Θεαματικά είναι τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το Παρίσι στην προσπάθειά του να αποσπάσει από το Λονδίνο τα σκήπτρα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επτά χρόνια μετά το Brexit, που πυροδότησε μια σφοδρή μάχη μεταξύ ευρωπαϊκών μητροπόλεων για να προσελκύσουν τα υποκαταστήματα τραπεζών προς εξυπηρέτηση των πελατών τους εντός ΕΕ, το Παρίσι αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τις θέσεις εργασίας: Ολοένα και περισσότεροι φιλόδοξοι νέοι θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα στο Παρίσι, ενώ πολλά έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι οι μπρασερί, τα διεθνή σχολεία και η δυνατότητα διαμονής κοντά στα κεντρικά τους γραφεία στο κέντρο της πόλης κάνουν τη γαλλική πρωτεύουσα πιο θελκτική.
Δυναμική…
Η δυναμική του Παρισιού φαίνεται και από τα σχεδόν 1.600 άτομα προσωπικό που έχουν μεταφέρει στην πόλη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, όπως οι Goldman, JPMorgan, Citi, Morgan Stanley και Bank of America.
Σύμφωνα με τους FT, οι τράπεζες επέλεξαν το Παρίσι ως τον κύριο εμπορικό κόμβο της ΕΕ δελεασμένες από έναν συνδυασμό φιλικών προς τις επιχειρήσεις προσφορών και φορολογικών ελαφρύνσεων όταν εξελέγη ο Μακρόν το 2017, γρήγορες σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Λονδίνο και τον τρόπο ζωής μιας μεγάλης πρωτεύουσας που δεν μπορούσαν να προσφέρουν πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.
Αν και η έξοδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο προς την ΕΕ μετά το Brexit δεν άγγιξε τα μεγέθη που πολλοί προέβλεπαν, περίπου 7.000 στελέχη τραπεζών έχουν απομακρυνθεί από την βρετανική πρωτεύουσα, με το Παρίσι να προσελκύει συνολικά περίπου 2.800 εξ αυτών – ακολουθούν η Φρανκφούρτη με 1.800 και το Δουβλίνο με 1.200.
Παράλληλα, το Παρίσι διεκδικεί να μετατραπεί στη βάση για μια νέα αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες 450 θέσεις εργασίας.