Πράματα και θαύματα βρήκε ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του αναφορικά με τον ΟΑΥ γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Βουλή την περασμένη βδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην περίπτωση δύο γιατρών οι περιπτώσεις των οποίων θα τύχουν ποινικής διερεύνησης από την Αστυνομία. Σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι γιατροί δε δήλωσαν τον χρόνο εξέτασης που χρειάστηκαν για περίπου το 60% των ασθενών που εξέτασαν.
Προσθέτει, επίσης, πως ένας γιατρός σε μία μόνο μέρα εξέτασε 70 ασθενείς, ενώ δηλώθηκαν ως εργάσιμες ώρες ανά ημέρα 29 και 37 αντίστοιχα από τους δύο γιατρούς.
Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, και στα ποσά που δαπανήθηκαν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (€44 εκ.) και φάρμακα (€220 εκ.), λέγοντας ότι διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές στις τιμές φαρμάκων (διπλάσιες ή και τριπλάσιες) που προμηθεύεται ο ΟΑΥ, σε σχέση με τις τιμές που εξασφάλισε το Υπ. Υγείας μέσα από ανοιχτούς διαγωνισμούς.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος το ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, σε δηλώσεις του στη Βουλή, είπε ότι ο Οργανισμός παρέθεσε στοιχεία που «αποδεικνύουν ότι το αφήγημα ότι κινδυνεύει με κατάρρευση, δεν ευσταθεί» και πρόσθεσε ότι «το ΓεΣΥ στηρίζεται σε γερά θεμέλια και θα αντέξει και τις καταχρήσεις και τους κραδασμούς». Ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη αποβληθεί περίπου 10 γιατροί, καθώς και φαρμακεία και άλλοι επαγγελματίες από το ΓεΣΥ.
Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσιάζοντας την έκθεση του στη Βουλή ανέφερε τρανταχτές περιπτώσεις όπως:
· Ζεύγος γυναικολόγων έλαβε 1,4 εκ. ευρώ για εξωνοσοκομειακές εξετάσεις και 4,7 εκ. για ενδονοσοκομειακές επεμβάσεις, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και την αμοιβή του νοσηλευτηρίου.
· Ο ένας γιατρός δήλωσε και έλαβε αμοιβή για εξέταση σε μια μέρα, 70 γυναικών και την ίδια μέρα ζήτησε αμοιβή και για 4 ενδονοσομειακές επεμβάσεις, δηλαδή γέννες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η υπόθεση μαζί με ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δόθηκε στην Αστυνομία για διεξαγωγή ποινικής έρευνας.