fbpx

Απαντά σε Φιντάν ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Στέλιος Πισής», που διοργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες.

«Θα έχω συνάντηση με την κ. Ολγκίν στις Βρυξέλλες, είμαστε σε επαφή όλες αυτές τις μέρες. Θα ανακοινώσουμε τη συγκεκριμένη μέρα και τη συγκεκριμένη ώρα μόλις πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημερομηνία», δήλωσε. Κληθείς να ερμηνεύσει τον προγραμματισμό της συνάντησης, είπε «να το ερμηνεύσουμε θετικά, γιατί είναι συνέχιση της προσπάθειας της κ. Ολγκίν, την οποία στηρίζουμε, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις. Κι είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να επιτύχει η αποστολή της κ. Ολγκίν».

Ερωτηθείς γιατί η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου, είπε ότι «θα είμαι στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι και η κ. Ολγκίν για άλλες συναντήσεις και είπαμε να συναντηθούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος ή καμιά σκοπιμότητα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που παρουσιάζει την Κύπρο ως «κέντρο επιχειρήσεων» σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα. «Θέλω να πω στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων: κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνεται ανθρωπιστική βοήθεια που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Είναι κέντρο επιχειρήσεων για την εκκένωση άμαχου πληθυσμού από την περιοχή, όπως το πράξαμε πολλές φορές, το πράξαμε και πρόσφατα», είπε.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, και επιχειρεί μέσα από τέτοιες δηλώσεις να εμπλέξει την Κύπρο στη διαμάχη. «Ό,τι και να πράξει, είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος μας: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκένωση πληθυσμών», είπε.

Σημείωσε ότι είναι «λίγο ατυχές» να ακούμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «που όλοι γνωρίζουμε, πολύ καλά το τι γίνεται στην Τουρκία σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Άρα αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω ακριβώς της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν εμπλεκόμαστε. Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν τέτοιο διάλογο. «Εκεί θέλουν να πάρουν τη συζήτηση. Εμείς τα λαμβάνουμε όλα πολύ σοβαρά υπόψη, δεν υποβαθμίζουμε τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών», τόνισε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή, προέβη με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αναφορές σε στρατικοποίηση της Κύπρου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παράνομα στην Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες, είναι ευνόητα προκλητικές».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία προτάσσει την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή και καταδικάζει την τουρκική στάση», συμπληρώνει το Υπουργείο.

ΠΗΓΗ: Reporter

Ροή Ειδήσεων

Έτοιμη η ανακοίνωση για Ντιούνκου!

Είναι πλέον οριστικό και μένει να γίνει επίσημο. Ο...

Αύξηση στο πετρέλαιο για 3η εβδομάδα λόγω ανησυχιών πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Ενώπιον αύξησης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται το αμερικανικό...

Η χαρά του Κιντιγιά, η περηφάνια του Ντράζιτς και η τιμή του Σατσιά!

Η πρώτη εκπομπή της Cablenet αφιερωμένη στην προετοιμασία του...

Μετά τον κόουτς η τετράδα και (ΙΣΩΣ) και έκπληξη!

Η αλήθεια να λέγεται, η αγωνία των φίλων του...

Δημοφιλή

LIVE: Γεωργία-Τσεχία

Γεωργία και Τσεχία κοντράρονται για την 2η αγωνιστική του...

Μυθική Ουγγαρία πέταξε εκτός Euro τη Σκωτία στο… 100′!

Η Ουγγαρία πήρε το τρίποντο στο φινάλε κόντρα στη...

«Μεταγραφικές σειρήνες» για Αγκιμπού Καμαρά!

Ο Αγκιμπού Καμαρά είναι ένας από τους ποδοσφαιριστής που δόθηκε...

Συνεχίστηκε με διπλή προπόνηση η προετοιμασία στη Λετονία! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Άρης ενημέρωσε για την δεύτερη ημέρα προετοιμασίας στη...

Ολοταχώς για μετωπική Αλαφούζου-Μαρινάκη στις εκλογές της Superleague!

Κόντρα “αιωνίων” στις εκλογές της Superleague, με τον Βαγγέλη...

Αύξηση στο πετρέλαιο για 3η εβδομάδα λόγω ανησυχιών πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Ενώπιον αύξησης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από...

Καταβολή συντάξεων χωρίς καθυστέρηση σε πρώην υπαλλήλους ΡΙΚ ζητούν συντεχνίες

Την άμεση καταβολή χωρίς άλλη καθυστέρηση των δικαιούμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε οκτώ πρώην συναδέλφους τους που ήδη αφυπηρέτησαν ζητούν με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή...

Φυλάκιση 11 ετών σε 20χρονο για βιασμό στην Αγία Νάπα

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών, τον οποίο έκρινε ένοχο μετά από εκδίκαση υπόθεσης βιασμού....

Αναβάλλονται χειρουργεία, με προσωπικό ασφαλείας τα ΤΑΕΠ-Προσπάθειες για αποφυγή της απεργίας

Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η απεργία των γιατρών του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανούς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση...

Νέο βίντεο από τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό

Νέο βίντεο του SigmaLive, καταγράφει τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν, χθες βράδυ, στη Λεμεσό, μεταξύ 50 ατόμων αραβικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο...

Πότε «θα λάμψει η αλήθεια» για τον Νεκτάριο και γιατί προτάσσει τη σιωπή…

Nέες εξελίξεις στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι σηματοδοτεί η ανάληψη της υπεράσπισης του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου Νεκτάριου και...