Τα κακώς έχοντα στο χώρο των δικαστηρίων αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην βάση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ειδικότερα:
· Το 2012 έγιναν αποκοπές στους μισθούς σε όλους τους πολίτες εκτός από τους δικαστές, με απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο υπήρχε πρόνοια για τους νέους διορισμούς, να γίνονται οι ανάλογες αποκοπές. Ωστόσο το Ανώτατο έδιδε επιστολές για εθελοντική αποκοπή 20% μέχρι το 2017,αντί μέχρι το 2023, όπως ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Τον Σεπτέμβρη του 2021 με παρέμβαση της νέας Προέδρου του Ανωτάτου, επεκτάθηκαν οι αποκοπές μέχρι το 2023.
· Το 2019 τοποθετήθηκαν αψίδες ελέγχου στα δικαστήρια, αξία 100 χιλιάδες ευρώ η μία, αλλά μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, παρόλο το γεγονός ότι πληρώνονται χρήματα για συντήρηση των υποδομών. Τοποθετήθηκαν κάγκελα ασφαλείας, αλλά τα βράδια οι καγκελόπορτες είναι ανοικτές. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να προσλάβει ιδιωτική ασφάλεια. Ωστόσο βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία και ζήτησαν την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών.
· Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των τεκμηρίων. Τοποθετήθηκαν ειδικές αίθουσες στα επαρχιακά δικαστήρια, εκτός από την Λευκωσία. Ωστόσο δεν τοποθετούνται τα τεκμήρια στην ειδική αίθουσα, με αποτέλεσμα στην Λεμεσό κάηκαν από άγνωστους τεκμήρια σημαντικών υποθέσεων.
· Δεν τηρείται αρχείο για τις άδειες των δικαστών, αλλά ούτε και υπάρχει διαδικασία αίτησης για άδεια. Οι δικαστές λαμβάνουν άδειες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κατά την αφυπηρέτηση τους, λαμβάνουν ως εθιμικό δίκαιο, προ-αφυπηρετική άδεια 70 ημερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την συνεδρία ανακοινώθηκε ότι:
· Μέχρι το 2025 θα εισαχθεί σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής της ακροαματικής διαδικασίας, άρα δεν θα χρειάζονται πλέον οι στενογράφοι. Το σύστημα ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Βρετανία.
Τέλος, έγινε εισήγηση για την επιμόρφωση των δικαστών, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών για ανέγερση νέων επαρχιακών δικαστηρίων στην Λευκωσία.