Η πόλη της Λάρνακας τιμά τον πολιούχο και προστάτη της, Άγιο Λάζαρο τον Τετραήμερο και Φίλο του Χριστού, πρώτο Επίσκοπο Κιτίου.
Με κάθε λαμπρότητα, τελέστηκε το πρωί, το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου.
Την καθιερωμένη Περιφορά των Αγίων Λειψάνων και της Αγίας εικόνας του Πολιούχου Αγίου, τιμούν με την παρουσία τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και πλήθως κόσμου.
Η επιβλητική εκκλησία στο κέντρο της πόλης
Η εκκλησία πήρε το όνομά της από τον Άγιο Λάζαρο, ο οποίος σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, λίγο μετά την Ανάσταση του Χριστού, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ιουδαία και ήρθε στην Κύπρο. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και έζησε στην πόλη της Λάρνακας για 30 χρόνια.
Ο Τάφος του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται κάτω από το Ιερό της εκκλησίας, τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν οι πιστοί ενώ δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές θρησκευτικές εικόνες, αντικείμενα και κειμήλια.
Τα ”λαζαράκια”
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι το πρώτο Σάββατο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και θεωρείται ”η μέρα του θανάτου και της ζωής”, αφού όλος ο Χριστιανισμός γιορτάζει την Ανάσταση του Λαζάρου.
Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της γιορτής, οι ”Λαζαρίνες”, μάζευαν λουλούδια για να στολίσουν τα καλαθάκια τους τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου λαμβάνοντας, έτσι, χρήματα ή φαγώσιμα.
Τα ήθη, τα έθιμα και τα κάλαντα
Ο Λάζαρος έχει εμπνεύσει τη λαϊκή φαντασία. Γνωστές είναι οι παροιμίες:
- «Με τη φωνή και ο Λάζαρος»
- «Ξαναζωντάνεψε σαν τον Λάζαρο»
- «Κέρινος σαν τον Λάζαρο»
Γενικά, η προσωνυμία «Λάζαρος» δίδεται μεταφορικά σε άτομα που σώθηκαν ανέλπιστα από βέβαιο θάνατο, σε άτομα που θεωρούνταν χαμένα και ξαφνικά επέστρεψαν και σε ανθρώπους καχεκτικούς ή διαρκώς κατηφείς.
Το Λαζαροσάββατο οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικά ψωμάκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Τα ψωμάκια αυτά λέγονται λαζάροι, λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζόνια, λαζαρέλια κ.α.
Πληροφοριακό Υλικό: AgiosLazaros.org.cy