fbpx

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η κατάθεση INTOSAI στο Συνταγματικό-Παραδόθηκε η θέση Ελεγκτή

Αναβλήθηκε την Πέμπτη η προγραμματισμένη συνέχιση της ακρόασης της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον ισχυρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η υπόθεση ήταν ορισμένη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 09:30, ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας του Γενικού Ελεγκτή, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού INTOSAI, των Ανώτατων Ελεγκτικών Οργανισμών.

Ωστόσο, η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή ζήτησε από το Συμβούλιο αναβολή της διαδικασίας, αφού ο μάρτυρας δεν κατέστη δυνατόν να φθάσει εγκαίρως στην Κύπρο, λόγω ιατρικού προβλήματος στενού του συγγενικού προσώπου.

Πρόκειται για τον μάρτυρα υπεράσπισης Freddy Yves Ndjemba, Υπεύθυνο του Προγράμματος για την Ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδη, ο μάρτυρας απέστειλε γραπτό αίτημα για αναβολή, ενώ ανέφερε πως αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, ώστε να καταθέσει στην προγραμματισμένη διαδικασία της προσεχούς Δευτέρας.

Συνεπώς, η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, στις 09:30, όπως καθορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν εντός της αιθούσης του δικαστηρίου πρώτος θα καταθέσει ο εκπρόσωπος του INTOSAΙ, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αντεξεταστεί ο Γενικός Ελεγκτής, στη βάση της κατάθεσης του που έχει ήδη αποστείλει προς τα μέλη του Συμβουλίου και προς τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής έχουν δώσει ήδη γραπτώς τις καταθέσεις τους για εξοικονόμηση χρόνου και επίσπευση της διαδικασίας.

Η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή αποτελείται από 171 σελίδες και συνοδεύεται από 52 τεκμήρια.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας, ενώ εξέφρασαν συνάμα την επιθυμία η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε  αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία, είναι «οι επιθέσεις που δέχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτούς που τη στηρίζουν, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ομάδες στήριξης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Σε σχέση με τον INTOSAI, ο κ. Σαββίδης είχε αναφέρει ενώπιον το Δικαστηρίου ότι οι κανόνες του Οργανισμού αυτού δεν είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και ότι ο κύριος πυλώνας αρμοδιότητας του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα είναι το Σύνταγμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Το ρεπό και η ανακοίνωση για Κβιλιτάια!

Στον Άρη θα απολαύσουν σήμερα, Κυριακή (30/6) το πρώτο...

Νίκησε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια σε νοκ άουτ!

Η Γερμανία του Νάγκελσμαν υπέταξε με 2-0 την Δανία...

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

TV Agenda: Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας Περισσότερα στο balla.com.cy

Στα προημιτελικά σαν… κεραυνός η Γερμανία, παρέσυρε τη Δανία!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διέκοψαν το ματς στο πρώτο...

Δημοφιλή

Εισηγήσεις ΔΝΤ προς την Κύπρο για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου!

Άτυπη συνάντηση με μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών είχε...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Συνεχίζει στην Α’ Κατηγορία ο Χριστοδούλου! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Γιώργος Χριστοδούλου θα συνεχίσει την καριέρα του στην...

Οι δύο που… έρχονται κι ο τρίτος που ανανεώνει!

Στην ΑΕΛ πλέον έφτασε η ώρα που θα σκάσουν...

Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Μάριος Καρογιάν-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου υπέστη το βράδυ της Δευτέρας...

Παίρνει 150 για το Μάριο και 100 για τον Ντράζιτς!

Χάνει άλλους δύο πολύ καλούς ποδοσφαιριστές (μετά τον Καμπρέρα)...

Ακόμη ένα θετικό πρόσημο για την κυπριακή οικονομία

Άλλο ένα θετικό πρόσημο για την Κυπριακή οικονομία, καθώς προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αναμένει ότι η...

Φρένο στις βάρκες μεταναστών το τελευταίο δίμηνο…

Εκμηδενίστηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης το τελευταίο δίμηνο. Καθοριστικό ρόλο, διαδραμάτισε η συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Λιβάνου, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης για...

Συνελήφθησαν και οι 5 καταζητούμενοι για την συμπλοκή στη Λεμεσό

Στη σύλληψη των πέντε καταζητούμενων για τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ δύο οικογενειών αλλοδαπών στην περιοχή Ομονοίας προχώρησε η Αστυνομία. Σύμφωνα...

Υπ. Υγείας για απεργία γιατρών: Να δείξουν υπευθυνότητα και κατανόηση

Τι συνέπειες μιας απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός. Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Ξεκαθαρίζει για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο ο Κεραυνός-«Δεν υπάρχει θέμα αποκοπών μισθών»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του κλιμακίου του ΔΝΤ για το μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός...

Γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της σε θάλασσα στη Λεμεσό, κατέληξε λίγο αργότερα Π

Νέα τραγωδία με θύμα ηλικιωμένη σημειώθηκε σε παραλία στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις της από...