Μεγάλες πιέσεις δέχεται τους τελευταίους μήνες η αγορά ομολόγων με την πορεία του πληθωρισμού να τρομάζει τους επενδυτές, ενώ αρνητικά επηρέασαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας ειδικότερα, αλλά και οι αυξήσεις επιτοκίων.
Στην ετήσια Έκθεσή του ΔΝΤ (World Economic Outlook), προβλέπεται ότι περίπου το 30% των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023.
Η ΕΚΤ προχώρησε σε δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022, ενώ νέα μεγάλη άνοδος αναμένεται να αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού που όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Eurostat, εκτοξεύθηκε στο 9,9%.
Οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων, επηρεάζουν και την Κύπρο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4%, από 2,563% δύο μήνες πριν, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στις 313 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το όριο του 5%, φτάνοντας στο 5,04%.
Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο φθάνει το 3,43%.
Το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας είναι στο 4,742% με αύξηση 357,8 μονάδων.
Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση στο περιβάλλον 371 fund managers που διενήργησε η Bank of America, η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από τους επενδυτές ως η πιο πιθανή πηγή που θα πυροδοτήσει την επόμενη πιστωτική κρίση.
Σχεδόν το ένα τρίτο των επενδυτών εκτιμούν ότι τα ομόλογα της ευρωζώνης θα αποτελέσουν το νέο παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο, ενώ κίνδυνοι απορρέουν και από την αγορά ακινήτων της Κίνας, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, τις τράπεζες της ευρωζώνης και τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν την επιθετική ρητορική στάση τους σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα σημειώσει ύφεση.