουν σε ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με σκοπό την ενοικίαση (buy-to-let).
Ταυτόχρονα, η ζήτηση από ξένους επενδυτές ανακάμπτει σιγά σιγά μετά την μείωση που κατέγραψε το 2020 με την κατάργηση του ΚΕΠ και το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην προσέλκυση επενδυτών που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο και να αποκτήσουν γραφεία αλλά και κατοικίες για τους υπαλλήλους τους (συνήθως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας), καθώς και εκείνων που στοχεύουν στην απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο.

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λάρνακας στην οποία σημειώθηκε οριακή μείωση 0,3%. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία καταγράφηκε αύξηση 1,2%, στη Λεμεσό 1,9%, στην Πάφο 0,6% και στην Αμμόχωστο 2,7%. (Διάγραμμα 3).
Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,4%, στη Λεμεσό κατά 5%, στη Λάρνακα κατά 2,1%, στην Πάφο κατά 2% και στην Αμμόχωστο 1,4% (Διάγραμμα 4, σελ. 3).
Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες εκτός της Λάρνακας και της Πάφου. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 1,4%, 0,7% και 2,3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Λάρνακα και στην Πάφο οι τιμές των οικιών μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5% και 0,6% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση στη Λεμεσό και τη Λάρνακα κατά 3,1% και 1,7%, αντίστοιχα. Οι τιμές οικιών στη Λευκωσία μειώθηκαν κατά 0,7%, στην Πάφο κατά 0,8% και στην Αμμόχωστο κατά 0,3%.
Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες.
Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,8%, στη Λεμεσό 3,4%, στη Λάρνακα 0,3%, στην Πάφο 4,5% και στην Αμμόχωστο 3,4%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,6%, στη Λεμεσό 6,6%, στη Λάρνακα 3,5%, στην Πάφο 9,6%  και στην Αμμόχωστο κατά 7,4%.
Η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές κατοικιών, οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση η οποία συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται επίσης και στην σταθεροποίηση της ζήτησης των ξένων επενδυτών, αλλά και στο αυξανόμενο κόστος κατασκευής. Ως αποτέλεσμα εξωγενών κραδασμών, οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις.
Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, γενικά, δεν έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (με εξαίρεση την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού).

Ροή Ειδήσεων

«Από τον πρώτο χρόνο έδειξαν ασυνέπεια…»

Ο Μάριος Πετρίδης, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής υπηρεσίας μίλησε στον...

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: «…στο άλλο ένα πράσινο κασκόλ»!

Η Ομόνοια εξέδωσε την ανακοίνωση για τα εισιτήρια διαρκείας...

Χωρίς Μέσι η Αργεντινή απέναντι στο Περού!

Με γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες η Αργεντινή έκανε το «2 στα 2» στον...

H προϊστορία των Κυπριακών ομάδων με αυτές της Σουηδίας στα Κύπελλα Ευρώπης!

Σε ρυθμούς προετοιμασίας η κυπελλούχος μας Πάφος FC που...

Δημοφιλή

Έβαλε τα… γαλαζοκίτρινα και πάτησε ΑΛΦΑΜΕΓΑ ο Φιλιώτης! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ)

Φόρεσε την γαλαζοκίτρινη φανέλα της ΑΕΛ και μπήκε στο...

LIVE: Σκωτία-Ελβετία

Σκωτία και Ελβετία κοντράρονται στο «Ράιν Ένερτζι Στάντιον» για...

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΙΣΡΑΗΛ: «Δεν μπορεί να εξαλειφθεί η Χαμάς…»

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ο αρχιπλοίαρχος...

Χαμάς: Όποια συμφωνία αποκλείει την κατάπαυση του πυρός «δεν είναι συμφωνία»

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης...

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος, Κόκος Ηλιάδης…

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος, Γιώργος...

Ελληνική Τράπεζα: Ευνοϊκή διευθέτηση το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης»

Το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» του Υπουργείου Οικονομικών είναι ακόμα μία πρωτοβουλία με στόχο τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ...

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου

Η Κύπρος βρίσκεται από το 2014 στον κατάλογο κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, το...

Οικονομικές προκλήσεις, ΜΕΔ, πληθωρισμός και τα μέτρα στα κυπριακά νοικοκυριά

Άλλο ένα έτος προκλήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023, με την κυπριακή οικονομία να επιβεβαιώνει εκ νέου την ανθεκτικότητά της. Το έτος που φεύγει...

Στα 1000 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Στα 1000 ευρώ αυξάνεται ο μηνιαίος κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ....

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2024

Συνεχίζεται σήμερα από τις  09:00 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.Χθες, πρώτη ημέρα της συζήτησης, τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των...

Δύσκολα τα επόμενα χρόνια δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ

Δύο μέτρα που θα συνεισφέρουν στη συγκράτηση του δημόσιου μισθολογίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο...