fbpx

Και εγένετο… Kολχικίνη

Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για την Καναδική μελέτη για τη χορήγηση Κολχικίνης.

Πολύς λόγος τις τελευταίες ώρες για το φάρμακο κατά του Covid-19, το οποίο αναμενόταν ίσως και περισσότερο από το ίδιο το εμβόλιο.

Η χρήση και η χορήγησή του εξετάζεται ήδη και στην Κύπρο. Ακολουθεί η ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE κου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος ανέφερε στο Facebook:


Εχθές η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως στις θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό θα ενταχθεί και η κολχικίνη. Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό και φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα. Η κολχικίνη είχε, επιπλέον, δοκιμαστεί και στη μικρή ελληνική (και πλέον δημοσιευμένη) κλινική μελέτη GRECCO-19, καθώς είναι γνωστές οι ιδιότητες της κολχικίνης να προστατεύει τον οργανισμό από αρνητικές φλεγμονώδεις συνέπειες, όπως και αυτές που δημιουργούνται κατά τη νόσο του COVID-19.

Η κολχικίνη θα χορηγείται στην Ελλάδα μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών COVID-19, από 18 έως 60 ετών, στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ. Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η απόφαση να ενταχθεί η κολχικίνη στις θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, βασίστηκε στην ανακοίνωση τύπου μιας μελέτης (καναδέζικης, με διεθνή συμμετοχή) που έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς COVID-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, κατά 25% τη νοσηλεία και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Η ανακοίνωση της μελέτης θεωρήθηκε ως κρίσιμης σημασίας εξέλιξη.

Τι γνωρίζουμε από την ανακοίνωση τύπου για τη μελέτη COLCORONA;
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δημοσιευμενη μελέτη, ούτε σε επίπεδο προδημοσίευσης, απλά μια ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας με περιορισμένα στοιχεία.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιορίσει εάν η βραχυχρόνια θεραπεία με κολχικίνη μειώνει το ποσοστό θανάτου και πνευμονικών επιπλοκών που σχετίζονται με COVID-19. Ο δευτερεύων στόχος ήταν ο προσδιορισμός της ασφάλειας της θεραπείας με κολχικίνη σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Στην κλινική μελέτη μπορούσαν να ενταχθούν άνδρες και γυναίκες, τουλάχιστον 40 ετών, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο του COVID-19 με μοριακό τεστ τις τελευταίες 24 ώρες. Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς που θα έπαιρναν κολχικίνη για 30 ημέρες, έπρεπε να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία κίνδυνου (συνημμένο), μπορούσαν να επικοινωνούν με το υγειονομικό προσωπικό για την πορεία της εξέλιξης της νόσου, και η μελέτη αξιολογούσε τα δεδομένα ανά ασθενή στις 15 και 30 ημέρες, με τηλεφωνική ή video- κλήση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης – σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου- έδειξαν ότι η κολχικίνη μείωσε κατά 21% τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Για κάποιο λόγο, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και ασθενείς που δεν είχαν θετικό μοριακό τεστ. Όταν έγινε ανάλυση των 4159 ασθενών (δηλαδή όταν εξαίρεσαν από την συνολική ανάλυση τους ασθενείς χωρίς θετικό τεστ PCR) η χρήση κολχικίνης μείωσε τις νοσηλείες κατά 25%, την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη μελέτη 4488 ασθενών «πλησίαζε» τη στατιστική σημαντικότητα. Άρα τα ευρηματα, με βάση την αρχική ανακοίνωση, δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Για κάποιο λόγο, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και ασθενείς που δεν είχαν θετικό μοριακό τεστ. Όταν έγινε ανάλυση των 4159 ασθενών (δηλαδή όταν εξαίρεσαν από την συνολική ανάλυση τους ασθενείς χωρίς θετικό τεστ PCR) η χρήση κολχικίνης μείωσε τις νοσηλείες κατά 25%, την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

Να πούμε εδώ πως πρόκειται αναμφίβολα για μια σοβαρή ερευνητική ομάδα, αλλά τα δεδομένα που παρουσίασαν μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκή. Από την ανακοίνωση τύπου γνωρίζουμε μόνο τα ποσοστά και δεν δόθηκαν νούμερα. Μέχρι να δούμε τη δημοσίευση ή έστω την προδημοσίευση, τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι επαρκή.

Μπορεί να μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 25% στη μια ομαδα της κλινικής μελέτης για παράδειγμα. Άρα αν το ένα σκέλος της μελέτης είχε 2000 άτομα και 20 εισαγωγές, και το άλλο είχε 2000 άτομα και 15 εισαγωγές, η μείωση αυτή αντιστοιχεί στο 25%.

Αλλά ενώ η διαφορά 25 ποσοστιαίων μονάδων είναι σημαντική, όταν εξετάζουμε τον αριθμό των εισαγωγών οι διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων ειναι ασήμαντες – 15/2000 (0.75%) και 20/2000 (1%).

Για αυτό σε μια κλινική μελέτη ζητάμε να δούμε και τα νούμερα όχι μόνο τα ποσοστά: για να δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτή η μείωση.

Σύντομα, θα έχουμε αποτελέσματα και από τη μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή RECOVERY, η οποία όπως έχω ξανά-αναφέρει είναι η καλύτερα σχεδιασμένη κλινική δοκιμή. Από εκεί μάθαμε ότι δεν δουλεύουν για παράδειγμα η ρεμντεσιβίρη και η υδροχλωροκίνη (που χορηγήθηκε ευρέως και στην Ελλάδα), και από εκεί επίσης μάθαμε για παράδειγμα πως δουλεύει η δεξαμεθαζόνη.

Που βρισκόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή;

Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για να θεωρήσουμε την κολχικίνη το φάρμακο θαύμα. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τη χορηγούμε στην Ελλάδα, γιατί δεν βλάπτει και γιατί δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Αλλά θέλουμε περισσότερα στοιχεία και ελπίζω αυτά να ανακοινωθούν από τους Καναδούς ερευνητές τις επόμενες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Γκάμπριελ…

Άδοξο τέλος στη σεζόν για τον Γκάμπριελ της Άρσεναλ. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός...

Αϊτόρ και Ναλί τα έκαναν… όλα σε άμυνα και επίθεση! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΑΕΚ με το «διπλό» στο ΓΣΠ εδραιώθηκε στην...

Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης για τους Takata ανοίγει η Τoyota στην Κρατική Έκθεση

Την δημιουργία Κέντρου έκτακτης ανάγκης για αντικατάσταση των προβληματικών...

ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο φτάνουμε σε μια κατά παραγγελίαν δίωξη»

Μετά τη δήλωση-ανακοίνωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και η ΠΑΕ Ολυμπιακός...

Δημοφιλή

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έκανε την ανατροπή μέσα σε ένα λεπτό ο Απόλλωνας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτη εξέλιξη στο στάδιο ΑΛΦΑΜΕΓΑ. Ο Απόλλωνας μέσα σε...

Εκτός ορισμών ο Φωτίου μετά τις καταγγελίες του Απόλλωνα…

Ο Κωνσταντίνος Φωτίου δεν συμπεριλήφθηκε στους ορισμούς της 2ης...

Άλλες τρεις συλλήψεις στην Πάφο…

Ανακοίνωση από την Αστυνομία για σύλληψη επιπλέον τριών ατόμων...

Νέο σπουδαίο επίτευγμα για Ηλία!

Πέραν από τα αγωνιστικά επιτεύγματά του ως προπονητής της...

Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης για τους Takata ανοίγει η Τoyota στην Κρατική Έκθεση

Την δημιουργία Κέντρου έκτακτης ανάγκης για αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων Τακάτα, ανακοίνωσε η Toyota.  Όπως αποφασίστηκε, το κέντρο θα λειτουργεί στο Περίπτερο 3 της  Κρατικής...

Αναστασιάδης: Πώς αξιολογεί ΠτΔ, Αννίτα και Οδυσσέα – «Να αναλαμβάνει ευθύνες»

Στη σκιά των συζητήσεων που προκάλεσαν βιβλία με προσωπικές αναφορές και αιχμές για την προεδρική του θητεία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης...

Α.ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ: «Η πιο δύσκολη διαδικασία σε ένα λαό, είναι η αλλαγή και διαμόρφωση κουλτούρας»

Παρακολουθώ με την εμπειρία και τις γνώσεις μου την διαμορφωμένη κοινωνική πολιτιστική και οικονομική κατάσταση σ’ όλο τον κόσμο. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες, ανασφάλειες, κόπωση,...

O Τραμπ πάτησε το κουμπί των σαρωτικών δασμών, προκαλεί τρόμο στην οικονομία…

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «βάπτισε» τη 2α Απρίλιου ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Αντιθέτως οικονομολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες τη βάπτισαν ως...

Υποχωρεί η σκόνη, παραμένουν οι βροχές – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σήμερα, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά μερικώς συννεφιασμένος και το απόγευμα αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές του...

Ανάβει κόκκινο η Βουλή για την επίδοση εξώδικων σε αεροδρόμια και λιμάνια-Μπάχαλο με τις κάμερες τροχαίας

Μπάχαλο επικρατεί σχετικά με τις κάμερες τροχαίας, τον τρόπο επίδοσης των εξωδίκων προστίμων και την εξαγγελία της Αστυνομίας ότι οι πολίτες με ανεξόφλητα εξώδικα...