fbpx

Το «Greenwashing» και η πλάνη για τη προστασία του περιβάλλοντος

Η πρακτική όπου επιχειρήσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν και να παρουσιάσουν δραστηριότητες ως φιλικές προς το περιβάλλον, γνωστή ως «greenwashing», υπονομεύει τις πραγματικές προσπάθειες για βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για αποτροπή του φαινομένου.

Η κ. Παναγιώτου μιλούσε το πρωί, στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού, κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης-CSR Cyprus με θέμα «Πραγματική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Αποτροπή του Greenwashing στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, με θέμα το «greenwashing» και την αποτροπή του, είναι το δεύτερο στη σειρά εργαστήριο ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργανώνεται από το CSR Cyprus, με στόχο την προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων, ανέφερε η Επίτροπος στον χαιρετισμό της.

Το «greenwashing», εξήγησε η Μαρία Παναγιώτου, αναφέρεται στην πρακτική όπου επιχειρήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους ως φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η πρακτική αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα με ανησυχητικές προεκτάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την ίδια την οικονομία», είπε και πρόσθεσε πως «παραπλανά τους καταναλωτές, οδηγώντας τους σε επιλογές που δεν συμβάλλουν πραγματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις επιχειρήσεις όταν αποκαλύπτεται ότι μια εταιρεία εξαπατά σχετικά με τις περιβαλλοντικές της πρακτικές, «γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στρέφοντας την προσοχή μακριά από τις πραγματικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις απαραίτητες δράσεις για επίτευξη πραγματικής βιωσιμότητας».

Είναι γι αυτό το λόγο, τόνισε, που η αποτροπή του φαινομένου, μέσα από αποτελεσματικά μέτρα και την εφαρμογή διαφανών και αξιόπιστων πρακτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αποτελεί προτεραιότητα για το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Λέγοντας πως η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) δεσμεύει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, σημείωσε πως αυτή διαστρεβλώνεται μέσω της πρακτικής του «greenwashing», καθώς υπονομεύει τις πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να διαχωριστεί η πραγματική ΕΚΕ, από τις πρακτικές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των καταναλωτών για εμπορικό όφελος, πρόσθεσε και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Analytica Market Research αναμένονται με ενδιαφέρον.

Καταληκτικά η Μαρία Παναγιώτου υπογράμμισε πως η αποτροπή του «greenwashing» απαιτεί συλλογική προσπάθεια και πως «ενώνοντας δυνάμεις, καταναλωτές, επιχειρήσεις και Πολιτεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση, η δράση και η διαφάνεια στον τομέα της περιβαλλοντικής επικοινωνίας, προωθούν την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη και αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Ροή Ειδήσεων

Προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με...

Βίτορ Μιρ… όπως Ζέφτε Βιτάλ!

Μπορεί μετά από το θέμα με την Ρέινζτερς τον...

Ώρα μεταγραφών και πιθανόν… αναπροσαρμογών!

Αφού έκλεισε το κεφάλαιο «προπονητής», με τον Γιάννη Οκκά...

Δημοφιλή

Διείσδυσε σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο Φειδίας-Από πού «έκλεψε» ψηφοφόρους…

Η διαφαινόμενη κατάληψη της τρίτης θέσης από τον ανεξάρτητο...

Φεύγει με 2 φουλ σεζόν και το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του!

Δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΑΠΟΕΛ και...

Επαγγελματικό συμβόλαιο στον Κωνσταντίνο Πουρσαϊτίδη!

Ανακοίνωση από το ΑΠΟΕΛ για Κωνσταντίνο Πουρσαϊτίδη: Η εταιρεία...

EURO: Η πρόβλεψη των συντακτών του BALLA για τα ματς του Σαββάτου (15/6)!

Η δημοσιογραφική ομάδα του balla προβλέπει για τα σημερινά...

«Επεισόδιο» Ερντογάν με δημοσιογράφο της El Pais: «Μην κουνάτε το κεφάλι σας»

Καθόλου ομαλά δεν κύλησε η συνέντευξη τύπου του Ρετζέπ...

SUPER Τριήμερο Προσφορών στο Ανδρέας Χαραλάμπους Superstore Στρόβολου – 8 έως 10 Μαρτίου

SUPER Τριήμερο Προσφορών στο Ανδρέας Χαραλάμπους Superstore Στρόβολου - 8 έως 10 Μαρτίου Το κατάστημα Ανδρέας Χαραλάμπους Superstore στο Στρόβολο, η μεγαλύτερη ηλεκτραγορά της Λευκωσίας,...

Αντίστροφη μέτρηση για το 2ο συνέδριο Retail-In-Action

Αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο-“2nd FMCG Retail-In-Action” με θέμα:  «Βιώσιμος μετασχηματισμός και προσαρμοστικότητα σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο τοπικό και παγκόσμιο περιβάλλον» H iMinder Academy, με...

Κέρδη ύψους €487 εκατ. για το 2023 ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου

Εκτόξευση κερδών ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου με την καθαρή κερδοφορία για το 2023 να ανέρχεται στα €487 εκατομμύρια σε σύγκριση με €57 εκατ. το 2022, πλησιάζοντας...

Η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε €2,2 εκατ. σε συνεπείς δανειολήπτες

Οι βαθμοί «ανταμοιβής» συνολικής αξίας €2,2 εκατ. πιστώθηκαν στους λογαριασμούς πέραν των 12.000 συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων Συνολικά €2,2 εκατ. επέστρεψε η Τράπεζα Κύπρου σε...

Αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος αποκαλύπτει τα 4 μυστικά που τον έκαναν πλούσιο

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; Ένας Νεοϋορκέζος μοιράζεται τα τέσσερα μυστικά της επιτυχίας του, καθώς η δημιουργία μιας εφαρμογής σε ηλικία μόλις 14 ετών τον έβαλε στο κλαμπ των...

Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ: Οι 5 σπουδαίοι επιστήμονες της Κύπρου

Πέντε σπουδαίους επιστήμονες της Κύπρου βράβευσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), τιμώντας και αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά το αξιόλογο ερευνητικό τους έργο,...