Θέσεις «μάχης» στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το φλέγον ζήτημα της ΑΤΑ παίρνουν οι κοινωνικοί εταίροι, ενόψει της πρόσκλησης που θα επιδώσει στα προσεχή 24ωρα ο ΥΠΕΡΓ Γιάννης Παναγιώτου, στις ηγεσίες των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για χωριστές συναντήσεις.
«Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο κοινωνικός διάλογος για την ΑΤΑ», ανέφερε στη StockWatch o ΥΠΕΡΓ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί η χρυσή τομή, στο πλαίσιο που έχει σκιαγραφήσει στις προεκλογικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο ΠτΔ είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση μίας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως χαρακτήρισε την ΑΤΑ, ωστόσο, την ίδια ώρα άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος καταβολής της στη βάση του ύψους των απολαβών, του κάθε εργαζόμενου.
Ως προς τη διεκδίκηση της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ, ως αντίβαρο της απαίτησης των εργοδοτικών οργανώσεων και κυρίως της ΟΕΒ, για κατάργηση της, θέση η οποία άλλαξε ευθύς μετά την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία, οι ηγεσίες των συντεχνιών ξεκαθάρισαν στον ΥΠΕΡΓ, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση μαζί του, ότι η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, κρατώντας χθες στο χέρι την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης του, κατέστησε σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαφοροποίηση του πλαισίου εφαρμογής της ΑΤΑ, εξηγώντας πως θα υπάρξουν αντιδράσεις εάν «πέσει ψαλίδι» ή κουτσουρευτεί η ΑΤΑ, για οποιαδήποτε τάξη εργαζομένων.
Ο κ. Μάτσας προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως η ΑΤΑ θα πρέπει να επεκταθεί και να εδραιωθεί σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπου πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις.
Εξήγησε ότι το σκηνικό της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, πλήττει μεν όλους τους εργαζόμενους, κυρίως όμως, όπως υπέδειξε, αυτούς που στον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζονται, δεν απολαμβάνουν της ΑΤΑ.
Η ΕΕ, έχει υποδείξει στα κράτη μέλη όπως προχωρήσουν βάσει συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σε επέκταση της εφαρμογής του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστο το 70% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στη συνάντηση τους με τον ΥΠΕΡΓ επανέλαβαν τη θέση αρχής για αυτές ότι η ΑΤΑ αποτελεί αναχρονιστικό θεσμό, κατά την έκφραση τους, ο οποίος σταδιακά θα πρέπει να καταργηθεί, προβάλλοντας το επιχείρημα της διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού τους κόστους.
Ηγετικό στέλεχος των εργοδοτικών οργανώσεων ανέφερε στη StockWatch ότι η σημερινή κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με προγραμματικές θέσεις αντίθεσης της για κατάργηση της ΑΤΑ, «θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι αυτή η προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ θα αλλάξει», σημείωσε.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φαίνεται να είναι διατεθειμένες να αφήσουν μεγάλο χρονικό πλαίσιο στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.
Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από πηγές της κυβέρνησης είναι ότι η βασική φόρμουλα που θα διαμορφωθεί για πλήρη καταβολή της ΑΤΑ, θα είναι σε ένα χρονικό ορίζοντα τριών ή ακόμη και τεσσάρων χρόνων, ξεκινώντας από το 60%.
Σήμερα, η καταβολή της ΑΤΑ γίνεται μία φορά το χρόνο στο 50% του δείκτη τιμών που εκδίδει η Στατιστική Υπηρεσία, όπως προβλέπει άλλωστε η μεταβατική συμφωνία του Ιουλίου του 2017, την οποία είχαν υπογράψει το ΥΠΟΙΚ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ.
Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο για την ΑΤΑ
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες σε σχέση με την ενεργή συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και της ΠΑΣΥΔΥ στο διάλογο για την ΑΤΑ.
Το μεν ΥΠΟΙΚ θα έχει παρουσία στο διάλογο για την ΑΤΑ, υπό την ιδιότητα του μεγαλύτερου εργοδότη στην Κύπρο που είναι το κράτος και η ΠΑΣΥΔΥ ως η μεγαλύτερη συντεχνία των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ηγέτες συντεχνιών που είναι οργανωμένες στο δημόσιο, αποφασίστηκε πρόσφατα ότι για σκοπούς αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για την ΑΤΑ, θα συσταθεί δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.
Επικεφαλής αυτού του οργάνου θα είναι η ΠΑΣΥΔΥ και θα συμμετέχουν όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, η κλαδική συντεχνία των αστυνομικών και η αντίστοιχη των πυροσβεστών και των αξιωματικών της ΕΦ.
Βασικός όρος εντολής του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι για να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των μελών του από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ σε ότι αφορά την πορεία του διαλόγου για την ΑΤΑ.
Επιπρόσθετα, το εν λόγω όργανο θα μπορεί να δώσει και κατευθυντήριες γραμμές προς την ΠΑΣΥΔΥ για τον όσο καλύτερο χειρισμό του φλέγοντος αυτού θέματος.
Οι συντεχνίες που θα συμμετέχουν στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, εκπροσωπούν συνολικά κοντά στις 40 χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων.