Σήκωσαν κεφάλι τα παρακλάδια του υπόκοσμου μετά από την εκτέλεση του Αλέξη Μαυρομιχάλη, με αποτέλεσμα να αρχίσει εμφύλιος για την επικράτηση της νύχτας.

Στο εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται τους τελευταίους μήνες προστίθεται και το γεγονός ότι αλλοδαποί που χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για παροχή προστασίας, τώρα ζητούν κομμάτι από την πίττα της νύχτας, με αποτέλεσμα το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό. Το πιστολίδι στη Στασικράτους δεν είναι τυχαίο συμβάν αλλά απότοκο του ανακατέματος της τράπουλας από τον υπόκοσμο για το ποιος θα επικρατήσει στη Λευκωσία. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον «Φ» από αστυνομική πηγή, αυτή τη στιγμή έχουν πεταχτεί πολλά παρακλάδια που θέλουν να κάνουν κουμάντο στη νύχτα, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται ο εμφύλιος να συνεχιστεί.

Κι’ ενώ συμβαίνουν αυτά, η Αστυνομία επιχειρεί είτε με τη συλλογή πληροφοριών είτε μέσω συστάσεων να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάλιστα έχει αυξηθεί η πίεση σε πρόσωπα του υποκόσμου, ώστε «να κάνουν πίσω» για να μην δοθεί συνέχεια, με την Αστυνομία να δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει την κατάσταση να εκτραχυνθεί περισσότερο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, οι πρόσφατες οδηγίες του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη προς την Αστυνομία ήταν σαφείς: Να μην αφεθούν οι φατρίες να ξεμυτίσουν γιατί τότε τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά και παράλληλα να ενταθούν οι προσπάθειες για εξιχνίαση των σοβαρών εγκλημάτων. Είναι γι’ αυτό που το τελευταίο διάστημα οι ανακριτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, ή προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων με αποφασιστικότητα. Σε αυτό που υστερεί ακόμα η Αστυνομία είναι στην πρόληψη γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια να κινηθούν πιο εντατικά οι Ουλαμοί Πρόληψης Εγκλήματος ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από το έγκλημα.

Ενόψει της αποπνικτικής κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, η Αστυνομία θεωρεί ότι δεν έχει πολλά περιθώρια γι’ αυτό και προ του κινδύνου να χαθούν αθώες ζωές, κινείται πλέον δραστικά, ρίχνοντας όλο το βάρος στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Οι απανωτές συλλήψεις για την απόπειρα φόνου κατά του Δημήτρη Αντρονίκου άλλως Δημητρούι, είναι ένα δείγμα πως κινούνται πλέον οι ανακριτές, νοουμένου ότι έχουν κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους και δεν βρίσκονται στο σκοτάδι, όπως στην περίπτωση του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Το θύμα της απόπειρας παρά τη βελτίωση που παρουσίασε, εντούτοις συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αφού οι γιατροί δεν κατάφεραν να του αφαιρέσουν τη σφαίρα από το συκώτι. Γι’ αυτό και υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, ενώ ο 34χρονος δεν είναι σε θέση να μιλήσει έστω και προφορικά στους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας, για να φανεί κατά πόσον γνωρίζει κάτι για τους δράστες ή τα κίνητρα.

Επειδή θεωρείται ότι ο υπόκοσμος βράζει ύστερα και από τους πυροβολισμούς στη Στασικράτους, η Αστυνομία αύξησε τις περιπολίες της σε χώρους που θεωρείται ότι δραστηριοποιούνται γνωστά πρόσωπα στις αρχές, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές ενέργειες εκτός του πλαισίου της νομιμότητας.

Πηγή: Philenews