fbpx

Γιορτή της Μητέρας: Η ιστορία αυτής της ξεχωριστής ημέρας

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτής της Μητέρας

Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας και γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η μητέρα είναι για πολλούς ένα πρόσωπο άγιο και ιερό, για άλλους το πιο σημαντικό στη ζωή τους και για άλλους κάτι απλησίαστο και θαυμαστό. Για τον καθένα μας, η μητέρα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, αν όχι όλη μας τη ζωή, ένα πρόσωπο για το οποίο τρέφουμε την πιο βαθιά αγάπη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα, η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν τη «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε Άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η Μέρα της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι σήμερα ένα ευχάριστο γεγονός, που κρύβει πίσω του, ωστόσο, μια τραγική ιστορία.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα χάρη στην Ann Marie Reeves Jarvis και την κόρη της Anna. Η Ann Marie ήταν κοινωνική ακτιβίστρια, στόχος της οποίας ήταν να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας και υγιεινής εντός των κοινοτικών νοικοκυριών.

Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, έχασε τέσσερα από τα παιδιά της λόγω ασθένειας, οκτώ από τους 12 απογόνους της πέθαναν προτού ενηλικιωθούν. Παρά τις προσωπικές της τραγωδίες, η Ann Marie δεν σταμάτησε ποτέ το κοινωνικό της έργο. Πέθανε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1905, και η κόρη της Anna, μετά τον θάνατό της έθεσε ως αποστολή της να κάνει την Ημέρα της Μητέρας, όχι μόνο για να τιμήσει τη μητέρα της, αλλά και όλες τις μητέρες.

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1907, η Anna πραγματοποίησε ένα μικρό μνημόσυνο για τη μητέρα της στην Επισκοπική Εκκλησία Andrews Methodist στο Grafton, W.Va, με τους παρευρισκομένους να λαμβάνουν ένα λευκό γαρίφαλο, το οποίο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Ann Marie. Η Anna διοργάνωσε και την επόμενη χρονιά την ίδια δράση η οποία έγινε γενικά αποδεκτή ως η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ημέρας της Μητέρας.

Η Anna οραματίστηκε την Ημέρα της Μητέρας ως γιορτή του σπιτιού και για ό, τι κάνει η μητέρα μας για εμάς. Η ίδια δημιούργησε επίσης τη Διεθνή Ένωση της Ημέρας της Μητέρας το 1912 με σκοπό να προωθήσει την ημέρα και να οργανώσει εκδηλώσεις.

Όταν ξεκινούσε αυτόν το φόρο τιμής προς τη μητέρα της και θέλοντας να συνεχίσει το έργο της, δεν περίμενε τις καταναλωτικές διαστάσεις που θα έπαιρνε στον δυτικό κόσμο αυτή η ημέρα. Ο καταναλωτισμός και η εμπορικότητα άρχισαν να καλύπτουν το αρχικό νόημα της γιορτής, και παρά τις προσπάθειες της να μποϊκοτάρει τον καταναλωτισμό εκείνης της ημέρας, δεν μπόρεσε να κατευνάσει αυτό το κύμα.

Ο καταναλωτισμός είναι πλέον δεδομένος, σκοπός όμως δεν είναι να εστιάζουμε στις πωλήσεις των επιχειρήσεων σε δώρα, κάρτες, λουλούδια, σκοπός είναι να κάνουμε ορατή την αγάπη και τον σεβασμό μας σε αυτό το πρόσωπο που λέγεται μητέρα κάθε ημέρα της ζωής της, και με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα ο καθένας μας να επιλέξει την δική του κίνηση αγάπης προς το πρόσωπο της!

Η Γιορτή της μητέρας είναι σίγουρα μια αφορμή όχι να θυμηθούμε τη μητέρα μας αλλά να δούμε με τα μάτια άλλων ανθρώπων πώς περιγράφεται αυτό το πρόσωπο αλλά και η μητρότητα.

Ρήσεις Συγγραφέων

«Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους».

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες».

Rudyard Kipling,1865-1936, Άγγλος συγγραφέας

«Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται»

Emile Zola,1840-1902, Γάλλος συγγραφέας

«Από άλλα θηλυκά μπορεί να σωθεί κανείς, μπορεί να αποθαρρύνει την αγάπη τους -αλλά από τη μητέρα ποιος μπορεί να σε σώσει»;

Elsa Morante, 1912-1985, Ιταλίδα συγγραφέας

«Οι μητέρες μας παραμένουν πάντα οι πιο παράξενοι, οι πιο τρελοί άνθρωποι που γνωρίσαμε ποτέ»

Marguerite Duras,1914-1996, Γαλλίδα συγγραφέας

«Η μητρότητα είναι το πιο παράξενο πράγμα. Είναι σαν ένας προσωπικός Δούρειος Ίππος»

Rebecca West,1892-1983, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

«Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί»

Robert Browning,1812-1889, Βρετανός ποιητής

«Όπου υπάρχει μητέρα στο σπίτι, τα πράγματα πάνε καλά»

Amos Bronson Alcott,1799-1888, Αμερικανός φιλόσοφος & ακαδημαϊκός

«Μάνα! ―Δε βρίσκεται λέξη καμία να ’χει στον ήχο της τόση αρμονία

σαν ποιος να σ’ άκουσε με στήθος κρύο, όνομα θείο»;

Γεράσιμος Μαρκοράς, 1826-1911, Έλληνας ποιητής

«Μάνα είναι αυτή στην οποία τρέχεις όταν έχεις πρόβλημα»

Emily Dickinson. Βρετανίδα συγγραφέας

«Μερικές φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη από τους φυσικούς νόμους»

Barbara Kingsolver, Homeland and Other Stories, συγγραφέας

«Δεν υπάρχει πιο… σκύλα στη γη από μια μητέρα που φοβάται για τα παιδιά της».

Stephen King, Αμερικανός συγγραφέας

«Μόνο οι μητέρες μπορούν να σκεφτούν το μέλλον διότι ουσιαστικά το γεννούν διαμέσου των παιδιών τους»

Μάξιμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας

«Οι μητέρες και τα παιδιά είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Δεν υπάρχει πιο ισχυρός δεσμός σε ολάκερο τον κόσμο. Καμία άλλη αγάπη δεν είναι τόσο αυθόρμητη και τόσο συγκαταβατική»

Gail Tsukiyama, Dreaming Water, συγγραφέας

«Η αγάπη της μητέρας για το παιδί της δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο. Δεν γνωρίζει νόμους, δεν μετανοεί και συνθλίβει χωρίς προηγούμενο όλα τα εμπόδια που στέκονται στο διάβα της».

Άγκαθα Κρίστι, Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας

«Η μητρότητα είναι μια επιλογή που κάνεις κάθε μέρα, το να θέτεις την ευτυχία και την ευημερία κάποιου άλλου πάνω από τη δική σου, να του μαθαίνεις τα σκληρά μαθήματα της ζωής, να κάνει πάντα το σωστό ακόμη και όταν δεν είσαι σίγουρη τι είναι το σωστό και να συγχωρείς τον εαυτό σου ξανά και ξανά και επειδή τα έκανες όλα λάθος».

Donna Ball, At Home on Ladybug Farm, συγγραφέας

Ροή Ειδήσεων

Οι αριθμοί της στα «εντός-εκτός» και το εντυπωσιακό στα clean sheets!

Τις προάλλες αναδείξαμε το ομολογουμένως εντυπωσιακό καρέ νικών που...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά πλησίον της Μονής Σταυροβουνίου…

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά στην τοποθεσία “Άγιος Μόδεστος”,...

Κρατούμενος απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές!

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία μετά από απόδραση κρατούμενου. Σύμφωνα...

ΜΠΑΜ με Ζιντάν: Ένα βήμα πριν από την συμφωνία!

Η Μπάγερν βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή για την μετά-Τούχελ εποχή. Ο...

Δημοφιλή

Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός: Με ένα όνειρο τρελό στην Πόλη (του)!

Έτοιμος να γράψει ιστορία! Ο Ολυμπιακός έχοντας προίκα το 3-2 του...

Το έκαναν «ΚΑΜΙΝΙ», εντυπωσιακή ατμόσφαιρα! (ΒΙΝΤΕΟ BALLA)

Γέμισαν το ΑΛΦΑΜΕΓΑ οι Απολλωνίστες και το πάρτι ξεκίνησε,....

Η συνεδρία που θα δείξει τις προθέσεις Σάντη!

Η απογευματινή συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Ανόρθωσης (δεν...

Κτίριο κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι – Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες… (ΒΙΝΤΕΟ)

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική στον Πειραιά μετά από κατάρρευση κτιρίου —το πρωί...

Τι έγινε στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ: Το ιστορικό και η «εκδίκηση»

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά πλησίον της Μονής Σταυροβουνίου…

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά στην τοποθεσία “Άγιος Μόδεστος”, πλησίον της Μονής Σταυροβουνίου που εκδηλώθηκε στις 12:30, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών. Σημειώνεται ότι η...

Κρατούμενος απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές!

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία μετά από απόδραση κρατούμενου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, κρατούμενος κατάφερε να αποδράσει κατά την...

Αποζημίωση €4.220.000 σε ιδιοκτήτρια ακινήτου για απαλλοτρίωση στη Λάρνακα

Πόρτα και από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Κύπρου στην Κυπριακή Δημοκρατία αφού με απόφαση του αναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια...

Υπ. Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων

Σε 11,7%, ή €210,60 έναντι €188,54, ανέρχεται η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού με προϊόντα από το φθηνότερο, με το μεσαίο καλάθι να...

Το δημόσιο δίκαιο και οι προσφυγές κατά αποφάσεων

Η Νομική Υπηρεσία δημοσιοποίησε την Παρασκευή στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγές Διοικητικού Δικαστηρίου που στρέφονται κατά αποφάσεων/πράξεων/παραλείψεων της Διοίκησης, όταν αυτή δρα στη σφαίρα του...

Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ…

Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα, συναγερμός σήμανε στη Μέση Ανατολή νωρίς το πρωί της Παρασκευής,...