Σε μια νέα ανάγνωση και στοιχειοθέτηση των εκκρεμοτήτων και των ενστάσεων επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, για τη δημιουργία του νέου επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προχώρησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Κοινή κατάληξη των πλείστων εμπλεκομένων φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ήταν ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου και των επενδύσεών του.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών, ότι οι θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν ίδιες και δεν αλλάζει κάτι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, όσον αφορά τις εισηγήσεις επηρεαζόμενων.
Σχετικά με την Επιτροπή Παρακολούθησης, ανέφερε ότι η λειτουργία της είναι άτυπη, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο πρόνοιες για τη σύσταση και τους κανόνες λειτουργίας της.
Σημείωσε όμως, ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι θα θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία της, οι οποίοι όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Επιλογή ταμείου ζητούν εργαζόμενοι ΑΗΚ
Οι συντεχνίες επίσης, των 2100 εργαζομένων της ΑΗΚ, επανέλαβαν το αίτημα τους να δοθεί το δικαίωμα στους νεοεισερχομένους στον Οργανισμό, να επιλέγουν το Ταμείο που θα συμμετέχουν.
Ο Έφορος Ταμείων Συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Κουλλαπής, ανέφερε όσον αφορά τη μεταφορά εργαζόμενων από υφιστάμενα ταμεία προνοίας στο νέο Σχέδιο, πως προχώρησαν σε ετοιμασία των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και στην υφιστάμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία των Ταμείων Προνοίας.
Πρόσθεσε ότι, έχουν αποστείλει τις εισηγήσεις τους στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ώστε να ληφθούν υπόψη στις συνολικές αλλαγές που θα επέλθουν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι, για να μπορέσουν εργαζόμενοι να αλλάξουν Ταμείο, θα πρέπει να γίνει και αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία των Ταμείων Προνοίας.
Διαβούλευση για ΣΥΠ
Εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας, ο Σταύρος Κούρρης, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι άρχισαν διαβουλεύσεις με το Σύνδεσμο Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού και το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα της συμπερίληψης στο νέο συνταξιοδοτικό Σχέδιο, των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς.
Ο κ. Κούρρης, δήλωσε ότι θέση του υπουργείου Άμυνας είναι ότι οι ΣΥΠ, θα πρέπει να παραμείνουν στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, αλλά και ταυτόχρονα να μην καταργηθούν οι Κανονισμοί των περί Στρατού της Δημοκρατίας, οι οποίοι αφορούν τις τριτοετείς συμβάσεις.
Όσον αφορά στις οικονομικές συνέργειες που προκύπτουν για τους ΣΥΠ, όπου θα απωλέσουν τους μισθούς αλλά και τα διάφορα επιδόματα έξι ετών από την μη υπογραφή των τριετών συμβάσεων, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί η λύση.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι, εξετάζεται η καταβολή εφάπαξ ποσού στους ΣΥΠ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος και η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αναδρομική ισχύ του νόμου ζητούν συντεχνίες
Όσον αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, επανέλαβαν τη θέση ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με το υπουργείο Οικονομικών από το 2021, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, επανέλαβε επίσης, την έκκληση για αναδρομική ισχύ της συμφωνίας από την ημερομηνία υπογραφής της, ώστε οι εργαζόμενοι να μην απωλέσουν τα δικαιώματά τους.
Εκπρόσωποι εξάλλου και άλλων επηρεαζόμενων, όπως των συνταξιούχων εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει μεταξύ 2011 και 2021 και δεν συμπεριλήφθηκαν στο νέο Σχέδιο, επανέλαβαν τις θέσεις τους και ζήτησαν τη στήριξη των βουλευτών της Επιτροπής.
Βουλή, κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα πρέπει να δουν μαζί τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνημένο κείμενο, δήλωσε, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, η πρόεδρος της, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Έψεξε το γεγονός ότι συντεχνίες και επηρεαζόμενοι, βρίσκονται εννέα χρόνια περίπου σε διαβούλευση για το ζήτημα, χωρίς να γίνει κατορθωτό να καταλήξουν σε συμφωνία.