fbpx

Έρευνα γεγονότων για τον θάνατο του 41χρονου ζήτησε ο Υπουργός Υγείας…


Έρευνα γεγονότων ζητά από τον ΟΚΥπΥ ο Υπουργός Υγείας, έπειτα από τις καταγγελίες της εθνικής επιτροπής Θαλασσαιμίας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας για ασυνεννοησία γιατρών και απουσία εξειδίκευσης για το θάνατο 41χρονου ασθενούς με δρεπανοκυτταρική αναιμία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο Υπουργός Υγείας με επιστολή του προς τον ΟΚΥπΥ ζητά όπως προχωρήσει ο Οργανισμός άμεσα σε διεξαγωγή έρευνας γεγονότων και όπως του αποσταλεί το πόρισμα εντός ενός μήνα.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η πρόεδρος της εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας Ανδρούλα Ελευθερίου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α Νικόλας Λαζάρου επισημαίνουν την ανάγκη για θεσμοθέτηση πρωτοκόλλων, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν μερικά λεπτά για τη ζωή των ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Όπως αναφέρει η κ. Ελευθερίου, έχει ήδη γίνει καταγγελία για την υπόθεση και αναμένουν ότι θα διερευνηθεί. Εξηγεί επίσης ότι η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια σπάνια για την Κύπρο που επιφέρει σοβαρότατες επιπλοκές οι οποίες όταν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μεταξύ μερικών λεπτών ή ωρών, καταλήγουν σε πολύ σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, μέχρι και κατάληξη.
«Επιστημοσύνη υπάρχει, πραγματογνωμοσύνη υπάρχει, γιατροί που διαχειρίζονται τα άτομα αυτά υπάρχουν, δεν υπάρχει όμως μια θεσμοθετημένη κατάσταση διαδικασιών που να ενημερώνουν τους γιατρούς των ΤΑΕΠ και των κλινικών σε ποιους γιατρούς να αποταθούν όταν μεταβεί ένα άτομο με δρεπανοκυτταρική αναιμία.»
«Αυτοί οι άνθρωποι σε 30 λεπτά πρέπει να μεταφερθούν κάπου που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν», υπογραμμίζει.
Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο μηχάνημα το οποίο ζητούν εδώ και τέσσερα χρόνια, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει το μηχάνημα ωστόσο όχι στη διάθεση των ατόμων που χρειάζονται αφαιμαξομετάγγιση, μια πρακτική η οποία πρέπει να εφαρμοσθεί εντός 30 λεπτών ή εντός λίγων ωρών και σώζει ζωές.
«Το άλφα και το ωμέγα για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση στο ΤΑΕΠ», τονίζει ο κ. Λαζάρου.
Όπως αναφέρει, η ενημέρωση που έχει για την περίπτωση του 41χρονου είναι ότι περίμεναν αρκετές ώρες για να δουν ποιος θα αναλάμβανε τον ασθενή και αυτοί που είχαν αναλάβει τον ασθενή κατέβαλαν το παν των δυνατοτήτων τους.
Ο κ. Λαζάρου επισημαίνει ότι με την ίδρυση του Συνδέσμου ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α το 2019 είχαν μπει σε προτεραιότητα όλα όσα αναδεικνύονται σήμερα με την υπόθεση του 41χρονου, επισημαίνοντας την θεσμοθέτηση πρωτοκόλλων και την ανάγκη για δημιουργία μονάδας αφαιμαξομετάγγισης.
«Ξέρω τη δουλειά μου» είναι η απάντηση που λαμβάνουν από τους γιατρούς οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, όπως αναφέρει ο κ. Λαζάρου, λέγοντας ότι είναι και ο ίδιος ασθενής και κάθε φορά που μεταβαίνει με κρίση σε νοσηλευτήριο και ενημερώνει για την κατάσταση, λαμβάνει αυτή την απάντηση, την ώρα που πρέπει να ενημερωθούν γιατροί που έχουν την επιστημοσύνη για τη διαχείρηση τέτοιων περιστατικών.

Πηγή: Alphanews

Ροή Ειδήσεων

Εντοπίστηκαν (σχεδόν) όλοι οι μεταγραφικοί στόχοι!

Στην ΑΕΛ ότι έπρεπε να κάνουν μέχρι τώρα το...

Στη Λετονία οι Μοντνόρ, Μουσούντα και Μάτισικ! (ΦΩΤΟΣ)

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της προετοιμασίας εξέδωσε ο Άρης....

«Ανίδεοι και καιροσκόποι αυτοί που υποστήριξαν την απόφαση της ΚΟΚ για τους ξένους»!

Ανακοίνωση από τον Κεραυνό με την οποία τοποθετείται για...

Πιστοποιήθηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 9.8 εκ!

Το ΓΕ.ΜΗ. πιστοποίησε την κάλυψη της ΑΜΚ της ΠΑΕ...

Δημοφιλή

Χαμάς: Όποια συμφωνία αποκλείει την κατάπαυση του πυρός «δεν είναι συμφωνία»

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης...

«Πιθανόν να βρίσκεται ξανά στα ραντάρ της Πλίμουθ ο Λοΐζου, είναι ο ιδανικός εξτρέμ για τον Ρούνι»!

Μεταγραφικές «σειρήνες» για τον Λοΐζο Λοΐζου; Ειδικότερα, δημοσίευμα στην...

Το… στοίχημα στην Ομόνοια με Λοΐζου!

Το ξεκαθάρισε ο Γιάννης Αναστασίου για τον Λοΐζου… «Η...

«Ο Νάστασιτς, οι φήμες για Σπόλιαριτς και η ανακοίνωση Κβιλιτάια…»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Άρη, Κώστας Παπαδόπουλος μίλησε στον...

Διαιτητής της Premier League «υποβιβάστηκε» για τη νέα σεζόν: Όνομα – έκπληξη, οι υπόλοιποι σταθεροί!

Δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο στους διαιτητές της Premier League για την επόμενη...

«Κλείδωσε» για τις 5 Ιουλίου το Εθνικό Συμβούλιο, στο επίκεντρο οι επαφές Ολγκίν!

Τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει συγκαλέσει ήδη το Εθνικό Συμβούλιο με την άφιξη του από...

Ερσίν Τατάρ: «Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη…»

Για «υπερβολικές δηλώσεις» που «ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού», και «όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο...

Τραγωδία στην Μόρφου: Νεκρός 61χρονος Ελληνοκύπριος που ενεπλάκη σε δυστύχημα…

Tραγωδία στην Μόρφου. Νεκρός 61χρονος Ελληνοκύπριος που ενεπλάκη σε δυστύχημα που συνέβη γύρω στις τρείς το απόγευμα, σε φώτα τροχαίας στην κατεχόμενη κωμόπολη. O άτυχος...

«Σε συντονισμό με τον ΠτΔ εντάξαμε το Κυπριακό στις προτεραιότητες ΕΛΚ»!

Την ικανοποίηση για την συμπερίληψη του Κυπριακού στις δέκα προτεραιότητες του ΕΛΚ για την επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζει η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ,...

Επιβεβαίωσε τον πνιγμό η νεκροτομή στη σορό του 35χρονου Μάικλ…

Σε πνιγμό εντός ύδατος, αποδίδεται ο θάνατος του Μάικλ Σιλβέστρου, 35 ετών από τη Λάρνακα, ο οποίος εντοπίστηκε χθες βράδυ να επιπλέει στη θάλασσα...

Το Κυπριακό στις δέκα βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ για την πενταετία

Το Κυπριακό συμπεριλήφθηκε στις δέκα βασικές και σημαντικότερες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατόπιν παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συντονισμό με την Πρόεδρο...