Αν κάτι μας δίδαξε η Πανδημία, πέραν αυτών καθεαυτών των ζητημάτων υγείας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στους ειδικούς, υπομονής, επιμονής, αλλά και του ενδιαφέροντος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: Να επιλέγουμε, να φιλτράρουμε, να αξιολογούμε και να αποφασίζουμε τί και από πού θα το διαβάσουμε.
Οι προηγούμενες πανδημίες, αρρώστιες, ή φονικές γρίπες είχαν μια πολύ βασική διαφορά σε σχέση με την τωρινή πανδημία του κορονοϊού. Δεν είχαν social media, δεν είχαν τόσες ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, δεν είχαν εφημερίδες και δεν είχαν και εφαρμογές στα κινητά, που μπορείς ανα πάσα στιγμή να βλέπεις και να γνωρίζεις με ακρίβεια, τί συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Καλό ή κακό δεν θα το κρίνουμε εμείς.
Αυτό όμως που οφείλουμε να πράξουμε είναι να προσέχουμε τί διαβάζουμε. Πού το διαβάζουμε. Ποιος είναι αυτός που υποστηρίζει αυτό που δημοσιεύεται πόσo μάλλον εφόσον αφορά ζητήματα υγείας και βάσει ποιων επιχειρημάτων στηρίζει την άποψή του.
Είδαμε στοιχεία να έρχονται στο φως εν μια νυκτί από άγνωστα μέχρι εκείνη την στιγμή μέσα, οι οποίες όπως ήλθαν στην δημοσιότητα, έτσι εξαφανίστηκαν. Είδαμε αναρτήσεις να προκαλούν σάλο, είστε στο Facebook, είτε στο Twitter, είτε αλλού και μετά να «κατεβαίνουν», γιατί πολύ απλά δεν είχαν βάση και επηρέασαν αρνητικά το κοινό.
Είδαμε τσακωμούς, διαμάχες, αρνητές του κορονοϊού να επιτίθενται σε ανθρώπους της Πρώτης Γραμμής και επιδημιολόγους να διαπληκτίζονται δημοσίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρίθμητούς υποστηρικτές της άποψης όλη η Πανδημία και τα εμβόλια αποτελούν εφεύρημα ορισμένων για να πλουτίσουν.
Είναι βέβαιον πως ο καθένας έχει την ελευθερία της γνώμης του, της άποψής του και φυσικά της δημοσιοποίησής της, από την στιγμή πλέον που ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας. Και να έχουμε και άποψη αλλά ως πολίτες. Οχι ως τύπου ειδικοί.
Στο χέρι μας είναι ποιον θα ακούσουμε, τί συνέπειες θα έχει αυτό που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε και αν τελικά η επιλογή μας θα μας δικαιώσει ή απλά θα μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά στην καθημερινότητά μας, την εργασία μας, τη ζωή μας.