fbpx

‘Aφησαν σφραγίδα το 2020

Την ώρα που το 2020 μας αποχαιρετά, θυμόμαστε τα πρόσωπα τα οποία μας απασχόλησαν αλλά και μας σημάδεψαν το 2020.

Κωνσταντίνος Ιωάννου
Νέα μέτρα και διατάγματα είναι συνυφασμένα με το πρόσωπο του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, είναι ο άνθρωπος στον οποίο έπεσε το βαρύ φορτίο να διαχειριστεί τον «φάκελο» κορωνοϊός.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απέδειξε ότι ξέρει να κολυμπά στα πολύ βαθιά, αφού έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με απανωτές προκλήσεις. Από την Α’ φάση του ΓεΣΥ στον κορωνοϊό, και από τον κορωνοϊό στην Β’ φάση του ΓεΣΥ και τούμπαλιν.

Με «όπλα», την ήρεμη δύναμή του και τον στόχο του, καταφέρνει να φέρει εις πέρας καταστάσεις οι οποίες φαίνονται βουνό. Χωρίς ανάσα καθημερινά διαχειρίζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα την κατάσταση της πανδημίας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, προειδοποιώντας για την κρισιμότητα των στιγμών που φέρνουν πιο κοντά την εφαρμογή νέου ολικού lockdown.

Καθημερινά πολλοί τον κατακρίνουν για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για αναχαίτιση της πανδημίας. Ο ίδιος αναφέρει «ότι και να κάνουμε, πάντα λένε είναι λάθος. Αν πάρουμε αυστηρά μέτρα, ακούγονται αυτοί που δεν θέλουν αυστηρά μέτρα. Αν δεν πάρουμε, ακούς το άλλο στρατόπεδο. Εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας και προσπαθούμε να κάνουμε που είναι σωστό».

Γιάννης Καρούσος
Ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων τον Δεκέμβριο 2019, δηλώνοντας «κοιμήθηκα Δήμαρχος και ξύπνησα Υπουργός». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ανέμενε αυτή την εξέλιξη, λέγοντας πως επικοινώνησε μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να του προτείνει την Υπουργοποίησή του την οποία και αποδέχτηκε.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι προτεραιότητά του είναι οι πολίτες αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να βλέπουν έργα, και αυτό έπραξε. Με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα πέτυχε πολλούς από τους στόχους του. «Και να μην μένουμε στα λόγια. Αυτό θα είναι η προτεραιότητά μας, να δει ο κόσμος αυτά που εξαγγέλλονται ότι υλοποιούνται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Από την αρχή της θητείας του έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν τις καταστάσεις, αφού δεν έμενε στα λόγια. Άρχισε με εφόδους σε μαθητικά λεωφορεία και «ανακάλυψε» μέχρι και μανιτάρια, τα οποία είχαν βλαστήσει σε οροφή. Έξω φρενών δήλωνε ότι θα στηρίξει τις δημόσιες συγκοινωνίες και θα τις διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

O κορωνοϊός έβγαλε τα πάντα εκτός λειτουργίας και από αυτή την κοινωνική δυσλειτουργία δεν γλίτωσαν ούτε τα κυπριακά Αεροδρόμια. Ο κ. Καρούσος έλαβε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο νησί, και συνάμα προτείνει μια κοινή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την θέσπιση μέτρων.
Πρόσφατα υπέγραψε και τη Σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ένα έργο πολύ σημαντικό, που στοχεύει στην οδική ασφάλεια και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Γιάννης Καρούσος πάντως κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και τον σεβασμό του κάθε πολίτη. Μάλιστα, ο ίδιος στη αρχή της θητείας του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να του στέλνουν στα social media ό,τι τους απασχολεί, «τα βλέπω όλα», τόνισε.

Λεόντικος Κωστρίκης
Πλέον, είναι ένα πρόσωπο οικείο, της καθημερινότητας μας με την πανδημία, που φροντίζει, μεταξύ άλλων, και για την ενημέρωσή μας. Το βιογραφικό του είναι, τόσο πλούσιο και τόσο αξιοθαύμαστο.

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας. Σπούδασε στις ΗΠΑ. Ήταν ένας από τους 40 Fulbright Scholars, που επιλέχθηκαν μεταξύ 250.000 υποψηφίων από 140 χώρες.

Εργάστηκε για 20 χρόνια στην Αμερική, πριν επιστρέψει στην Κύπρο. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αμφισβητείται καθημερινά, από «ειδήμονες» των Κοινωνικών Δικτύων, με δηλώσεις οι οποίες προκαλούν οργή και αγανάκτηση, επικρίνοντας τις όποιες τοποθετήσεις του έστω και αν οι δικές μας γνώσεις συγκριτικά με τις δικές του είναι ανύπαρκτες.

Πολλοί τον επέκριναν για έλλειψη επικοινωνιακού χαρίσματος, για στεγνή ανακοίνωση αριθμών, αλλά και για την «εμμονή» του να καλεί να μείνουμε στο σπίτι. Σε κάθε διάσκεψη όμως δεν εκφράζει τον εαυτό του αλλά την Κυβέρνηση, και είναι υποχρεωμένος να περιορίζεται σε μια στεγνή ανακοίνωση. Όταν όμως ο ίδιος μιλά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κερδίζει και εντυπωσιάζει τον καθένα με τον τρόπο αλλά και τις αναλύσεις του.

Οι συστάσεις του είναι αυτές που θα πρέπει να καθοδήγησαν την κυβέρνηση στην ορθή λήψη μέτρων. Και.. καλά κάνει να κλείσει τα αφτιά σε μικροπρεπείς συμβουλάτορες.
Ίσως γι’ αυτό και ο ίδιος να θεωρεί πως 17 χρόνια μετά την επιστροφή του στο νησί, δεν νιώθει να έχει προσαρμοστεί ακόμα, και εύχεται να μην προσαρμοστεί πολύ. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ανεπανάληπτα εδώ στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν και μερικά που δεν αγαπώ και δεν τα συμμερίζομαι».

Δημήτρης Συλλούρης
Προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» αλλά δεν έπεισε. Όταν λοιπόν κατάλαβε ότι ο κλοιός έσφιξε, με τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα μετέχουν σε καμία δραστηριότητα της Βουλής ενόσω δεν παραιτείται, αναγκάστηκε να δώσει την παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2020.

Αρχικά ο κ. Συλλούρης είχε δηλώσει ότι θ’ απέχει από τα καθήκοντά του και όταν κατηγορήθηκε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το έκανε προκειμένου να διατηρήσει την ασυλία, βγήκε πυροβολώντας και ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει «με αίτημα για άρση της ασυλίας» του στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Καθοριστικής σημασίας ήταν και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου συνεδριάζει λόγω πανδημίας η Βουλή. Η οργή της κυπριακής κοινωνίας ξεχειλίζει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Με την επιστολή του σημειώνει ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του «αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

Εντωμεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως καταργείται το πρόγραμμα παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για διαφθορά. Η κατάργηση του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων» ανακοινώθηκε ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, το οποίο έχει πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στο νησί, ενώ έχει ήδη παραιτηθεί και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννη, ο οποίος φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα.

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, είναι γνωστός για τα ομοφοβικά, τρανσφοβικά και ρατσιστικά παραληρήματα του, και κάθε φορά σπάει το προσωπικό ρεκόρ του σε απαράδεκτες δηλώσεις.

Το 2020 ασχολήθηκε κυρίως με τον κορωνοϊό, και δηλώνει ότι «κάποιοι προετοίμαζαν τις μάζες» εδώ και χρόνια, και η αδιάσειστη απόδειξη που έφερε; Ένα τεύχος του…“Γαλλικού” Αστερίξ, «ήδη από το 2017».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τεύχος του Αστερίξ το 2017! Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μένοικο, επέδειξε το επίμαχο 37ο τεύχος της αγαπημένης παιδικής σειράς με τίτλο «ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός», όπου υπάρχει ο χαρακτήρας του «Κορωνοϊού». «Πρέπει να έχουμε και λίγη υποψία, ότι κάποιοι εργάζονται για εμάς, χωρίς εμάς. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι» τόνισε ο Μητροπολίτης, μιλώντας για τον κορωνοϊό, ο οποίος έρχεται και θα βάλει σε όλους τις μάσκες.

«Το 2017, γράφει για μία αρρώστια, η οποία θα έρθει εις τους κατοίκους της Ρώμης, που δοκιμάστηκε περισσότερο απ’ όλους και τώρα πάλι επέστρεψε, αφού τον γράφει με μία μάσκα να είναι πάνω σε ένα άρμα, λέει: Ιδού ο μεγάλος πρωταθλητής, ο αποκαλούμενος μασκοφόρος Ηνίοχος, ο μεγάλος Κορωνοϊός, και ο πιστός του ο Βακχύλους».

Ο Μητροπολίτης είχε εκφράσει δημόσια άποψη για τα εμβόλια και υπέβαλε πρόταση για σύσταση ομάδας ανεξάρτητης από την Εκκλησία, η οποία θα ελέγχει τα εμβόλια, ενώ πιο πριν είχε απασχολήσει ξανά, με δημόσιο κάλεσμά του στους πιστούς να προσέλθουν σε αγρυπνία, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήταν, είναι και θα είναι σε ισχύ.

Παράλληλα αναφέρει πως, «εάν η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών μας θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα, την ευθύνη δεν θα έχουν, ούτε οι ιερείς, ούτε οι διακόνοι, ούτε οι εκκλησιαστικοί επίτροποι, αλλά την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου, εγώ προσωπικά, ο Μητροπολίτης σας. Και είμαι έτοιμος, χάριν την απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των Ακολουθιών και Μυστηρίων μας, να παραστώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου».

Οδυσσέας Μιχαηλίδης
Με τις εκθέσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν δίστασε να συγκρουστεί και να αναδείξει τα σάπια θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με εκθέσεις κολάφους κατά των κυβερνητικών τμημάτα, έξοδα για αχρείαστες λιμουζίνες, ταξίδια στο εξωτερικό που κάθε άλλο ήταν παρά για εκπροσώπηση της ΚΔ, υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κρατικοί υπάλληλοι που πληρώνονταν χωρίς να εργάζονται, έδειξαν στους πολίτες ότι ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιτέλους ξεφεύγει από το κατεστημένο, συγκρούεται, αποκαλύπτει και εργάζεται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναπόφευκτα δημιούργησε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς πολέμιους. Ήταν θέμα χρόνου ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής να μπει στο μάτι κρατικών αξιωματούχων, ανεξάρτητων θεσμών δημοσίων υπαλλήλων και γενικά όσων με βάση το Σύνταγμα, ελέγχονται από την υπηρεσία του. Ο ίδιος όμως, δεν δίστασε και δεν φοβήθηκε όλες αυτές τις συγκρούσεις, έχοντας ασπίδα το Σύνταγμα και τα πορίσματα της υπηρεσίας του.

Η εικόνα αυτή όμως έχει ανατραπεί και πολλοί πλέον κατηγορούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για εκτροπή και ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως και ο ΠτΔ. «Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο γενικός ελεγκτής; Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων».

Η επιμονή του Γενικού Ελεγκτή να λάβει τους φακέλους από το θέμα των πολιτογραφήσεων, μετά και από τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeeraαπό το Υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, έφερε την οριστική ρήξη.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανήλθε με την ειδική έκθεση για τις πολιτογραφήσεις στελεχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με τον ΠτΔ να λαμβάνει την οριστική του απόφαση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ο φάκελος με τα στοιχεία που αποδεικνύουν, την ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή ετοιμάζεται και αναμένονται εξελίξεις με τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για κατάθεση της προσφυγής.

Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου
Η Γενική Λογίστρια βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρών επικρίσεων με αφορμή καταγγελίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας σε βάρος του σφαγείου Cypra, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγος της Γεώργιος Γεωργίου.

Οι καταγγελίες αφορούν εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 στο εν λόγω σφαγείο το οποίο κατηγορείται για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Η κ. Γεωργίου κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων λόγω του ότι «εποπτεύει» τον αδελφό της, υπό την ιδιότητα της ως πρόεδρος της ΑΔΕΕλΕπ, που είναι εγκεκριμένος λογιστής και ελέγχει οικονομικά την επιχείρηση του σφαγείου.

Η ίδια δεν θεωρεί ότι προκύπτει τίποτα το μεμπτό από το γεγονός ότι εποπτεύει τον αδελφό της, εγκεκριμένο λογιστή και εγγεγραμμένο ελεγκτή, ο οποίος, με τη σειρά του, ελέγχει ο ίδιος και το γραφείο στο οποίο είναι συνέταιρος τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του συζύγου και των παιδιών της.

«Όταν προκύψει θέμα ενώπιον του δ.σ. της ΑΔΕΕλΕπ που θα αφορά τον αδελφό μου, τότε θα ζητήσω την εξαίρεσή μου, όπως έπραξαν αρκετές φορές άλλα μέλη της ΑΔΕΕλΕπ που είχαν σχέση με ελεγχόμενα ελεγκτικά γραφεία και ελεγκτές», δήλωσε η κ. Ρέα Γεωργίου. Θεωρώντας, παράλληλα, ότι δεν ήταν αναγκαίο να αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με το θέμα όταν της προτάθηκε από τον τέως υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, η προεδρία της ΑΔΕΕλΕπ.

Επιμέλεια: Ελένη Γεωργίου

Ροή Ειδήσεων

ΑΕΚ… η επόμενη μέρα: Οι «φευγάτοι», τα ερωτηματικά και η πρόκληση του Conference!

Μια σεζόν γεμάτη όνειρα για back-to-back πρωτάθλημα έκλεισε με...

Το μήνυμα του Προέδρου της UEFA για το EURO U-17…

Το δικό του μήνυμα ενόψει της διεξαγωγής της τελικής...

Γκουαρδιόλα για Κλοπ: «Με πήγε σε άλλο επίπεδο ως προπονητή, θα μου λείψει πολύ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιούργκεν Κλοπ στις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή (17/05) αποθέωσε...

Ο γιος του Τσεπάκ… πόζαρε με τον Χακίμι στο ΠΑΡΤΙ των ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ! (ΦΩΤΟ)

Η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-0 την Μετζ στην...

Δημοφιλή

«Θα κάνουμε τα πάντα για να γράψουμε ιστορία…»

Ως συνεργάτης του ενός εκ των κορυφαίων Ισπανών προπονητών,...

Σε επαφές με Κρίσταλ Πάλας για Ολίσε!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ενίσχυσής της...

Στήθηκε ΠΑΡΤΙ στα αποδυτήρια! (ΦΩΤΟΣ)

Μετά από τα πανηγύρια εντός αγωνιστικού χώρου με τον...

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι ο Σλοβάκος λογοτέχνης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό…

Ο 71χρονος συγγραφέας και ποιητής Γιουράι Τσιντούλα από την πόλη Λέβιτσε...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ: Οι τρεις «παλιοί» και η πρωτάρα! (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ/ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ)

Με την ολοκλήρωση της σεζόν και τον τελευταίο αγώνα...

Παραμένει η σκόνη – Νέα άνοδος στη θερμοκρασία…

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα οι συγκεντρώσεις της οποίας παροδικά ενδέχεται να είναι αυξημένες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη, θα...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός…

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους εντατικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ένας από τους οποίους στοίχισε χθες Κυριακή τη ζωή σε 31 Παλαιστίνιους...

Ιρανικά ΜΜΕ: Eντοπίστηκε το σημείο που έπεσε το προεδρικό ελικόπτερο

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι ο οποίος ήταν θύμα "ατυχήματος",...

Συνεχής ενημέρωση Μπάιντεν για την πτώση του ελικοπτέρου με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί...

Ιράν: Αγνοείται το ελικόπτερο του Ραΐσι-Προσευχές μεταδίδει η τηλεόραση

Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι βρίσκεται σε εξέλιξη την Κυριακή (19/5). Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν είχε «αναγκαστική προσγείωση»,...

Εφ. Φορολογίας: Εκκαθαρίστηκαν οι Δηλώσεις μέχρι 2021, αναρτήθηκαν για 2023

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δηλώσεων Εισοδήματος Ατόμου και Εταιρειών μέχρι και το φορολογικό έτος 2021, και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται...