Τα κατάλληλα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των αντι-ρωσικών κυρώσεων αναζητούν ευρωπαϊκές αρχές και κράτη μέλη, ενώ την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό των τιμωρητικών μέτρων κατά της Ρωσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίσης απέρριπτε, πριν από μερικές μέρες, το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων έναντι των αντι-ρωσικών κυρώσεων, διαμηνύοντας ότι η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις και ότι «δεν τίθεται θέμα αντισταθμιστικών μέτρων».
Ωστόσο, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και των αυξανόμενων αντι-ρωσικών κυρώσεων, αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν τρόπους στήριξης των οικονομιών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η συζήτηση των επιπτώσεων του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον του Eurogroup και του Ecofin.
Όπως δήλωσε χθες, «σύντομα θα συζητήσουμε κάποια μέτρα προς αντιμετώπιση ή άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία».
Σε σχέση με την στήριξη που θα προσφέρει η ΕΕ στα κράτη μέλη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα δοθεί μία παράταση στο πλαίσιο που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις κάτι που θα εξαρτηθεί από τις δικές μας τις δυνάμεις».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει πρόταση στα κράτη μέλη για διαβούλευση επί μέτρων κρατικής στήριξης που μπορούν να επιτραπούν στο πλαίσιο προσωρινής υποστήριξης οντοτήτων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Με βάση την πρόταση της ΕΕ μπορεί να επιτραπεί στα κράτη μέλη η παραχώρηση προσωρινής στήριξης ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την παρούσα κρίση, ενδεχομένως υπό τη μορφή εγγυήσεων και επιχορηγημένων δανείων.
Επίσης, παρέχεται περιθώριο στήριξης για αντιμετώπιση του πρόσθετου ενεργειακού κόστους, που όπως σημειώνεται, μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων περιορισμένων χορηγιών για μερική αποζημίωση εταιρειών για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ειδικότερα των μεγαλύτερων ενεργειακών χρηστών.
Ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ταυτόχρονα, ότι στις επιλογές που εξετάζονται, είναι η δημιουργία ενός ταμείου, όμοιου με το ταμείο SURE, μέσω του οποίου στηρίχθηκε η απασχόληση κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια.
Σε εθνικό επίπεδο, οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη ορισμένων μέτρων για απάμβλυνση των επιπτώσεων από τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, δόθηκε παράταση στη μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, ενώ μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης καυσίμων. Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε παραγγελίες σιτηρών για διασφάλιση της επάρκειας, ενώ με τη χθεσινή έκδοση διατάγματος του υπουργείου Εμπορίου ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή πλαφόν στις τιμές σιτηρών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Ανακοινώνεται το νέο πακέτο κυρώσεων
Η συζήτηση γύρω από τα μέτρα στήριξης εξελίσσεται την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις ενισχύουν τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας. Σήμερα αναμένεται να υιοθετηθεί και επίσημα το τέταρτο πακέτο αντι-ρωσικών κυρώσεων.
Όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση της εξαγωγής προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία, απαγόρευση εισαγωγών αγαθών από τη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού από τη Ρωσία και απαγόρευση στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας.
Τα μέτρα καθορίστηκαν σε συντονισμό με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ομάδα των G7 και αφορούν συγκεκριμένα στα ακόλουθα:
– Απόσυρση του καθεστώτος του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία, καταργώντας έτσι «σημαντικά οφέλη που η Ρωσία απολαμβάνει ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», κάτι που σημαίνει πως «οι Ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας», σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν. Όπως ανέφερε, «θα εργαστούμε επίσης για την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους της Ρωσίας σε μεγάλους πολυμερείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» και θα διασφαλιστεί πως η Ρωσία δεν θα μπορεί να αντλήσει «χρηματοδότηση, δάνεια, ή άλλα οφέλη από αυτούς τους οργανισμούς».
– Συνέχιση της πίεσης στις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και στις οικογένειες όσων τους διευκολύνουν. Οι υπουργοί Χρηματοοικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των G7 αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας για στοχοποίηση των συνεργατών του Ρώσου Προέδρου.
– Διασφάλιση πως το ρωσικό κράτος και ελίτ «δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πόρους σε κρυπτονομίσματα για να προσπεράσουν τις κυρώσεις».
– Απαγόρευση της εξαγωγής «ειδών πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία, ως ένα απ’ ευθείας πλήγμα στη Ρωσική ελίτ».
– Απαγόρευση της εισαγωγής σημαντικών αγαθών από τη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού της Ρωσίας, κάτι που θα στερήσει το σύστημα της χώρας από δισεκατομμύρια εξαγωγών.
– Πρόταση για απαγόρευση μεγάλων Ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα καλύπτει «όλες τις επενδύσεις, μεταφορά τεχνολογίας, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» και άλλα, για τον συγκεκριμένο τομέα.Της Μαρίας Χαμπή