Του Ολίβιου Ρίτσου
Όταν το 2015 ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκλεγόταν πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προειδοποιούσαν ότι το κόμμα θα έμπαινε σε εσωστρέφεια και πτωτική πορεία λόγω του συγκρουσιακού χαρακτήρα του νέου προέδρου. Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα όλοι αυτοί επιβεβαιώνονται. Αν και μέχρι τότε στην ΕΔΕΚ τον θεωρούσαν “looser”, αφού δεν μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής (ο Νίκος Νικολαίδης ήταν ο αδιαμφισβήτητος βουλευτής Λεμεσού), του δόθηκε μία ευκαιρία να αποδείξει το αντίθετο αλλά στο τέλος επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανάλαβε πρόεδρος της ΕΔΕΚ έχοντας την ευκαιρία να αναζωογονήσει και να ανανεώσει το κόμμα. Η εύκολη νίκη του έναντι του Γιώργου Βαρνάβα του έδινε αυτό το πλεονέκτημα. Αντί αυτού άρχισε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.
Λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς του πολλά στελέχη που πρόσκεινται στο Γιαννάκη Ομήρου απομακρύνθηκαν από το κόμμα και δεν ξαναγύρισαν, όπως ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης. Επίσης παλαιά στελέχη του κόμματος αδρανοποιήθηκαν αφού δεν έδειξε ο Σιζόπουλος την όποια πρόθεση να τα αξιοποιήσει, όπως ο πρώην υπουργός Κούλλης Μαυρονικόλας.
Στη συνέχεια ακολούθησε η αντιπαράθεση με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, τον οποίο καρατόμησε κομματικά μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Βεβαίως εκκρεμεί η δίκη μετά από προσφυγή του Παπαδάκη εναντίον της απόφασης για τη διαγραφή του. Σε περίπτωση δικαίωσης του Παπαδάκη, ο Σιζόπουλος θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του.
Οι αντιπαραθέσεις αυτές οδήγησαν στα πενιχρά αποτελέσματα της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, νέο κύμα στελεχών γύρισε την πλάτη στο Σιζόπουλο και στράφηκε εναντίον του, όπως το ιστορικό στέλεχος Δώρος Θεοδώρου.
Το θέμα της έκδοσης επιταγών από το ταμείο του κόμματος από τον οικονομικό υπεύθυνο Γιώργο Κουττούκη αποτέλεσε νέο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μέσα στην ΕΔΕΚ. Παρά το ότι ο Σιζόπουλος διαβεβαίωνε, όταν αποκαλύφθηκε εντός του κόμματος το σκάνδαλο, ότι θα απομακρύνει τον Κουττούκη από το κόμμα μετά τις βουλευτικές εκλογές, εντούτοις ακόμη και μετά το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής που ήταν καταπέλτης για τις ενέργειες του Κουττούκη, ο Σιζόπουλος επιχείρησε να τον καλύψει. Το θέμα από ότι γνωρίζουμε είναι σε γνώση του Γενικού Ελεγκτή και δεν έχει λήξει. Το θέμα αυτό οδήγησε σε νέες απομακρύνσεις στελεχών του κόμματος.
Σιγά – σιγά το κόμμα μετατράπηκε σε μία προσωπική κουστωδία του Σιζόπουλου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μαρία Παναγιώτου που από εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ μετατράπηκε σε εκπρόσωπο του Μαρίνου Σιζόπουλου.
Μετά ήρθε το θέμα του μητρώου του κόμματος. Οι σοβαρές υποψίες για παραποίηση του μητρώου οδήγησαν στελέχη του κόμματος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα την έκδοση δικαστικών διαταγμάτων που περιορίζουν τη λειτουργία του κόμματος. Αυτή τη στιγμή ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι πρόεδρος με περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορεί να συγκαλέσει ούτε πολιτικό γραφείο ούτε κεντρική επιτροπή και δίνεται προς τα έξω η εικόνα αποσύνθεσης και διάλυσης του κόμματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εν όψει προεδρικών εκλογών πολλά στελέχη αγνόησαν τον Σιζόπουλο και ήδη έκαναν τις επιλογές για στήριξη υποψηφίου πρόεδρου γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι με αυτά τα δεδομένα ο Σιζόπουλος δεν θα μπορέσει να πάρει εύκολα απόφαση για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό το γνωρίζουν και τα άλλα κόμματα με αποτέλεσμα να μην θεωρούν την ΕΔΕΚ και το Σιζόπουλο αξιόπιστο παράγοντα για συνεργασία στις εκλογές.
Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για το Σιζόπουλο τον ερχόμενο Μάη, όταν πλέον λήγει η θητεία του ως πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του μητρώου δικαστικώς πολύ πιθανόν να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων με την αξιοπιστία του να αγγίζει πάτο.
Με άλλα λόγια, ο Σιζόπουλος είχε μία ευκαιρία από το 2015 να αναγεννήσει την ΕΔΕΚ, σταδιακά με τις επιλογές του την οδήγησε σε εσωστρέφεια, σε έξοδο σοβαρών στελεχών, σε μείωση των εκλογικών ποσοστών και σε αναξιοπιστία έναντι των άλλων κομμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα μέλη του κόμματος υποστηρίζουν ότι η παραμονή του Σιζόπουλου στην προεδρία οδηγεί την ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη σε διάσπαση ή ακόμη και σε διάλυση. Αυτό φαίνεται ότι μόνο ο Σιζόπουλος και μία μικρή ομάδα τροφίμων του κόμματος δεν το αντιλαμβάνονται.