fbpx

40 χρόνια από την πρώτη μόλυνση με τον ιό HIV του AIDS

18 Μαΐου: Κάθε χρόνο γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS 18η Μαΐου καθιερώθηκε το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί  ζητούμενο.

Πρέπει να γνωρίζουμε για το HIV / AIDS:

  • Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό HIV.
  • Ο HIV μπορεί να προσβληθεί από οποιονδήποτε μέσω της μετάδοσης μητρικού γάλακτος, σπέρματος, ορθικών υγρών, αίματος και κολπικών υγρών.
  • Ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω περιστασιακού αγγίγματος, σάλιου, δακρύων ή ιδρώτα.
  • Τα έντομα όπως τα κουνούπια δεν είναι ικανά να μεταδώσουν τον ιό HIV.
  • Είναι πιθανό να παραβλεφθεί μια λοίμωξη από τον HIV, επομένως είναι απαραίτητο να δοκιμαστεί.
  • Τα τεστ HIV είναι αξιόπιστα.
  • Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από τον ιό HIV.
  • Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, πυρετό, πονοκέφαλο και βήχα.
  • 75,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό.
  • Σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό HIV μέχρι σήμερα.
  • Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις είναι μία από τις κύριες αιτίες της μετάδοσης του HIV.
Romanian volunteers stand in line forming a ribbon, the anti-AIDS symbol, during an awearness rally in central Bucharest November 30, 2006, one day before the International Anti-AIDS day. There are 12.007 known cases of AIDS infection in Romania, of which three quarters are children. AFP Photo/Petrut Calinescu

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του HIV, μια θλιβερή επέτειος.

Φυσικά, σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Η έρευνα είχε σημαντικό αντίκτυπο: η γνώση σχετικά με αυτόν τον ιό είναι το κλειδί για την εξασφάλιση καλύτερης πρόληψης και περιορισμού των νέων λοιμώξεων καθώς και την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Έτσι, σώθηκαν και σώζονται ζωές.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων που πλήττονται από το HIV / AIDS βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια πρώτη νίκη, αλλά η καταπολέμηση αυτής της επιδημίας συνεχίζεται, ακόμα και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια επιδημία HIV παραμένει παγκόσμια κρίση, με ορισμένες περιοχές του κόσμου να πλήττονται περισσότερο από άλλες», δηλώνει ο ευρωβουλευτής Charles Goerens.

Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η πιο πληγείσα περιοχή από τον ιό HIV, εντοπίζοντας το 57% όλων των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η πανδημία Covid-19 είναι μια τρομερή κρίση, που αγγίζει ολόκληρο τον κόσμο. Οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες και καταστροφικές. Είναι το ίδιο για την υγεία. Η ενημέρωση του 2020 για το AIDS δείχνει ότι η πρόοδος προς τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030 ήταν ήδη εκτός δρόμου πριν από την εμφάνιση του Covid-19», αναφέρει, προσθέτοντας πως «η Πανδημία του κορωνοϊού κινδυνεύει να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο την απάντηση στο AIDS. Βρισκόμαστε σε επείγουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Οι ανισότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πλήττουν τις πιο δύσκολες κοινότητες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο HIV / AIDS, ιδίως κορίτσια και νεαρές γυναίκες», υπογραμμίζει.

Κάθε εβδομάδα, στην υποσαχάρια Αφρική, 4.500 κορίτσια και νέες γυναίκες μεταξύ 15 και 24 ετών μολύνονται με τον ιό HIV. Η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες αυξάνει την ευπάθεια του HIV. Η ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS. Αυτή η εκδήλωση παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ανανεώσουν την πολιτική και οικονομική δέσμευση για μια αποτελεσματική αντίδραση στο AIDS και να προχωρήσουν περαιτέρω, με φιλόδοξους στόχους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συζητήσει και θα ψηφίσει ένα ψήφισμα για να παροτρύνει να επιταχύνουν την πρόοδο ως προς τον στόχο του 2030 για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να θέσουν την Υγεία στο επίκεντρο της στρατηγικής ΕΕ-Αφρικής με στόχο την επίτευξη καθολικής κάλυψης για την υγεία και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Είναι καθήκον. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία θα αποτελέσουν θεμελιώδες στοιχείο για τη βελτίωση των εργαλείων μας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του AIDS. Η επένδυση σε διεθνείς συνεργασίες, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, που δημιουργήθηκε μετά την παγκόσμια αύξηση του HIV / AIDS, είναι το κλειδί για την εξασφάλιση αποτελεσματικής καταπολέμησης της νόσου».

Τα 40 χρόνια ύπαρξης είναι κάτι περισσότερο από αρκετά για τον ιό HIV. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την καταστροφική ασθένεια να ανθίσει για άλλα 40 χρόνια. Ο στόχος του 2030 για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία είναι αύριο. Ας δράσουμε για να κάνουμε αυτόν τον στόχο πραγματικότητα.

Ο ευρωβουλευτής Charles Goerens είναι συντονιστής της Επιτροπής Ανανέωσης στην Επιτροπή Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων. Εργάστηκε στο ψήφισμα Επιτάχυνση της προόδου και αντιμετώπιση των ανισοτήτων για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης!

Έγραψε ιστορία για την κυπριακή Ξιφασκία ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης...

Συνεργασία Βαλμπουενά με Ολυμπιακό Πειραιώς!

Την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό Πειραιώς για την...

ΑΕΚ 85-71 ΑΠΟΕΛ: Κράτησε το πλεονέκτημα… και έκανε το 1-0 στη σειρά!

Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια του πρώτου αγώνα της...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τέλος (και) ο Τιουνέ, χάρισε και χρήματα!

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της...

Δημοφιλή

«Γι’ αυτό αγωνίζονται παίκτες σε άλλη θέση»!

Όλα όσα είπε ο προπονητής της ΑΕΛ, Αλέξης Γαρπόζης,...

Μέσα ο Σολ, έξω ο Λέδες…

Με μία αλλαγή η 11άδα της ΑΕΚ στο ντέρμπι...

Που θα είναι τη νέα σεζόν ο «Τζίμης»;

Πλησιάζει στα 36 του χρόνια (28-9-1988) ο Δημήτρης Χριστοφή...

Έγινε… 100άρης ο Σπιλέφσκι!

Ενημέρωση από τον Άρη για τη συμπλήρωση 100 αγώνων...

Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»

Αμφισβήτησε έμπρακτα τα πρότυπα ομορφιάς και τα στερεότυπα και κατάφερε να κερδίσει σε καλλιστεία διαγωνιζόμενες που θα μπορούσαν να είναι κόρες της. Η δικηγόρος και...

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ

Δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι την αίτηση που καταχώρησε στο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας για παύση του Γενικού Ελεγκτή τα κόμματα, ενώ...

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών…

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι τα πιο κάτω πρόσωπα υπέβαλαν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου...

ΤΕΠΑΚ: Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες

Το φαινόμενο της σκόνης που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Κύπρο θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με προβλέψεις του ΤΕΠΑΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από...

Τα… παράξενα του Ευρωψηφοδελτίου: Το κουτάβι-logo και το όνομα στα λατινικά! (ΦΩΤΟΣ)

Τριάμισι εκατομμύρια ψηφοδέλτια αναμένεται να εκδοθούν από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο για την πολλαπλή εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου 2024 για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών,...

«Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» η αίτηση κατά Οδυσσέα, λέει η Νομική Υπηρεσία!

OΓενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρησε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας,...