fbpx

Debate Μαυρογιάννη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη (TI EΙΠΑΝ)

To Cyprus Forum, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο συνέδριο παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο, πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στις 29-30 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 

Οι τρεις υποψήφιοι (Μαυρογιάννης, Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης) παρακάθισαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία συντoνίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κημήτρης.

Σκοπός της συζήτησης δεν είναι η αντιπαράθεση επί ζητημάτων επικαιρότητας αλλά οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν το όραμά τους για την επόμενη πενταετία.  

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σεμνά και ταπεινά. Πρέπει να έχουμε ένα σημαντικό πολιτικό πολιτισμό και σημαία μας τη διαφάνεια, την αξιοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μαυρογιάννης ο οποίος άνοιξε τον γύρο των τοποθετήσεων. h

«Δεν αμφισβητώ από κανέναν τις καλές του προθέσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε οικονομία για να κάνουμε αλλαγές. Συναντάμε σήμερα μια απειλητική Τουρκία. Χθες ο κ.Ερντογάν έδωσε οδηγίες να αυξηθούν τα κατοχικά στρατεύματα, την ίδια ώρα ζούμε αυτή την παγκόσμια κρίση», σημείωσε εισαγωγικά ο κ.Νεοφύτου. «Δεν θα κάνουμε βόλτα στο πάρκο, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να γράφουμε εκθέσεις ιδεών», είπε σε άλλο σημείο.

«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους νέους και τη μεσαία τάξη. Οι νέοι σήμερα για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να έχουν λιγότερες ευκαιρίες απ’ αυτές που είχαν οι γονείς τους. είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική σε αυτούς. Διαχρονικά η μεσαία τάξη ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις κτύπησαν τη μεσαία τάξη που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μιας χώρας» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Πρέπει να επανενώσουμε την πατρίδα. Εγώ ξέρω τι θέλω. Όχι ναι μεν αλλά. Τι θέλουμε όμως εμείς; Να απαλλαχτούμε από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα. Θέλουμε ασφάλεια για τους πολίτες. Θέλουμε οι τ/κ και αυτοί θέλουν ασφάλεια αλλά θέλουν να μην νιώθουν ότι θα αποφασίζουμε εμείς γι’ αυτούς», είπε ο κ.Νεοφύτου αναφερόμενος στο Κυπριακό. 

«Πρέπει να κάνουμε τρεις παραδοχές: Ούτε εμείς ούτε οι τ/κ πιστέψαμε όσο έπρεπε να πιστέψουμε στην ΚΔ το 1960.

Ειδικότερα μετά το 1974 έπρεπε να επενδύσουμε περισσότερο στην τ/κ και σε αυτούς που είναι υπέρ της λύσης.

Η θέληση των τ/κ για επίλυση του κυπριακού δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει από μόνη της στην επίλυση, γιατί υπάρχει ο παράγοντας Τουρκία.

Πρέπει λοιπόν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους τ/κ ειδικά σε αυτούς που πιστεύουν στην επανένωση. Εδώ είναι η διαφορά μου με τον κ. Νεοφύτου.  Η ΕΕ προσφέρει όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες.. η εργαλειοθήκη της ΕΕ είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να προσφέρει λύσεις», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

«Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των τ/κ. την είχαμε την χάσαμε, την είχαμε την ξαναχάσαμε. Οι διπλωματικοί χειρισμοί δεν αρκούν… απαιτείται η επιμονή μας για να ξεκινήσουμε απ’ εκεί που μείναμε. Πρέπει να ξανακτίσουμε τις οργανικές συνθήκες ειρήνης. Πρέπει αμέσως να δημιουργήσουμε και ένα γραφείο τουρκοκυπριακών υποθέσεων», είπε ο κ.Μαυρογιάννης.

Παιδεία

«Συνειδητά ξεκινήσαμε την παρουσίαση του προγράμματος μας από την Παιδεία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δεξιότητες.. κριτική σκέψη. Στη σύνδεση Παιδείας με Οικονομία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε φοιτητές/εργαζόμενους σε κορεσμένα επαγγέλματα. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση. Πρέπει να δούμε αυτοαξιολόγησης μαθητών μας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Χριστοδουλίδης. 

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα δημόσιο σχολείο πρότυπο, σε συνάφεια με τις οικονομικές ανάγκες. Δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο γνώσεις ούτε μόνο δεξιότητες. Το πιο σημαντικό είναι ο μαθητής να μαθαίνει πώς να ξεχωρίζει τι είναι σημαντικό. Η Παιδεία είναι επένδυση.. πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα. Δεν είναι τόσο απαγορευτικό το κόστος. Αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος όμως των εκπαιδευτικών», είπε ο κ.Μαυρογιάννης. 

«Παιδεία όπως λέχθηκε είναι η καλύτερη επένδυση. Έχουμε καλούς εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη πιο πάνω. Από τη γνώση να πάμε στις δεξιότητες. Πρωτίστως όμως στον αλληλοσεβασμό. Είναι πολύ σημαντικός ο αλληλοσεβασμός γιατί θα καταπολεμήσουμε το bullying και την παραβατικότητα. Ναι στο ολοήμερο σχολείο αλλά προαιρετικό. Λειτουργούν κάποια ολοήμερα τα οποία το απόγευμα είναι χώρος για baby sitting…
Στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Πρέπει να γίνεται όχι από καθηγητές αλλά από εργοδότες και επιμελητήρια», είπε ο κ.Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Η Παιδεία δεν σταματά στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο στο Δημοτικό. Έχουμε και την τριτοβάθμια που πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Όταν μιλώ για σχολείο δεν μιλώ για το δημόσιο αλλά και για ιδιωτικά», συμπλήρωσε ο κ.Νεοφύτου. 

Θεσμοί και αναθεώρηση 

«Υπάρχει ανάγκη για έναν πολύ προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα και κύρια χρηστή διοίκηση. Δεν απαιτεί καν νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτείται πάνω απ΄όλα πολιτική βούληση», είπε ο κ.Μαυρογιάννης.  

«Ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι άμεσα συνυφασμένος με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει να κάνουμε ολιστικές κινήσεις. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε από την Παιδεία και να κτίσουμε κουλτούρα. Είδαμε τι μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης. 

«Οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο είναι συνδεδεμένες με τον ΔΗΣΥ. Έχουμε ένα σύστημα με δομές του 1960 όπου η ισορροπία και οι έλεγχοι ήταν μεταξύ των κοινοτήτων. Έφυγαν οι τ/κ και μαζί τους έφυγε και το check and balance. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, συμφωνώ με τον κ.Μαυρογιάννη.. να εγκαταστήσουμε το 2022 ένα επιτελικό κράτος με όσο το δυνατό λιγότερες εργασίες να διεκπεραιώνονται. Είναι μέσα από τη ψηφιοποιήση.. έγινε αρκετή δουλειά. Μπορούν σε 3 χρόνια από σήμερα όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στην οθόνη του κινητού μας», είπε ο κ.Νεοφύτου. 

Μεταναστευτικό

«Να κάνουμε τον διαχωρισμό στους πραγματικούς πολιτικούς πρόσφυγες… χώρες όπως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το εργαλείο της μετανάστευσης για να δημιουργήσουν το μεγάλο αμερικανικό όραμα αλλά με σωστή ενσωμάτωση. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που εργαλειοποιούν..για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να μειώσουμε τις ροές. Με σωστή επιτήρηση της παραμεθόριου περιοχής. Χρειάζονται διμερείς συμφωνίες για να μπορούμε να επαναπατρίσουμε τους παράτυπους.

Αναφορικά με το θέμα του φυσικού φράχτη ο κ.Νεοφύτου είπε ότι «για μένα ο φράχτης δεν περιορίζεται σε φυσικό. Πρέπει να μεριμνούμε να μην ταλαιπωρούμε τους περίοικους. Είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ο φράκτης μπορεί να είναι ηλεκτρονικός… είναι απαίτηση της κοινωνίας: να ελέγξουμε τις εισροές», είπε ο κ.Νεοφύτου.

«Νιώθω πως είναι παράδοξο ο ΔΗΣΥ που κυβέρνησε τον τόπο να διεκδικεί εύσημα ενώ ο τόπος βρίσκεται σε αυτό το χάλι. Η αντιμετώπιση πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι… κύριο που απαιτείται επιτέλους σε αυτόν τον τόπο είναι πετύχουμε αυτό που λέει ο κ.Αβέρωφ. Κάνουμε 8 χρόνια να αποφασίσουμε αν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν… ριζώνουν κάνουν οικογένειες. Πρέπει να συντομεύσουν οι διαδικασίες. Οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν λύνουν προβλήματα, μόνο προσθέτουν», είπε ο κ.Μαυρογιάννης. 

«Συμφωνώ ότι είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Επειδή βλέπω απέναντι μου φίλους πρέσβεις, να πω ότι και η ΕΕ θα κριθεί για αυτό.. αν θέλουμε πραγματικά να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να βρούμε τις αιτίες που το προκαλούν. Δεν μπορεί η Κύπρος να σηκώνει δυσανάλογο βάρος.. είναι κάτι που θα κρίνει και τη συνοχή της ΕΕ. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός. Σε αυτούς που χρήσουν διεθνούς προστασίας που πρέπει να βοηθήσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικός προορισμός. Πρέπει όλα να μαζευτούν κάτω από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης. 

«Οποιοδήποτε μέτρο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Δεν θεωρώ ότι οι 300 στρατιώτες μπορούν να σταματήσουν το φαινόμενο, ούτε ο φράχτης. Πρέπει να αξιολογούμε συνεχώς. Είμαι υπέρ της αξιολόγησης και θεωρώ ότι το ΥΠΕΣ να μας δώσει στοιχεία και πώς αυτός ο φράχτης έφερε αποτελέσματα», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.  

Καταληκτικά σχόλια

«Δεν θεωρώ κανέναν από τους ανθυποψήφιους αντιπάλους. Είπα και προηγουμένως ότι ζούμε σε ένα οικονομικό/πολιτικό μεταίχμιο. Είναι η ώρα της συνεργασίας αν θέλουμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Γι’ αυτό εμείς επικεντρωνόμαστε στην παρουσίαση των θέσεων, πολύ συγκεκριμένων θέσεων οι οποίες είναι προϊόν συζήτησης με την κοινωνία», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

«Είναι κρίσιμοι οι καιροί που ζούμε.. να πω ότι η χώρα μας για να έχει μέλλον και να βρει τον βηματισμό της πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα κινδυνεύουμε με οριστική διχοτόμηση. Το ευρωπαϊκό μας αύριο οικοδομείται με σωστές επενδύσεις στην παιδεία, τους ανθρώπους και σε μια πιο δίκαιη κοινωνία», είπε ο κ.Μαυρογιάννης.

«Η μάχη είναι δύσκολη όχι μόνο για την Κύπρο, για την Ευρώπη, τον κόσμο. Ζούμε στις πιο δύσκολες εποχές από τον Β’ΠΠ. Ακόμα δεν είδαμε τα δόντια της κρίσης και μην με πείτε κινδυνολόγο. Χρειάζεται εμπειρία… για μια ενωμένη Κύπρο γιατί έχουμε οράματα για τον τόπο», είπε ο κ.Νεοφύτου.

Ροή Ειδήσεων

ΜΠΕΝ ΣΙΜΟΝ: «Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό παιγνίδι είναι…»

Ο προπονητής της ΑΕΚ Ραν Μπεν Σιμόν μίλησε στην...

Τα κίνητρα κι οι… ανοικτοί λογαριασμοί

Δύσκολη και επικίνδυνη έξοδο πραγματοποιεί η Ομόνοια την Κυριακή...

Τους…καθοδηγούν Ομόνοια και Ανόρθωση στο ΑΠΟΕΛ!

Με εντελώς διαφορετική προσέγγιση περιμένουν τον αγώνα με τον...

«Το ΑΠΟΕΛ θα βρει τον τρόπο να νικήσει, ο Άρης δεν είναι ξεγραμμένος…»

Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος φέτος αντιμετώπισε και το ΑΠΟΕΛ...

Δημοφιλή

Πάει στο Βελιγράδι για τα play-in η Μακάμπι!

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ και έτσι η...

«Κτύπημα» ΑΠΟΕΛ με Κβιλιτάια, Ντάλσιο και Μαρκίνιος!

Το ΑΠΟΕΛ δημοσίευσε φωτογραφία από τον Αρχάγγελο με πρωταγωνιστές...

ΜΑΤΣΙΝ: «Στο τέλος να πανηγυρίσουμε τη νίκη και την πρόκριση»!

Μήνυμα πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου έστειλε ο τεχνικός...

Υπουργός πολέμου του Ισραήλ: «Το Ιράν θα πληρώσει το τίμημα»!

Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του έδωσε το Ισραήλ...

Νέο βίντεο από τον ισραηλινό στρατό δείχνει το σύστημα αναχαίτισης των drones…

Σε ολοένα και περισσότερα βίντεο αποτυπώνεται το αποτελεσματικό σύστημα...

Παρέμβαση Αβέρωφ: «Έργα και πράξεις κατά της Μαφίας»

Εννέα συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα κατά της Εγκληματικότητας, προτείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσα από γραπτή παρέμβαση του. Υπό τον τίτλο «Έργα και πράξεις κατά της Μαφίας» ο...

Η προαγωγή της Μαρίας από Επίτροπο σε Υπουργό

Η Μαρία Παναγιώτου προήχθηκε από Επίτροπος Περιβάλλοντος σε Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως ανακοινώθηκε κατά το μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Η Μαρία Παναγιώτου...

Σάββας Αγγελίδης: «Iκανοποίηση για τον εξευτελισμό που πέρασα»

Η Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς είναι «μερική απάμβλυνση και ικανοποίηση για τον διασυρμό που πέρασε ο θεσμός και τον εξευτελισμό που...

Ο Πρόεδρος, η Υπουργός δικαιοσύνης και οι ανερχόμενοι Δον Κορλεόνε

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Τι ωραία που την περνάμε στη νήσο της ανασφάλειας και της απατεωνιάς με όλους αυτούς τους ανερχόμενους ΔΟΝ ΚΟΡΛΕΟΝΕ να δρουν και...

Κρατικός προϋπολογισμός 2024 – Τα κονδύλια και τα «σταυρώματα»

H Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαισιο 2024-2026. Υπέρ ψήφισαν 37 βουλευτές και...

Δημοτικές εκλογές 2024 – Αυτούς προτείνει ο ΔΗΣΥ

Τους υποψηφίους που θα προτείνει στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ανακοίνωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Σε σημερινή πρωινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου αξιολογήθηκαν οι...