fbpx

Η μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί

Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.

Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

«Πλέον οι διαιτητικές αποφάσεις παίρνονται σε αίθουσες και όχι στο γήπεδο…»

Παράπονα για την διαιτησία του ντέρμπι με την Άρσεναλ...

Αποθέωσε τον Χάβερτς ο Αρτέτα!

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο προπονητής της Άρσεναλ...

Τελειώνει από τη Γιουβέντους ο Αλέγκρι, πρώτος στόχος ο Τιάγκο Μότα!

Η διοίκηση της Γιουβέντους πήρε την απόφαση να χωρίσει...

Η Λιόν… χάρισε τον τίτλο στην Παρί!

Πρωταθλήτρια Γαλλίας για 3η διαδοχική σεζόν και 12η στην...

Δημοφιλή

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μακάμπι στο «καμίνι» ΟΑΚΑ… για το 1-0!

Η αναμονή τελείωσε για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Οι “πράσινοι” περιμένουν...

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Τέβες!

Μεγάλη… τρομάρα πήραν οι άνθρωποι της Ιντεπεντιέντε το βράδυ της Τρίτης,...

«Γι’ αυτό δίνω προβάδισμα-ΤΙΤΛΟΥ στην ΑΕΚ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος έδωσε πιθανότητες τίτλου 51% για την...

Το ΑΠΟΕΛ ή η ΑΕΚ θα πάει σαν πρωτοπόρος στον «τελικό» του ΓΣΠ; Τι απάντησε ο Μάλε… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ρώτησε ξεκάθαρα τον Κώστα Μαλέκος να...

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία

Αύριο η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 25 στα υπόλοιπα...

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές… (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και στα φιλικά του πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε το πρωί της 23ης Απριλίου, ψάχνει απαντήσεις η Αστυνομία σε σχέση με...

«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει μεταφέρει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση στην τ/κ πλευρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το «υπεξ» υποστηρίζοντας...

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πάει Κάιρο – Συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα το Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς...

Υπό κράτηση οι έξι για το Δημητρούι, ελεύθεροι οι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε ο δέκατος συλληφθείς για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», καθώς και οι εννέα...

Αστυνομία για απόπειρα: Αρχηγία φατρίας Λευκωσίας, Σύροι, €20.000 και απειλές εξόντωσης μεταξύ 45χρονου και 34χρονου!

Πλέον είναι ξεκάθαρο τι παρουσιάζεται να πιστεύει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην...