Το ντόμινο των ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης, λόγω των όλο και αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες, αναγκάζει τους καταναλωτές να μαζεύονται όλο και πιο πολύ, ανησυχώντας για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.
Αρχές του μήνα και οι υπεραγορές είναι γεμάτες με τον κόσμο να περιορίζεται στις αγορές του.
«Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος κόσμος σε κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει δεν θα μπορεί να φάει. ήδη στη Λεμεσό αν δείτε στο Facebook έσιει κόσμο που εν έχει σπίτι εν έχει ρεύμα»,
«Είναι δύσκολο και για τον κόσμο όλο», ανέφεραν πολίτες.
Με το θέμα της συνάρτησης της αύξησης των τιμών με τους μισθούς που παραμένουν στα ίδια επίπεδα να τίθεται από πολλούς πολίτες, καθώς όπως αναφέρουν η ανατίμηση στις τιμές είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα εισοδήματά τους.
«Εξαιρετικά υψηλές τιμές πολύ πολύ δύσκολο γιατί οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί»,
«Για τους μισθούς που διούν εν πολλά ακριβά»,
«είναι όλα ακριβά… Οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι ο κόσμος δυσκολεύεται σε όλα», συνέχισαν οι πολίτες.
Ταυτόχρονα οι πολίτες, στη προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, με τα περιθώρια οικονομίας, ωστόσο, να στενεύουν όλο και περισσότερο. Σε δηλώσεις του στο Omega, o γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου επιβεβαιώνει την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών καθώς και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, με το κόσμο όπως αναφέρει να είναι πιο προσεκτικός εστιάζοντας στις προσφορές.
«Έχω μεγαλύτερη επίγνωση των τιμών. Αγοράζω διαφορετική μάρκα αν η τιμή είναι φθηνότερη»,
«Τα απαραίτητα παίρνουμε χωρίς σπατάλες»
«Πιάνουμε πιο λίγα πράματα άμαν εν βαστούμε λεφτά»,
«Δεν έρχομαι κάθε εβδομάδα να σας πω την αλήθεια κάθε 15», δήλωσαν πολίτες.
Με τις αυξήσεις των τιμών στα αγαθά τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία να καταγάφουν νέο ρεκόρ 40ετίας στην Κύπρο και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 9,1%. Ενώ σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της Κύπρου γενικότερα ήταν πιο απαισιόδοξες τον Μάιο, οδηγώντας έτσι στην κάμψη του καταναλωτικού κλίματος.