Απόλυτη δικαίωση απέναντι στη «σκευωρία που στήθηκε» εις βάρος του θεωρεί ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης την απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή 08/01/2020 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σχετικά με αίτηση που υπέβαλε ο ίδιος προκειμένου να λάβει ερμηνεία για το κατά πόσον η σύμβαση που υπέγραψε με την ΕΔΕΚ είναι συμβατή με τους όρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούν όλους τους ευρωβουλευτές.
Με βάση τη συγκεκριμένη σύμβαση ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει στο κόμμα μέρος του μισθού του από το Ευρωκοινοβούλιο και το εν λόγω ζήτημα προκάλεσε την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα τον Φεβρουάριο του 2020.
Το Δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε πως ο όρος που του είχε επιβληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος στη σύμβαση που υπέγραψε πριν από την εκλογή του, παραβιάζει τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια απόφαση που χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας, ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο κ. Παπαδάκης ουσιαστικά «εξαναγκάστηκε να την υπογράψει με επιφυλάξεις».
Ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνει στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ πως «η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η απόλυτη δικαίωση απέναντι σε όλη αυτή τη σκευωρία η οποία στήθηκε εις βάρος μου, και χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα ούτως ώστε να προχωρήσουν στην παράνομη διαγραφή μου αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Όλοι κρινόμαστε».
Την ίδια ώρα, ο κύριος Παπαδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κλείσει για τον ίδιο το κεφάλαιο ΕΔΕΚ.
«Ήμουν και θα είμαι ο ευρωβουλευτής των ΕΔΕΚιτών. Καμία παράνομη διαγραφή δεν μπορεί να με θέσει εκτός. Αυτό σήμερα επισφραγίζεται για άλλη μια φορά».
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές των ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, τη συγκεκριμένη σύμβαση υπέγραψαν και οι άλλοι πέντε υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με την ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης όμως διαφοροποίησε τους όρους, γράφοντας «με επιφύλαξη». Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, η ΕΔΕΚ παρανόμησε.
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, χαρακτηρίζει την απόφαση του Δικαστηρίου ως «κόλαφο» για τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαδάκη, με την κ. Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπο Τύπου, ν’ αναφέρει:
«Το συγκεκριμένο έγγραφο και η συγκεκριμένη απόφαση ουδεμία σχέση έχει με το θέμα της διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη, απόδειξη τούτου η ίδια η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, όπου δεν επικαλείται το συγκεκριμένο ζήτημα και κατά δεύτερο η ίδια η αγωγή που έχει καταθέσει ο κ. Παπαδάκης, εναντίον του κόμματος όπου δεν επικαλείται Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά επικαλείται θέματα που ο ίδιος αμφισβητεί ως προς τη λειτουργία του πειθαρχικού συμβουλίου».

Όπως δηλώνει στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ η κ. Μαρία Παναγιώτου, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η δικαστική απόφαση είναι «κόλαφος για τον ίδιο τον κ. Παπαδάκη, αφού από το 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έπραττε ουσιαστικά αυτό το οποίο το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως αντίθετο με τους κανονισμούς της ΕΕ, αφού εργοδοτούσε άτομο από το Κίνημα των Οικολόγων που εργαζόταν αποκλειστικά στα γραφεία των Οικολόγων. Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου για το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την OLAF».
Επιπρόσθετα, η κ. Παναγιώτου, αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ δεν ζήτησε από τον κ. Παπαδάκη σε ουδεμία περίπτωση να παρανομήσει, αλλά να στεγαστούν στα γραφεία του κόμματος το ευρωπαϊκό γραφείο έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. «Το κόμμα ζήτησε επίσης να εισηγηθεί προς τον Δημήτρη το 50% των ατόμων που θα μπορούσε να εργοδοτήσει. Άρα σε καμία περίπτωση δεν εξαναγκάστηκε, και σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε να γίνει κάτι παράνομο».
Παράλληλα η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρει ότι «προς απόδειξη του ότι αυτό το οποίο είχε ζητήσει το κόμμα ήταν καθόλα νόμιμο είναι και η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος στις 13/02 όπου σημείωνε ακριβώς ότι το κόμμα λειτούργησε κατά τρόπο νόμιμο και απόλυτα δίκαιο».