fbpx

Μετάλλαξη: Ας ακούσουμε – μόνο – τους Ειδικούς

Η νέα μετάλλαξη του Covid – 19 που ξεκίνησε από την Μεγάλη Βρετανία ηχεί ξανά τις σειρήνες του συναγερμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο μεταλλαγμένος ιός είναι κατά 70% πιο μεταδοτικός και ήδη εμφανίστηκε σε ασθενή στην Ιταλία αλλά και στην Αυστραλία, η οποία σημειωτέον μετρούσε σχεδόν 50 μέρες χωρίς κρούσμα κορονοϊού και τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την εξέλιξή του. Κρούσμα έχει εμφανιστεί στη Δανία και την Ολλανδία.

Κι εκεί που η ανθρωπότητα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο και μιλούσε για την προσπάθεια ανάσχεσης του δεύτερου κύματος, όλα αλλάζουν ξανά με σύνορα να κλείνουν, εκατομμύρια επιβάτες να σπεύδουν να προλάβουν το κλείσιμο χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων και το πέπλο ανησυχίας να απλώνεται εκ νέου πάνω από την καθημερινότητα κάθε ηλικίας και κάθε τάξης πολίτη.

Οι ειδικοί συνστήνουν ψυχραιμία. Και εκείνους πρέπει να ακούσουμε και σε εκείνους να βασιστούμε.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο Imperial College – στο Facebook – ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

”Νεότερα για το νέο στέλεχος
Στις 18 Δεκεμβρίου και πριν το διάγγελμα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, έγινε η συνάντηση της βρετανικής συμβουλευτικής ομάδας για τις απειλές από τον ιό, NERVTAG, σχετικά με την παραλλαγή VUI-202012/01 του SARS-CoV-2 που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Σύμφωνα με την συνημμένη ανακοίνωση της, (https://khub.net/…/962e866b-161f-2fd5-1030-32b6ab467896…) η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη αναλυτικές προσεγγίσεις σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης, τον ρυθμό ανάπτυξης από γονιδιωματικά δεδομένα (που καταγράφηκε ως 71% υψηλότερο από άλλες παραλλαγές), μελέτες συσχέτισης μεταξύ τιμών R λόγω της ανίχνευσης της παραλλαγής, αλλά και τις (μειωμένες μέσες τιμές Ct) PCR και άλλων δεδομένων, σημειώνει πως
• οι διακυμάνσεις στις τιμές Ct στις PCR μπορεί να μην είναι ενδεικτικές, αλλά να επηρεάζονται για παράδειγμα από το στάδιο της ασθένειας στο οποίο ανιχνεύεται η λοίμωξη ή να ποικίλλουν ανάλογα με τη συχνότητα των περιπτώσεων.
• για τεχνικούς λόγους η γενετική ακολουθία του του στελέχους VUI-202012/01 μπορεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, και άρα η εκτίμηση της συχνότητας της παραλλαγής μπορεί να υποτιμάται.
• ενώ προηγούμενες παραλλαγές εμφανίστηκαν σε περιόδους χαμηλού επιπολασμού, η εμφάνιση και επακόλουθη κυριαρχία του VUI-202012/01 σε μια περίοδο σχετικά υψηλού επιπολασμού υποδηλώνει πως το στέλεχος VUI-202012/01 έχει επιλεκτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.
Επίσης, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας, την ηλικιακή κατανομή των περιπτώσεων και την σοβαρότητα των ασθενειών.
Η επιτροπή NERVTAG με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρεί -με επιφύλαξη- πως το στέλεχος VUI-202012/01 προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι μελέτες συνεχίζονται βέβαια και το στέλεχος είναι υπό παρακολούθηση.
Αισίως θα υπάρξουν νεότερα την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με νέα συγκριτικά δεδομένα για τη σχετική θνησιμότητα, την ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων, όπως και εργαστηριακά δεδομένα αναφορικά με την ικανότητα εξουδετέρωσης του στελέχους με αναρρωτικό πλάσμα”.

Εξαιρετικά σκεπτικός ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης που τονίζει σε δημοσίευσή του τα κάτωθι:

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).
Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.
Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει”.

Η Κύπρος παρέλαβε τα ειδικά ψυγεία όπου θα φυλάγονται τα εμβόλια της Pfizer BioNTech και αναμένει εναγωνίως την έναρξη των εμβολιασμών. Οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα τίθενται σε αυτό-περιορισμό για περίοδο 14 ημερών ή για περίοδο 10 ημερών, νοουμένου ότι υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Νοείται ότι κατά την περίοδο του αυτό-περιορισμού, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για ιατρική καθοδήγηση.

Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 π.μ..

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι συμπληρωματικό στο μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ για την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού μοριακής εξέτασης (PCR test) 72 ωρών, ενώ συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών στα αεροδρόμια.

Τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, και οποιεσδήποτε νεότερες εισηγήσεις πιθανόν προκύψουν, θα ανακοινωθούν».

Ψυχραιμία λοιπόν. Και βάση στα λεγόμενα των ειδικών και μόνο. Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, ας το μάθουμε μέσα από τα χείλη των αρμοδίων και ας μην κάνουμε για μια ακόμη φορά τον γιατρό του εαυτού μας.

Ροή Ειδήσεων

ΕΠΙΣΗΜΟ: Αναλαμβάνει την ομάδα Νέων του Απόλλωνα ο Μουστάκας! (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ, ανακοινώνει την έναρξη...

Στην Περιστερώνα η έδρα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Ο κύβος ερρίφηθη, η Ομόνοια 29ης Μαΐου βρήκε την...

Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του 29χρονος στην Πάφο, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο…

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε 29χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε από το...

Οι κυπελλούχοι της Ομόνοιας…με την Ομόνοια!  

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 15 (!)...

Δημοφιλή

Ανοίγει η πόρτα εξόδου για… εφτά! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Η Νέα Σαλαμίνα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις ενέργειές της...

Επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ζαχά!

Στην Αγγλία επιστρέφει ο Γουίλφριντ Ζαχά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα...

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ: «Ο προπονητής, οι ανανεώσεις και το… μεγάλο όνειρο»!

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, ήταν καλεσμένος τηλεφωνικά...

Προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι!

Στον τελικό της Eurovision επιστρέφει η Ελλάδα! Η Μαρίνα Σάττι με το...

ΤΕΛΟΣ τα εισιτήρια για τον τελικό!

Η Ομόνοια ανακοίνωσε sold out για τον τελικό κυπέλλου,...

Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του 29χρονος στην Πάφο, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο…

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε 29χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στην Πάφο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 29χρονος τραυματίστηκε λίγο μετά τις 10 σήμερα...

Νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε γυναίκα στην Πάφο…

Νεκρή στις σκάλες της οικίας της στην κοινότητα Μηλιού της επαρχίας Πάφου εντοπίστηκε τα ξημερώματα 68χρονη Βρετανίδα, μόνιμη κάτοικος Κύπρου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής...

Σε ΜΕΘ νοσηλεύεται ο Φίτσο, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σλοβακίας…

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σήμερα σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό...

«Ώρα καλή» για τον Αντρέα και τη Χρυσοβαλάντη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χαρμόσυνα θα χτυπήσουν το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαϊου 2024 οι καμπάνες στον Ιερό Ναό Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Ο λόγος; Ο τρίτος γάμος...

Υπό κράτηση οι δέκα ύποπτοι – Ξύπνησε από το κόμμα το «Δημητρούι»

Παραμένουν υπό κράτηση οι εννέα ύποπτοι για την απόπειρα φόνου, κατά του Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη. Για την ίδια...

Καθυστερούν τα Σχέδια Στεγαστικών Επιδοτήσεων – Στην αναμονή χιλιάδες πολίτες

Όταν το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο τη Νέα Ενιαία Στεγαστική Πολιτική της Κυβέρνησης(link is external), παρουσιάζοντας αναλυτικά τα διάφορα σχέδια που δρομολογούνταν για...