Για τα καλά, φαίνεται, ότι έχουν περάσει οι κυπριακές επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική και ψηφιακή φάση.
Γεγονός στο οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η πανδημία του κορωνοϊού που ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και να μπουν στη φάση της εξ αποστάσεων εξυπηρέτησης.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, αύξηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις διαδικτυακές πωλήσεις και υπηρεσίες κατά 23%, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο το 2020 λόγω της πανδημίας, σε σύγκριση με 12% στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το πώς οι επιχειρήσεις στην ΕΕ αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις των περιορισμών που επιβλήθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 το 2020. Όπως σημειώνεται, το 12% των επιχειρήσεων στην ΕΕ δήλωσαν πως λόγω της πανδημίας, ξεκίνησαν ή ενίσχυσαν τις προσπάθειες πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου κατά τη συγκεκριμένη χρονιά.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν δεδομένα, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Μάλτα (32%), και ακολουθούν η Κύπρος (23%) και η Πορτογαλία (21%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γερμανία (5%), την Πολωνία (6%) και τη Σλοβενία (7%).
Η Eurostat επισημαίνει πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν το διαδίκτυο ως νέο εργαλείο πωλήσεων ή αύξησαν τις προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση των διαδικτυακών πωλήσεων το 2020, εξαρτάτο από το αρχικό μερίδιο των επιχειρήσεων που ήδη παρείχαν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από το είδος της οικονομικής δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν ή αύξησαν τις διαδικτυακές τους πωλήσεις καταγράφηκε στους τομείς της φιλοξενίας και της στέγασης (25%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στις επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών.
Παράλληλα, και σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, σημαντική αύξηση παρουσίασε το διαδικτυακό εμπόριο το 2020.
Συγκεκριμένα, το 18,8% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω δικτύων υπολογιστών σε σύγκριση με 16,4% το 2019. Το 18,3% έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω ιστότοπων ή “εφαρμογών” και 1,4% μέσω μηνυμάτων τύπου EDI. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2019 ήταν 15,2% και 3,1%. Το 15,9% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες μέσω των ιστότοπων ή των “εφαρμογών” της ίδιας της επιχείρησης ενώ το 7,8% έλαβε παραγγελίες μέσω ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου ή “εφαρμογών” που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις για την εμπορία προϊόντων. Το 17,5% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστότοπων ή “εφαρμογών” από πελάτες που διαμένουν στην Κύπρο, 7,8% από πελάτες που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 5,9% από πελάτες που βρίσκονται στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι "Πρωταγωνιστές" είναι ένας διαδικτυακός προορισμός που συνδυάζει τον κόσμο του blog με εμβέλεια στις απόψεις, το παρασκήνιο των γεγονότων και την επικαιρότητα. Μέσα από άρθρα και podcasts που προσφέρουν εμβάθυνση στα θέματα οι "Πρωταγωνιστές" δημιουργούν έναν πλούσιο και πολυδιάστατο κόσμο πληροφοριών, ανάλυσης και ανταλλαγής απόψεων.