fbpx

Ροζ… οπτασία στην Αλυκή Λάρνακας

Τα πτηνά με το ροζ φτέρωμα, τα φλαμίνγκο, έχουν κατακλύσει κατά χιλιάδες τους υγροβιότοπους του νησιού μας προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φλαμίνγκο επισκέπτονται τις Αλυκές Λάρνακας και Λεμεσού, που αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο για τα πτηνά που φιλοξενούν κάθε χρόνο, σε αναζήτηση της αγαπημένης τους τροφής, τις γαρίδες άλμης.

Στην Κύπρο, τα αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν σε μεγάλα κοπάδια τον χειμώνα, λόγω του ότι στις βόρειες χώρες, όπου ήταν προηγουμένως, επικρατεί βαρυχειμωνιά, αποτελώντας πόλο έλξης για επισκέπτες αλλά και για όσους τα μελετούν.

Τα φλαμίνγκο κάθε χρόνο φτάνουν στην Κύπρο, τόσο στην Αλυκή της Λάρνακας όσο και στην Αλυκή της Λεμεσού, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Τα περισσότερα συναντώνται στην Αλυκή των Βάσεων Ακρωτηρίου, όπου σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ομάδας ερευνών της υπηρεσίας Θήρας, Νίκο Κασίνη, υπολογίζονται σε είκοσι χιλιάδες, καθώς μεταναστεύουν από τον νότο προς την Τουρκία και άλλες χώρες.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία είναι αυτό στην Αλυκή Λάρνακας. Πρόκειται για το σύνολο τεσσάρων λιμνών, εκ των οποίων οι τρεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με λιγότερα, ωστόσο, Φλαμίνγκο να τις επιλέγουν για τη διαμονή τους, σε σχέση με αυτήν της Λεμεσού.

Ο κ. Κασίνης επεσήμανε ότι «η αλυκή ακρωτηρίου φιλοξενεί κατά τον μήνα Νοέμβριο πέραν των 15 χιλιάδων φλαμίνγκος. Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό αριθμό για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ ψηλούς αριθμούς είχαμε και τον μήνα Οκτώβριο, πέραν των δέκα χιλιάδων πουλιών. Στην αλυκή Λάρνακας είναι λιγότερα είναι μερικές εκατοντάδες αλλά και εκεί αναμένεται με την ροή των νερών να αυξηθούν τα πουλιά».

Στην Κύπρο έρχεται ένα συγκεκριμένο είδος φλαμίνγκο. Το μεγάλο, το οποίο συναντάται επίσης σε υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Αφρική, στην ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα τους και το σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους πτηνοπαρατηρητές.

Το σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο, το οποίο από το 2014 χρησιμοποιεί τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου ως διαμετακομιστικό σταθμό.

«Το μαύρο χρώμα του συγκεκριμένου πουλιού οφείλεται σε γενετική ανωμαλία που λέγεται μελανισμός. Ο οργανισμός του παράγει δηλαδή περισσότερη μελανίνη από την κανονική με αποτέλεσμα το χρώμα των φτερών του να είναι σκούρο καφέ ή μαύρο, αντί για ροζ», δηλώνει ο Ανώτερος Υπουργός Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης.

Αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τις αλικές, προκειμένου να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν τα φλαμίνγκο.

Στην Αλική Λάρνακας έσπευσε και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Κλέλια Βασιλείου, δηλώνοντας «εγώ ήρθα οπωσδήποτε να φωτογραφίσω γιατί αυτά τα σκηνικά πάντα με συγκινούν. Είναι ένα πανέμορφο θέαμα για οποιονδήποτε το αντικρίζει».

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή αφού τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται κι άλλα σμήνη.

«Έστειλαν τους σκάουτερς τους από εκεί που είναι όπως κάνουν κάθε χρόνο. Αρχίζουν να μαζεύονται. Χαίρομαι που ο κόσμος βρίσκει αυτή την διέξοδο σε μία περιοχή που μάλιστα προστατεύεται ως μία περιοχή Νατούρα. Είναι εξαιρετικό το φαινόμενο», δηλώνει η κ. Κλέλια Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις ημερήσιες παρακολουθήσεις και καταγραφές της Υπηρεσίας Θήρας, αυξημένα είναι φέτος και τα άλλα είδη υδροβίων που επισκέπτονται την Κύπρο τέτοια εποχή. Κάτι που αποδίδεται στην καλή αναπαραγωγή την οποία είχαν.

Ενδεικτικές είναι και οι εικόνες από τη λίμνη στο πάρκο Αθαλάσσας.

Ροή Ειδήσεων

Το πλάνο που ετοιμάζει ο Μπεν Σιμόν…

Με τους Ράφα Λόπες και Ντιούνκου να είναι οριστικά...

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης…

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα...

Πώς καλύπτει το κενό του Κουλιμπαλί;

Με-άλλη-μία πολύ σημαντική απουσία θα παραταχθεί η Ομόνοια για...

Δημοφιλή

Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για όλους τους Σύρους

Ανακοίνωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, λόγω των μαζικών αφίξεων Σύρων...

Με Μίλετιτς, Σιπριάνο και Κακουλλή, χωρίς Στεπίνσκι! (ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ)

Δείτε πως παρατάσσει την Ομόνοια ο Γιάννης Αναστασίου, για...

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους λόγω Ισραήλ!

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους της που συμμετείχαν σε...

Αν θέλουν να γίνουν πρωταθλητές…

Η πρόκληση και η ευκαιρία είναι ακόμα στα δικά...

Το παλεύει για την απόκτηση του Γουότκινς!

Η βρετανική Daily Mail αναφέρει με σημερινό ρεπορτάζ της πως το...

Η ολική έκλειψη Ηλίου από το διάστημα – Το βίντεο της NASA

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είδε τη σκιά της Σελήνης να σκεπάζει τη Γη. Εντυπωσιακά πλάνα της NASA. Η Ολική Έκλειψη Ηλίου είναι πλέον ιστορικό...

Ο εγκληματικός πλουτισμός και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Με νέα δέσμη κανόνων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξασφαλίζει γρήγορη και αποτελεσματική δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης και βελτιώνει τα δικαιώματα των θυμάτων. Σύμφωνα με τα...

Πάτερ Χριστόδουλος: Πήρα απαντήσεις για τις τελευταίες στιγμές του Κυπριανού

Συνέντευξη στη ΡαδιοΧρηστότητα έδωσε ο Πατέρας Χριστόδουλος Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε...

Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια

Την ερχόμενη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνέλθει στην Αθήνα σε μία συνεδρίαση που θα έχει τον δικό της...

Ξεπερνούν τις 1.000 θέσεις εργασίας οι ανάγκες στην κατασκευαστική βιομηχανία

Τεράστιες είναι οι ανάγκες σε τεχνίτες στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Κύπρο, αφού οι κενές θέσεις εργασίας τεχνητών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΝΑΔ, για...

Φλέγοντα ζητήματα «καίνε» τα κόμματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Πολλά είναι τα φλέγοντα ζητήματα στη Βουλή και στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ευρύτερα απότα οποία και θα εξαρτηθεί η όλη έκβαση των εκλογών του...