Για ανησυχητική μείωση στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και απευθύνει έκκληση για επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση.
«Τα στοιχεία τα οποία έχουμε το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια κάποια διστακτικότητα εκ μέρους των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πανδημία συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη.
«Η περίοδος της πανδημίας ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης… εκτροχίασε πάρα πολλές επιτυχείς στην καθημερινότητά μας», σημείωσε. Παρόλο που το φαινόμενο της διστακτικότητας απέναντι στους εμβολιασμούς δεν είναι καινούριο, όπως διευκρίνισε, «η περίοδος της πανδημίας το ενέτεινε σε κάποιους συμπολίτες μας».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τη χρήση των εμβολίων. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι κάτι το οποίο όχι απλά έχει αποδειχθεί αλλά επιτηρείται συνεχώς και μάλιστα υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές».
«Εάν η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό πέσει, ο κίνδυνος επανεμφάνισης λοιμώξεων είναι πάρα πολύ πιθανός. Τα εμβόλια είναι προληπτική η δράση τους. Εάν εκδηλωθεί νόσος… δεν έχει καμία πλέον αξία ο εμβολιασμός σε εκείνη τη φάση», τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε στην ιλαρά, την οποία χαρακτήρισε «την πιο εύκολα μεταδιδόμενη ιογενή λοίμωξη που πλήττει τον άνθρωπο». Όπως ανέφερε, «δυστυχώς η ιλαρά παρατηρείται σε πάρα πολλές χώρες και στην Ευρώπη και στην Αφρική, ενώ και στην Κύπρο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έναν αυξημένο αριθμό περιστατικών». Τόνισε δε, ότι η νόσος «δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα… μπορεί να έχει και κάποιες μόνιμες βλάβες, ειδικά που αφορούν το νευρικό σύστημα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό παιδιών στην Κύπρο, διευκρίνισε ότι «για να πάει κάποιο παιδί σχολείο, έστω έμμεσα, πρέπει να επιδείξουν κάποια εμβολιαστική κάλυψη. Τους ζητείται το ιστορικό εμβολιασμού, αλλά όχι με την έννοια της υποχρεωτικότητας ως προς την εγγραφή».
«Δεν τασσόμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Σε εκείνο που τασσόμαστε υπέρ είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση».
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την ανάγκη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. «Το φαινόμενο της διστακτικότητας δεν είναι κυπριακό… είναι παγκόσμιο. Το ζητούμενο είναι πώς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, χωρίς όμως να αγνοούμε τις ανησυχίες που υπάρχουν».
ΠΗΓΗ: SIGMALIVE