Στη Συρία επιστράφηκαν μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε σκάφος, ανοιχτά της Κύπρου, με τη νέα Κυβέρνηση της Συρίας να κάνει αποδεχτεί την επιστροφή, όπως επιβεβαίωσε η Κυβέρνηση, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, εξήγησε ότι «έγινε ο επαναπατρισμός τους και ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μακρόν, στο Παρίσι, αλλά και σε τηλεδιάσκεψη με τον νέο πρόεδρο της Συρίας. Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που είναι ασφαλές μέρος η Συρία, πρέπει να επιστρέφουν».
Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι «πως έχουμε ροές από το Λίβανο και όχι τη Συρία», ωστόσο διαμήνυσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για περιορισμό των ανεξέλεγκτων ροών από τα γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής, αλλά και τη νεκρή ζώνη.
Για αρκετά χρόνια, οι αφίξεις Σύρων στο νησί βρίσκονταν στο απόγειό τους, με χιλιάδες πρόσωπα να φθάνουν είτε με βάρκες, είτε μέσω κατεχομένων, προχωρώντας σε αιτήσεις ασύλου, αφού κινδύνευαν από το καθεστώς Άσαντ, ωστόσο η αλλαγή που επεσυνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, με την πτώση του Σύρου Προέδρου και την ανάληψη της ηγεσίας από τους τζιχαντιστές, άλλαξε τα δεδομένα που ίσχυαν σε ότι αφορά στην κατάσταση ασφάλειας στη χώρα.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής και με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ένας αριθμός που ξεπερνά τις 2.300, αναχώρησαν οικοθελώς, μέχρι στιγμής από τη χώρα, είτε αποσύροντας τις αιτήσεις για άσυλο, είτε ζητώντας ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, ενώ ένας μικρότερος αριθμός παραιτήθηκε από το προσφυγικό καθεστώς που κατείχε.
Παράλληλα, απορρίφθηκε αριθμός αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσαν, όπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για Σουνίτες, για τους οποίους δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ανησυχίας για φυγή τους από τη χώρα, λόγω του καθεστώτος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προηγουμένως και επί διακύβερνησης Άσαντ, οι «προστατευόμενοι» του καθεστώτος ήταν οι Αλαουίτες, θρήσκευμα που ασπαζόταν τόσο ο τότε πρόεδρος, όσο και προηγουμένως ο πατέρας του.
Ως εκ τούτου, η πολιτική της Κυβέρνησης αρχίζει, με βάση τα νέα δεδομένα, να αυστηροποιείται, ιδίως για τους μονήρεις Σουνίτες που φθάνουν στην χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια, έρχονταν στην Κύπρο οικογένειες Σουνιτών που εξέφραζαν φόβους για τη ζωή τους λόγω του καθεστώτος του Άσαντ, κάτι που δεν μπορεί να επικαλείται ένα μονήρες άτομο από την ομάδα των Σουνιτών, που φθάνει στην Κύπρο σήμερα, δεδομένης της νέας τάξης πραγμάτων.
ΠΗΓΗ: REPORTER